3 причини да добавите корена от Валериана към своя ежедневен релаксиращ режим

Ако сте един от стотиците българи, които ежедневно се борят с безсънието, ние се обзалагаме, че непременно се интересувате от природните решения на този проблем. Със сигурност сте чували за добавката Мелатонин – естествена съставка, която регулира цикъла сън – събуждане и ефективно се прилага при проблеми със съня. Коренът от Валериана също е натурално средство, което може да Ви помогне при безсъние, и си струва да научите повече за него. В тази статия ще разгледаме неговите ползи и най-добрите начини, по които можете да го прилагате. 

Какво е коренът от Валериана?

Валериана е многогодишно растение, което вирее в цяла Северна Америка, Азия и Европа. То цъфти с бели или розови цветове и се отличава с неповторим аромат. Цветовете на тази билка са били използвани за приготвянето на парфюми, а кореновата част се прилага в традиционната медицина от поне 2000 години.  

Ползи на корена от Валериана за здравето

Коренът от Валериана съдържа редица съединения, които могат да насърчат съня и да намалят тревожността. Те включват валеренова киселина, изовалеринова киселина и различни антиоксиданти. Коренът от Валериана привлече през последните години вниманието на изследователите поради взаимодействието си с гама-аминомаслената киселина (ГАБА) – вещество, което помага за регулиране на нервните импулси в мозъка и нервната система. Учените откриха, че ниските нива на ГАБА водят до остър и хроничен стрес и са свързани с тревожността и безсънието. Установено е, че валереновата киселина потиска разграждането на ГАБА в мозъка, което възвръща чувството за баланс и спокойствие. По същия начин работят и някои известни антидепресанти, но тук коренът от Валериана е за предпочитане, защото е напълно естествено природно средство. Освен това коренът от Валериана съдържа антиоксидантите хесперидин и линарин, които изглежда също действат успокоително и насърчават лесното заспиване. Едно скорошно проучване установи, че приемът на корен от Валериана под формата на добавка подобрява устойчивостта на хората при физически и психологически стрес, като поддържа нивата на серотонина – съединение, отговорно за доброто настроение. И това съвсем не е всичко – коренът от Валериана може да предотврати внезапните или неволни мускулни контракции и може да подобри състоянието на болните от епилепсия. Ако трябва да обобщим казаното до тук, ето и трите важни причини да добавите корена от Валериана към ежедневната си релаксираща програма.

# 1 Коренът на Валериана поддържа качеството на съня

Коренът от Валериана (Valeriana officinalis) е една от най-често използваните билкови добавки за насърчаване на съня както в Съединените щати, така и в Европа – и с основателна причина. Доказателствата сочат, че тя може да подобри качеството на съня, без да предизвиква нежелани странични ефекти като замаяност или сънливост сутрин. Хората често предпочитат нежните му релаксиращи ефекти именно поради  тази причина. 

# 2 Коренът от Валериана може да ви помогне да заспите по-бързо

Коренът от Валериана съдържа редица съединения, включително валеренова киселина, изовалеринова киселина и антиоксиданти като хесперидин и линарин, които ефективно се борят с безсънието. Повечето изследвания показват, че приемането на корен от Валериана преди лягане може да намали времето, необходимо за заспиване с 15 до 20 минути.

# 3 Коренът от Валериана насърчава релаксацията и спокойствието

Коренът от Валериана създава успокояващ ефект върху мозъка и нервната система, взаимодействайки с гама-аминомаслена киселина (ГАБА), като спира разграждането на ГАБА в мозъка, насърчавайки усещането за спокойствие. Приемът на корен от Валериана потиска успешно чувството за безпокойство и е чудесно естествено решение при паник атаки и тревожност. 

Най-добрите начини да опитате корен от Валериана

Без значение какъв тип корен на Валериана сте избрали, количеството, което трябва да приемате, трябва да е означено ясно на етикета. Използвайте добавката според указанията, а ако не сте сигурни – говорете с Вашия личен лекар. Проучванията съобщават, че повечето хора започват да забелязват подобрения в съня и релаксацията след две седмици продължителна, постоянна употреба. Има няколко добри начини, по които можете да приемате корена от Валериана

# 1 Добавете в чай

Ако чаша горещ чай вечер е вече част от Вашата релаксираща програма в края на работния ден, опитайте да добавите в него 3 ml корен от Валериана на капки. Изпийте така приготвения чай 30 минути преди лягане. 

# 2 Комбинирайте корена от Валериана с ГАБА и Мелатонин 

Както споменахме по-горе, коренът от Валериана и ГАБА действат синергично за насърчаване на здравословния сън, а мелатонинът помага за регулиране на циркадния ритъм на тялото Ви. Ето защо, ако имате проблем със съня, можете да съчетаете тези три добавки, които ще поддържат съня Ви качествен за по-дълго време. Можете да откриете корена от Валериана, заедно с ГАБА, Мелатонин и други релаксиращи съставки в нашата комбинирана формула за сън. 

# 3 Опитайте чист корен от Валериана при тревожност

Можете също така да приемате екстракт от корен на Валериана през целия ден, за да избегнете нервното напрежение и стреса. Приемайте три пъти на ден по 1 ml по време на хранене. Важно е да се отбележи, че алкохолът, успокоителните или антидепресантите никога не трябва да се приемат с Валериана, защото това може да увеличи техните депресивни ефекти. Прочете повече за борбата с безсънието в нашия блог в статията „Проблеми със съня? Ето как да ги разрешите”. Ние Ви пожелаваме да бъдете здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *