Как да защитим здравето на черния си дроб?

продължение

Черният дроб е най-големият орган в организма. Това е и органът, отговорен за детоксикацията. Какво означава това ли? Казано с други думи, чрез черния дроб ние се освобождаваме от всички токсини и вредни вещества, които попадат в нашата кръвоносна система чрез храната и околната среда.  Детоксикацията е процес, който също така пречиства кръвта ни от алкохола, както и от лекарствата, които приемаме. Едно от най-вредните вещества, напр., се нарича „ацетилдехид” – това е невротоксин, който се съдържа в алкохола, а понякога се произвежда и от самия ни организъм при определени условия. Редовното излагане на ацеталдехид причинява възпаление, което от своя страна изменя клетките. Изменените клетки не могат да функционират правилно, а това застрашава и нормалното функциониране на черния ни дроб. Оказва се, че дори и слънчевата светлина може да увреди този важен за здравето ни орган, тъй като води до образуването на свободни радикали, които от своя страна могат да причинят сериозни хронични заболявания. Трудно е, обаче, да живеем по начин, който елиминира всички рискове за здравето на черния ни дроб. Като погледнем само средата в градовете, в които живеем и работим – на колко много токсини сме изложени всеки ден! Затова е важно да знаем как можем да си помогнем. В миналата статия разгледахме трите най-популярни билки за здравето на черния дроб. Сега ще поговорим малко повече за други добавки, които също могат да ни бъдат от полза и са не по-малко ефективни.

Н-Асетил Цистеин    

Цистеинът е полуесенциална аминокиселина, тъй като тялото може да я произвежда от други аминокиселини, а именно метионин и серин. Цистеинът се среща в повечето храни с високо съдържание на протеини – пилешко, пуешко, кисело мляко, сирене, яйца, слънчогледови семки и бобови растения. Н-ацетил Цистеинът (NAC) е допълнителна форма на цистеина, която е важна за тялото ни по няколко причини и се предлага като хранителна добавка. На първо място тази аминокиселина е отговорна за образуването на най-мощния антиоксидант в тялото ни – глутатиона. Поради своите ярко изявени антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, Н-ацетил Цистеинът помага при хронични дихателни заболявания и защитава в огромна степен здравето на мозъка и черния дроб. Той може да предотврати чернодробната недостатъчност и да намали риска от увреждане на черния дроб поради прием на алкохол или наркотици. Н-ацетил Цистеинът подпомага детоксикацията и се прилага и в болничните заведения при предозиране с ацетаминофен, познат още като парацетамол. NAC защитава ефективно черния дроб и от токсичните замърсители в околната среда, на които сме изложени. 

Джинджифил

Известен в цял свят със своите противовъзпалителни свойства, коренът от Джинджифил е жизненоважен за здравето на черния дроб. Установено е, че терапевтичните му съставки гингерол и шогаол забавят действието на простагландините и цитокините – две вещества, които могат да причинят сериозно възпаление в организма. Възпалението от своя страна може да доведе до така нареченото „безалкохолно мастно чернодробно заболяване”.  Доказано е, че Джинджифилът чувствително намалява действието на възпалителния цитоксин TNF и така предпазва здравето на черния дроб. Джинджифилът е екстравагантна подправка с остър вкус и не всички я намират за привлекателна. Хубаво е, обаче, че тя се предлага и като хранителна добавка, което гарантира нейния полезен ефект върху здравето на черния дроб. 

Куркума

Полифенолите, които се съдържат в Куркумата, притежават противовъзпалително и антиоксидантно действие, което може да намали риска от мастни чернодробни заболявания, причинени от стрес. Проучванията са установили, че стресовите състояния водят до физиологични промени в черния дроб и натрупване на мастни клетки, което е потенциална заплаха за здравето. Мощните антиоксидантни свойства на Куркумата защитават също така черния дроб от вредните свободни радикали и дори могат да намалят риска от злокачествени заболявания. Опитайте нашата комбинирана натурална формула с Джинджифил и Куркума, която осигурява двойна естествена защита за здравето на черния дроб. 

Холин

Холинът е съединение, което изгражда структурния компонент на мазнините. Това вещество е особено важно за здравето на черния дроб, тъй като е необходимо за правилното транспортиране на мазнините от черния дроб до клетките в цялото тяло. Натрупването на мазнини в черния дроб може да доведе до т. нар. безалкохолно мастно чернодробно заболяване. Освен това Холинът благоприятства детоксикацията и намалява риска от задържане на токсични вещества в черния дроб. Холинът подпомага също така транспортирането на холестерола и триглицеридите и тяхното извеждане от черния дроб, което е важно за правилното функциониране на този важен за здравето орган. Освен че е полезен за здравето на черния дроб, Холинът подобрява настроението, подпомага съня, увеличава нивата на енергия в организма и улеснява възстановяването след  физическо натоварване. 

Селен

Селенът е минерал, който подпомага образуването на два важни ензима в организма – глутатион пероксидаза  и тиоредоксин редуктаза. Тези два ензима намаляват силата на окислителните процеси, които могат да увредят здравето на черния дроб. Ето защо Селенът със своето антиоксидантно действие предпазва здравето на черния дроб и съхранява целостта на чернодробната тъкан. 

Хлорофил

Хлорофилът е онзи пигмент, който допринася за зеления цвят на растенията. Той е отговорен за процеса фотосинтеза, при който растенията приемат енергията на слънчевата светлина. Хлорофилът има много ползи за човешкото здраве и може да се приема и под формата на хранителна добавка. Тук ще се спрем накратко върху неговата способност да защитава здравето на черния дроб. Доказано е, че Хлорофилът повишава естествената способност на черния дроб да отстранява токсините и отпадъците от тялото. Този процес, както казахме вече, е известен като детоксикация. Като подпомага освобождаването на токсините, Хлорофилът защитава черния дроб от увреждане и дори го предпазва от рак.

Прочетете още за здравето на черния дроб в нашия блог в статията „Трите най-популярни билки за здравето на черния дроб“. 

Вече знаете доста за това как да предпазите здравето на черния си дроб и да го защитите от вредните токсини от храната и околната среда. Ние ще се радваме да ви бъдем полезни със следващите теми в нашия блог. А вие бъдете здрави!  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *