Как да се справим със сухата кожа?

Много фактори могат да повлияят негативно върху състоянието на кожата и да доведат до така наречения симптом на сухата кожа. Такива са дехидратацията, стареенето, сезонните промени, алергиите и недостигът на някои хранителни вещества. В зависимост от естеството на проблема могат да се използват различни средства, включително кремове и овлажнители, които да увеличат влажността в кожата и да подобрят нейната еластичност. Приемането на някои добавки също може да бъде полезно. Тук ще разгледаме четири от тях, които ефективно помагат при суха кожа.

  1. Витамин D
    Витамин D е мастноразтворим витамин, който действа в много посоки за укрепване на човешкото здраве, включително и за подпомагането на здравето на кожата. Кератиноцитите са кожни клетки, които съставляват по-голямата част от външния слой на кожата, известен като епидермис. Те са единствените, които могат да образуват витамин D от неговия предшественик 7-дехидрохолестерол (7-DHC) и да го превърнат във форма, която тялото може самостоятелно да използва. Витамин D усилва кожната бариерна функция и подпомага растежа на кожните клетки, като едновременно с това поддържа имунната система на кожата, която действа на първа линия в защита срещу вредните патогени. Някои изследвания показват, че ниските нива на витамин D в кръвта могат да причинят кожни заболявания, включително екзема и псориазис. Доказано е също, че добавките с витамин D значително премахват неприятните симптоми при кожни заболявания, включително сухота, лющене и сърбеж. Някои изследвания демонстрират връзката между приема на витамин D и по-голямата хидратация на кожата. Проучване при 83 жени установи, че тези, които имат ниски нива на витамин D, са предразположени или страдат от дехидратация на кожата. Допълнителният прием на този витамин увеличава нейната еластичност и подпомага задържането на влага в епидермиса.
  2. Витамин С
    Витамин С от Суонсън действа като мощен антиоксидант, предпазващ кожата, и е от съществено значение за производството на колаген, което го превръща в незаменимо средство за защита. Всъщност човешката кожа съдържа много високи количества витамин С, като някои изследвания установяват концентрация до 64 mg витамин С на 100 грама от епидермалния кожен слой. Не е изненадващо, че увеличаването на дневното количество витамин С може да подобри здравето на кожата по различни начини, включително и да подпомогне нейната хидратация. Това е доказано вече в редица изследвания. Установено е, че витамин С увеличава бариерната функция на кожата и предотвратява излишната загуба на вода, което намалява риска от сухота и лющене. Например, 6-месечно проучване при 47 мъже показва, че приемането на добавка с витамин С значително подобрява хидратацията на кожата в сравнение с плацебо групата. Проучване при 152 жени също установява, че при участниците, които са приемали добавка с витамин С, комбиниран с цинк, значително е намаляло усещането за грапава и суха кожа.
  3. Масло от вечерна иглика
    Маслото от вечерна иглика често се препоръчва при кожни проблеми, включително за лечение на екзема и псориазис. То съдържа високо количество гама-линоленова киселина (GLA), която е вещество от растителен произход с разнообразни ползи за здравето. Гама-линоленовата киселина е полезна и при артрит, увреждане на нервите, високо кръвно налягане и др., но специално за кожата нейното действие е истински благотворно. Гама линоленовата киселина е омега-6 мастна киселина. Тя се преобразува в тялото в специфични вещества, които намаляват възпалението и растежа на клетките. Недостигът на незаменими мастни киселини в кожата е един от факторите, които предразполагат към развитието на екзема. Някои омега-6 мастни киселини могат да стимулират възпалението. Така действа арахидоновата киселина, която се съдържа в черния дроб и яйцата. За разлика от нея гама линоленовата киселина във вечерната иглика от Swanson намалява възпалението и по този начин благоприятства здравето на кожата.
  4. Рибено масло
    Рибеното масло е добре известно средство за подобряване на здравето и външния вид на кожата. То съдържа докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA) – две основни мастни киселини, които притежават мощни противовъзпалителни и лечебни свойства. Добавките с рибено масло могат да спомогнат за повишаване на хидратацията на кожата и да подобрят нейната защитна бариера. 90-дневно проучване при хора със суха кожа установява, че високите дози орални добавки с рибено масло значително повишават хидратацията, намаляват загубата на вода и премахват сърбежа, като на 60-тия ден от приема задържането на влага в кожата е било подобрено с 30%. Изследванията показват също, че ежедневен прием от 1–14 грама EPA и 0–9 грама DHA в продължение на от 6 седмици до 6 месеца подпомага значително състоянието на хората, страдащи от псориазис. Освен че намалява възпалението на кожата, рибеното масло на Суонсън я предпазва от вредното въздействие на слънцето, като увеличава способността ѝ за фотозащита.
  5. Серамиди

Серамидите са биоактивни липиди (мазнини), които се откриват във външния слой на кожата. Те образуват специален защитен пласт, който задържа влагата вътре в кожата, като едновременно с това я защитават от неблагоприятните влияния на околната среда. С напредването на възрастта количеството на серамидите в кожата ни намалява, което е причина за загубата на еластичност, дехидратацията на кожната тъкан и появата на видимите признаци на стареене като бръчици и фини линии. Серамидите се предлагат и като хранителни добавки, които извличат тези важни за кожата елементи от специален сорт пшеница, несъдържаща ГМО. Фитосерамидите на Суонсън са преминали клинични проучвания, резултатите от които доказано повишават хидратацията на кожата с 21% след две седимици прием и над 28% при два месеца прием.

Въпреки че приемът на някои добавки може да бъде наистина от полза при суха кожа, има и други фактори, които също трябва да се съобразят. Например дехидратацията на тялото е често срещана причина за сухота на кожата, така че увеличаването на приема на вода също може да бъде от полза, когато се съчетае с прецизен хранителен режим. Несъобразената и нездравословна диета също може да раздразни кожата, тъй като лишава организма от важни микроелементи. Затова Ви съветваме в подобни случаи да потърсите комплексна грижа, за да намерите най-доброто за Вас решение. А ние Ви пожелаваме да бъдете винаги здрави и да се чувствате в отлична форма!

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *