10 добавки, които са важни за всеки мъж над 50 години

Слушайте, мъжe… Независимо от това колко добре се храните и колко често спортувате, вие със сигурност сте подложени ежедневно на стрес и това в един момент, особено с напредването на възрастта, започва да оказва значително влияние върху вашето здраве. Проявленията могат да бъдат доста различни – от забавяне на естествените биохимични процеси, протичащи в тялото, до безсъние. Трябва да приемете факта, че не сте супермен и трябва в определен момент да започнете да допълвате вашата диета с ключови хранителни вещества, които ще ви помогнат да се преборите с процеса на стареене. И не забравяйте – въпреки че това са неща, които се случват съвсем нормално на всеки мъж над 50, не трябва да стоите със скръстени ръце. Правилната комбинация от добавки може наистина да ви помогне:

  • Да подсилите имунната си система.
  • Да попълните хранителните липси в диетата си.
  • Да увеличите нивата на енергия и цялостното си здраве.
  • Да поддържате здравословен сексуален живот.
  • Да подкрепите здравето на сърцето си и сърдечно-съдовата си система.
  • Да се преборите със здравослоните проблеми, които съпътстват мъжете в зряла възраст.

Топ 10 витамини и добавки за мъже

1. Магнезий

Това е може би най-важният минерал, който участва в повече от 350 биохимични процеси в тялото ви. Магнезият помага да се регулира всичко – от метаболизма до кръвното налягане. Макар че той по принцип може да се открие естествено в редица пресни продукти, те за съжаление се отглеждат често в почви, които са изчерпани откъм хранителни вещества. Това от своя страна намалява количеството на магнезий в храните. Яжте повече листни зеленчуци, ядки и боб, но помислете и за ежедневно добавяне на магнезий в диетата си.

2. Витамин D

Не е изненадващо, че т. нар „слънчев витамин” присъства в този списък. Той трябва да фигурира във всеки списък с добавки. Изследванията продължават да разкриват неговата огромна важност за човешкото здраве. Стареещото човешко тяло не може да го синтезира от слънцето, така че добавянето на Витамин D с напредването на възрастта се превръща в първостепенна нужда за здравето.

3.Рибено масло

Със сигурност ще срещнете някои статии и заглавия против употребата на рибено масло. Въпреки това в научните среди обратното твърдение остава непроменено – омега-3 мастните киселини, които се откриват в рибеното масло, подпомагат здравето на сърцето и цялостното здраве на сърдечно-съдовата система. С други думи, не позволявайте да изпаднете в заблуждение. Ако мазните риби – като скумрия и сьомга, не присъстват редовно във вашето меню, една добавка с омега-3 мастни киселини със сигурност ще ви бъде полезна.

4. Витамин В12

С напредването на възрастта тялото ви бавно започва да губи пълната си способност да абсорбира и използва ключови хранителни вещества. В витамините са основен виновник за този естествен упадък. От тях, обаче, може би B12 е най-критичен. Вероятно вие приемате някакво количество с храната, но тялото ви не може да го абсорбира, което определено намалява количеството във вашето тяло. Така че помислете за добавка с В-12.

5. Пробиотици

Все повече изследвания показват колко важни са пробиотиците за правилното храносмилане. Ако искате да имате здраво тяло, на първо място трябва да се погрижите за здравето на червата. С това са свързани някои основни проблеми, които възникват при повечето мъже над 50 г. Разбира се, можете да получите някакво количество пробиотици от киселото мляко, например, но те не могат да се сравняват с висококачествената пробиотична добавка.

6. Аргинин, орнитин и глутамин

Ако ги взимате точно преди лягане, тези три ключови аминокиселини могат да спомогнат за поддържането на естественото производство на растежен хормон в организма ви, което, както вероятно сте предположили, намалява с възрастта. Растежният хормон, освободен от хипофизната жлеза, е важен за възстановяването на тъканите в човешкото тяло. Освен това растежният хормон е пряко свързан с нормалните нива на тестостерона, който отговаря за пълноценния сън и нормално възстановяване от стреса.

7. CoQ10

Тялото ви произвежда коензима Q10 (CoQ10) съвсем естествено, но неговите нива намаляват с възрастта. CoQ10 е важно хранително вещество за клетъчната енергия … а има ли човешки орган, който постоянно се нуждае от енергия, за да функционира? Точно така – това е сърцето. Ето защо CoQ10 е една от най-популярните добавки за мъжете и жените над 50-годишна възраст. Защото CoQ10 защитава сърцето.

8. Глюкозамин и хондроитин

Мислите ли често за вашата младост? А какво ви липсва най-много от онези години? Може би свободата на движенията, гъвкавостта и бързината? Глюкозаминът и хондроитинът стимулират здравето на ставите и съединителната тъкан, което ще ви помогне да поддържате нормална физическа активност с възможно най-малко затруднения. Ако искате да останете активни, тези две добавки (които често се срещат в комбинация), трябва да присъстват в началото на вашия списък.

9. Сау палмето

Скъпи мъже, не е тайна, че трябва да помислите и за здравето на вашата простата – особено, ако сте на възраст. Ако се събуждате няколко пъти на нощ, за да ходите в банята, не се притеснявайте. С напредването на възрастта простатата нараства естествено и започва да оказва натиск върху пикочния мехур. Сау палмето е много полезна билка в такива случаи. Тя е естествен източник на мастни киселини и растителни стероли, които подпомагат здравето на простатата. 

10. Алфа липоева киселина.

Алфа липоевата киселина е антиоксидантна мастна киселина, която естествено се произвежда в организма и се открива в червеното месо, черния дроб, бирената мая и редица зелени растения. Изследванията показват, че AЛК спомага за регенерирането на други антиоксиданти, включително витамин С, витамин Е и глутатион, и може да подпомогне също така здравето на сърцето и черния дроб, както и метаболизма на кръвната захар.

1 коментар за “10 добавки, които са важни за всеки мъж над 50 години”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *