Трите най-популярни билки за здравето на черния дроб

Сигурно Ви звучи невероятно, но черният дроб играе изключително важна роля в цялостната работа на храносмилателната Ви система. Всичко, което приемате под формата на напитки, храни и лекарства, преминава през този важен за цялостното Ви здраве орган. Черният дроб се намира от дясната страна под ребрата и работи непрекъснато, като Ви помага да се освободите от вредните токсични вещества и да пречистите кръвта си. Черният дроб е в основата на цялостната детоксикация на човешкия организъм. Той освен това произвежда жлъчен сок, който разгражда приетите чрез храната мазнини. И това не е всичко – черният дроб съхранява важния вид захар, наречен глюкоза, който осигурява бързото усилване на енергията тогава, когато имате нужда от нея. Вие може би не мислите всеки ден за здравето на черния си дроб, но той работи непрекъснато и има нужда от Вашата грижа, за да може да работи ефективно. Експертите изчисляват, че черният Ви дроб пречиства кръвта със скорост 1.4 литра в минута. Като цяло той изпълнява 500 сложни функции – както метаболитни, така и детоксикиращи, на които тялото разчита, за да бъде здраво. Поддържането на здравето на черния дроб определено трябва да бъде приоритет. Храненето с чиста, добре балансирана храна е от първостепенна важност, но има и някои добавки, които също могат да помогнат. В тази статия ще разгледаме трите най-популярни билки, които тонизират работата на този орган и поддържат неговото пълноценно функциониране. 

Екстракт от бял трън

Белият трън е цъфтяща билка, родом от средиземноморските страни. Среща се още с наименованията „богоносец” и „свещен бодил”. Това растение се използва от векове като естествено средство за поддържане на чернодробното здраве  и научните изследвания потвърждават неговите ползи.  Белият трън поддържа нормалната функция на черния дроб, производството на здрави, чернодробни клетки и метаболизма на холестерола при лицата с нормализирани нива на липидите в кръвта. Белият трън дължи своето благоприятстващо здравето действие на веществото силимарин, което притежава едновременно противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Силимаринът укрепва здравината на външната мембрана на чернодробните клетки, като ги прави по-устойчиви към проникващите от кръвта токсини. Освен това силимаринът предпазва организма от изчерпване на важното вещество глутатион, което се произвежда в черния дроб и действа като антиоксидант и стимулатор на имунната защита. Белият трън може да се прилага като средство за лечение на цироза, жълтеница, хепатит и заболявания на жлъчния мехур. Тази билка освен това благоприятства и здравето на сърцето, като понижава нивата на лошия холестерол. Белият трън може да се приема заедно с други лекарства за понижаване на холестерола, като статини, например. Той може да помогне за предотвратяване на повишаването на чернодробните ензими, което може да бъде страничен ефект от приема на различни видове лекарства. Вижте всички продукти с бял трън, които предлагаме, тук. Опитайте и нашата комбинирана Добавка за здравето на черния дроб, която е стандартизирана да осигурява 80% силимарин от висококачествен Бял трън

Екстракт от артишок 

Въпреки че в повечето случаи се възприема като зеленчук, артишокът (Cynara cardunculus var. Scolymus) е вид лечебно растение с много ползи за здравето. Той е богат на Витамин Ц, Витамин К, Тиамин, Рибофлавин, Фолиева киселина, Ниацин, Желязо и Магнезий и е своеобразен естествен мултивитаминен и минерален комплекс, който като цяло тонизира и подсилва защитните функции на организма. Артишокът може да регулира нивата на кръвната захар, освен това действа благоприятно върху храносмилателната система и подобрява работата на сърцето и черния дроб. Не на последно място екстрактът от това растение е популярна хранителна добавка, която гарантира приема на всички намиращи се в растението полезни хранителни вещества. Тук ще се съсредоточим върху ползите на артишока за здравето на черния дроб – едно предимство, от което можете да се възползвате, ако искате да се погрижите за цялостното си здраве. Артишокът защитава черния дроб от увреждане и насърчава растежа на здравата чернодробна тъкан. Той също така увеличава производството на жлъчен сок, което помага за премахването на вредните токсини от тялото и насърчава детоксикацията. Проучванията показват, че хората, които приемат Артишок под формата на хранителна добавка, са с по-малък риск от увреждане на черния дроб и като цяло са по-защитени. Освен това Артишокът увеличава антиоксидантните нива в организма и предпазва от увреждания, причинени от свободните радикали. 

Опитайте и нашата Формула за Детоксикация на Черния Дроб, която освен Бял трън и Артишок, съдържа още екстракти от следните билки: Испанска черна ряпа, Корен от глухарче, Женско биле, Родиола Розея и Шизандра. 

•  Испанската черна ряпа помага за прочистването на черния дроб и стомаха, като по този начин ги детоксикира; черната ряпа и нейните листа се използват за лечение на жълтеница, защото освобождават излишния билирубин. Това специфично свойство също подпомага прочистването на кръвта и защитава здравето на черния дроб.

•  Коренът от глухарче намалява общия холестерол и нивата на мазнините в черния дроб, тъй като съдържа полезни полизахариди, които подпомагат детоксикацията. Изследователите смятат, че глухарчето може да подпомогне лечението на  Неалкохолната мастна чернодробна болест (НАМЧБ)

• Женското биле е едно от най-често изследваните растения и притежава дълъг списък от ползи за здравето. Тази билка съдържа силни антиоксиданти, които защитават чернодробните клетки. Освен че предпазва черния дроб от увреждания, Женското биле спомага за възстановяването на този орган тогава, когато вече има причинени някакви увреждания.

• Родиола Розея действа върху черния дроб, като увеличава скоростта, с която този орган разгражда някои лекарства и така го защитава от увреждане.

• Считани за най-важната билка в традиционната китайска медицина, плодовете на Шизандра са наричани още „плодовете на живота”. Проучванията показват, че Шизандра намалява възпалението и спомага за регенерирането на чернодробната тъкан, като понижава нивата на ензимите, причиняващи чернодробни увреждания.

Екстракт от броколи

Броколите са изключително полезни зеленчуци, богати на Витамин К, Витамин Ц, Фолиева киселина, Калий и Фибри, които вече се предлагат и под формата на хранителна добавка, гарантираща приема на всички, съдържащи се в броколите  активни съединения. Екстрактът от броколи съдържа високо количество глюкорафанин – полезно съединение с много здравословни ползи, което защитава по изключителен начин клетките в човешкия организъм. Доказано е, че приемът на броколи повишава капацитета за детоксикация на черния дроб, увеличава ензимите, отговорни за прочистването и отстраняването на токсините, и като цяло оказва силно антиоксидантно действие върху целия организъм. Неотдавнашно проучване установи, че екстрактът от броколи подобрява нивата на чернодробните ензими, предпазва от чернодробна недостатъчност, цироза, рак на черния дроб и намалява оксидативния стрес.

Прочетете още за детоксикацията в нашия блог в статията „Най-добрите начини за прочистване и детоксикация”. А ние ви желаем да бъдете винаги здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *