Чудните ползи на гъбите за човешкото здраве

Както вероятно сте чували, гъбите са изключително полезни за здравето. Толкова полезни, че се прилагат като лекарство и от тях се произвеждат хранителни добавки. Почти всяка древна цивилизация по света е използвала гъбите заради техните лечебни свойства. Древните египтяни дори са ги наричали „растението на безсмъртието”. 

Гъбите подпомагат здравето на имунната система, предпазват от рак, стимулират естественото поддържане на телесното тегло, подобряват качеството на живот на болните от диабет и др. Според Американската здравна организация гъбите са отличен източник на фибри, минерали и витамини, сред които Калий, Фосфор, Калций, Магнезий, Витамин Ц, Витамин Д, Ниацин, Рибофлавин, Тиамин, Фолиева киселина, Витамин Д, Селен и др. Нека разгледаме отблизо с какво гъбите са полезни за здравето, след което ще се спрем на конкретни видове, които могат да се намерят и като хранителни добавки.

1.    Анти рак

Гъбите са изключително богати на антиоксиданти. Това са вещества, които блокират действието на свободните радикали. От своя страна свободните радикали увреждат клетките в човешкото тяло, което може да доведе до рак. Освен това гъбите са богати и на Селен – минерал, който подобрява функцията на чернодробните ензими и подпомага детоксикацията и освобождаването от някои съединения, причиняващи злокачествени заболявания. Селенът предпазва от възпаление, с което намалява темповете на растеж на злокачествените образувания. Това не е всичко. Като богат източник на Витамин Д, гъбите оказват още едно мощно действие срещу рака. Доказано е, че Витамин Д инхибира растежа на раковите клетки, като регулира цикъла на клетъчния растеж. Фолиевата киселина, която се среща в гъбите, играе важна роля в синтеза и възстановяването на ДНК, което също предотвратява мутациите в клетките и предпазва от рак. 

2.    Диабет

Проучванията показват, че хората с диабет, които приемат храна с високо съдържание на фибри, имат по-ниски нива на кръвната захар и подобрено действие на инсулина. Фибрите също така подобряват действието на храносмилателната система, намаляват риска от сърдечни заболявания и предпазват от т. нар. метаболитен синдром. Гъбите осигуряват богатство на фибри, а освен това те съдържат естествен инсулин и ензими, които спомагат за разграждането на захарта в храната. Известно е също, че гъбите подпомагат правилното функциониране на черния дроб, панкреаса и другите ендокринни жлези, като по този начин насърчават образуването на инсулина и неговото правилно функциониране в тялото. Диабетиците също така често страдат от инфекции, особено в крайниците. Естествените антибиотици в гъбите могат да предпазят болните от диабет от тези болезнени и животозастрашаващи състояния.

3.    Здраве на сърцето

Проучванията на различните видове гъби, включително Майтаке, Шийтаке и Рейши, показват, че те са с високо съдържание на калий. Калият действа като вазодилататор, който разширява кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане. Високото кръвно налягане е свързано с редица смъртоносни състояния, особено сърдечни пристъпи и инсулти. Калият също повишава когнитивната функция, тъй като повишеният поток на кръв и кислород към мозъка стимулира нервната активност. Доказано е, че приемането на гъби под формата на хранителни добавки укрепва здравето на сърцето и предпазва от инфаркт и инсулт. Освен това приемът на 3 грама бета-глюкани на ден може да понижи нивата на холестерола в кръвта с 10%. Една от гъбите с най-високо съдържание на бета-глюкани е Шийтаке

4.    Имунна система

Селенът, който се съдържа в гъбите, подобрява имунния отговор към вирусите и инфекциите, като стимулира производството на така наречените Т-клетки убийци. От друга страна бета-глюканите, които се откриват в гъбите, стимулират имунната система в борбата с раковите клетки и предотвратяват образуването на тумори. Гъбите са и отличен източник на съществения за здравето на имунната система Витамин Ц. Но това съвсем не е всичко. Гъбите съдържат един рядък и мощен антиоксидант – ерготионеин, който укрепва имунната защита. Ерготионеинът също така помага да се елиминират свободните радикали, които са опасни съединения, отделяни по време на метаболитните процеси на клетките, и могат да причинят различни заболявания. Гъбите съдържат и естествени антибиотици (подобни на пеницилина), които инхибират микробния растеж и гъбичните инфекции. 

5.    Регулиране на теглото

Диетичните фибри играят важна роля в управлението на теглото, тъй като действат като „пълнител“ в храносмилателната система. Това означава, че усещате ситост, без да увеличавате количеството на приетите калории. Гъбите съдържат два вида диетични фибри в клетъчните си стени – бета-глюкани и хитин. Доказано е, че те намаляват апетита, като Ви помагат да се доближите лесно до желаните килограми.

6.    Здраве на костите

Гъбите са богат източник на калций, който е съществен хранителен елемент при формирането и укрепването на костите. Постоянното снабдяване с калций чрез храната може да Ви предпази от остеопороза и също така да намали болката в ставите и общата липса на гъвкавост, която е последица от разграждането на костите. Гъбите освен това доставят Витамин Д, който улеснява усвояването на калция и фосфора. Фосфорът също така присъства в добри количества в гъбите, така че комбинираните ефекти от наличието на всички тези хранителни вещества ги превръщат в отлично средство за поддържане на здравето на костите. 
Нека да разгледаме сега отблизо някои от най-ефективните гъби, които можете да намерите като хранителни добавки.

Рейши    

В Китай, където се използва от стотици години, Рейши е наречена гъбата на безсмъртието. Плодовите тела на тази гъба съдържат полизахариди, по-специално бета-глюкани, които са доказали своята подкрепа за здравето на имунната система, както и за нормалния, здрав растеж на клетките. Това може да помогне в борба с туморите и раковите клетки. Изследванията показват, че Рейши регулира различни клетъчни функции и системи, включително ендокринната (хормонална), имунната, сърдечносъдовата, централната нервна система и храносмилателната система. Една от най-големите ползи на Рейши е, че тя е в състояние да направи толкова много, без да произвежда никакви странични ефекти. Гъбата Рейши не причинява никаква токсичност за разлика от много други конвенционални лекарства. Повечето хора, които приемат тази гъба като хранителна добавка, съобщават за бързи подобрения в енергийните си нива, психическия фокус и настроението, като същевременно отчитат намаляване на болките, алергиите, храносмилателните проблеми и инфекциите. В какво се състои тайната на Рейши? В многообразните активни съставки, които включват сложни захари, известни като 

•    бета-глюкани, които действат като прекурсори на хормоните в организма
•    полизахариди, които се борят с развитието на раковите клетки 
•    кисели вещества, наречени тритерпени, които изключват реакцията на организма към алергии.

Последните открития показват, че гъбите Рейши могат да намалят възпалението и да увеличат освобождаването на естествените клетки-убийци, които работят за отстраняване на различни видове мутирали клетки от тялото. Това превръща Рейши в отлично естествено средство за лечение на рак. 

Кордицепс

Ценени заради естествената си способност да се борят със свободните радикали, инфекциите и възпаленията, гъбите Кордицепс са наистина впечатляващо средство за борба с различни заболявания. Кордицепс се използва от векове за намаляване на симптомите на дихателните нарушения, при кашлица и настинки, както и като средство за укрепване на черния дроб. Като истинска „суперхрана“, Кордицепс може да забави ефектите от стареенето и стреса и да помогне на организма да повиши енергийните си нива.

Смята се, че противовъзпалителните ползи на гъбата Кордицепс произтичат от нейната способност да влияе положително върху имунната система и да се бори с оксидативния стрес, като стимулира защитните клетки, които пазят организма от мутации и инфекции. Редица проучвания вече установиха, че Кордицепс действа като естествено средство за лечение на рак, потискайки растежа на туморните клетки. 

Лъвска грива

Тази популярна ядлива и лекарствена гъба притежава изключителни невропротективни качества, благодарение на способността си да стимулира синтеза на нервния растежен фактор (NGF). NGF е протеин, който играе основна роля в поддържането, оцеляването и регенерацията на невроните в централната и периферната нервна система. Известна като средство за подобряване на паметта и настроението, гъбата Лъвска грива е основна храна в традиционната китайска медицина и може да бъде открита и под формата на хранителна добавка. Изследванията показват, че тя притежава също така и силни противовъзпалителни, антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Лъвската грива се използва успешно и като естествено средство за лечение на рак. Съединенията в тази гъба забавят развитието на злокачествените заболявания и блокират растежа на раковите клетки. Лъвската грива е особено активна при левкимия, рак на стомаха, рак на белия дроб, на маточната шийка, рак на черния дроб, на дебелото черво и гърдата. 

Пуешка опашка

Гъбата Пуешка опашка може да отблъсне почти всеки един причинител на инфекция. Тя е традиционно средство за лечение при настинка и грип, тъй като подпомага изключително функцията на имунната система.  Пушката опашка може да подкрепи здравето на пациентите с рак, които преминават през химиотерапия.  Тъй като химиотерапията потиска имунната система, гъбата Пуешка опашка подсилва имунната система, за да може тя да се справи по-добре със слабостта, до която води прилагането на химиотерапията. По-силната имунна система не допуска растежа на смъртоносните ракови клетки и това е основното качество, което превръща Пуешката опашка в естествено средство за борба с рака. 

Чага

Гъбата Чага е впечатляваща най-вече с нейното високо антиоксидантно съдържание, което може да ограничи растежа на раковите клетки. Изследванията показват, че Чага е особено ефективна в борбата с рака на черния дроб. Чага подсилва и здравето на имунната система като увеличава производството на определени имунни клетки, включително интерлевкин 6 (IL-6), както и Т-лимфоцитите. Тези вещества помагат да се подсили имунната система, което гарантира устойчивостта на тялото срещу всякакъв вид бактерии и вируси. Изследванията показват, че екстрактът от Чага може да стимулира лимфоцитите, произвеждани в далака, които след това могат да окажат пряк положителен ефект върху функцията на имунната система. Чага притежава силен антивирусен ефект, като вече са доказани нейните способности за борба с вируса на човешкия имунодефицит (HIV) тип 1 и вируса, причиняващ хепатит С. 

Агарикус Блазеи

Гъбата Агарикус Блазей подобрява значително инсулиновата резистентност и може да подпомогне здравето на хората, страдащи от диабет. Освен това Агарикус е поредната чудодейна гъба, подпомагаща борбата със злокачествените заболявания. Полизахаридите, които се съдържат в големи количества в тази гъба, насърчават растежа на защитните клетки, като предпазват от развитието на рак и стимулират здравето на имунната система. Освен това полизахаридите подпомагат процеса на детоксикация и прочистват организма от токсичните и болестотворни вещества. Гъбата Агарикус оказва и защитен ефект срещу увеличаването на теглото, като предпазва организма от затлъстяване. 

Богатият хранителен профил и многобройните положителни свойства превръщат гъбите в универсално средство за подпомагане на общото здраве на организма. Както видяхме, гъбите съдържат изобилие от фибри, витамини, минерали и атиоксиданти, които действат като мощно естествено оръжие срещу злокачествените заболявания. Разгледайте всички видове гъби, които предлагаме като хранителни добавки, в нашия електронен магазин

1 коментар за “Чудните ползи на гъбите за човешкото здраве”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *