Чудодейните гъби – същински еликсир за човешкото здраве

С какво гъбите са полезни за нашето здравe?

Древната медицина познава няколко вида гъби, които от векове са били използвани като натурални източници, укрепващи човешкото здраве. Доказано е, че те лекуват редица заболявания. Става въпрос за гъбите рейши, майтаке и шийтаке. Ние сме допълнили нашия списък с още няколко вида, които са доказали във времето своята чудодейна сила. Нека ги разгледаме по-отблизо, за да видим в какво се изразяват техните ползи.

Рейши (Ganoderma lucidum)

Гъбата Рейши е популярна още и като „гъбата за нерви”. Алхимиците наистина са смятали, че тя може да дари човека с вечен живот. В Китай и Япония се използва активно като средство за подобряване на съня и неврологичното здраве. Изследванията показват, че Рейши стимулира функцията на имунната система, притежава антибактериални и антивирусни свойства.

Майтаке (Grifola frondosa)

Гъбата Майтаке е известна още и като „гъбата чудо”. Тя е много богата на антиоксиданти, бета-глюкани, съдържа още витамини В и С, мед, калий, фибри и аминокиселини. И до ден днешен учените проучват уникалния начин, по който тази гъба поддържа цялостното здраве на организма. Резултатите от изследване, проведено през 2015 г., показват, че Майтаке оказва положителен ефект при пациенти, страдащи от диабет тип 2. Освен това тя се използва като традиционно противогрипно средство, тъй като укрепва имунитета. А също така не са безизвестни и ползите на Майтаке при хора, които имат нарушения в нивата на кръвното налягане. Същински природен елексир!

Шийтаке (Lentinula edodes)

Името на тази гъба произлиза от дървото, върху което тя най-често се среща. Наричат гъбата Шийтаке още и„царица на гъбите”, тъй като тя е много богата на важни хранителни вещества, протеини, калий, а също така и цинк, който е особено полезен за имунната система. Тези гъби съдържат също така изключително ценно съединение – аминокиселината еритадимин, което ускорява превръщането на LDL холестерола в липопротеини с висока плътност или HDL. Съвременните изследвания сочат, че гъбите Шийтаке могат да стимулират по изключителен начин имунната система, притежават антибактериални и антивирусни свойства и намаляват агрегацията на тромбоцитите.

Агарикус блазей (Agaricus blaze)

Екстрактът от гъбата Агарикус блазей е един от най-популярните в Япония. През 2011 г.  японското Министерство на здравеопазването финансира национално проучване за ползите от тази гъба. Резултатите сочат, че 59,5 % от потребителите на здравословни храни редовно използват този екстракт.  Гъбата Агарикус е с богато съдържание на химични съединения, които подобряват усвояването на инсулина в организма и намаляват инсулиновата резистентност при хората, страдащи от диабет тип 2. Освен това новите изследвания доказват, че тази гъба укрепва по невероятен начин имунната система и действа като антиоксидант.

Пуешка опашка (Trametes versicolor)

Гъбата Пуешка опашка е известна от векове в Азия като лечебно средство. От нея се е приготвял чай, който се е приемал за увеличаване на енергията, укрепване на здравето на белия дроб, стомаха и далака. Гъбата Пуешка опашка е много богата на витамини и минерали, аминокиселини, полизахаридни пептиди и редица други полезни вещества. Редица изследвания представят доказателства за нейната способност да подсилва имунната система. Гъбата Пушка опашка е наистина чудесно средство за профилактика срещу неприятните вируси – особено през зимния сезон.

Гъба Чага (Inonotus obliquus)

Гъбата Чага се среща по кората на един вид бреза, който расте предимно в Северна Америка и Русия. Тази гъба има антибактериално, антиалергично, противовъзпалително и антиоксидантно действие. Чага притежава дълга история на  своята употреба като средство, насърчаващо цялостното здраве на човешкия организъм. Със своето богато съдържание на фитонутриенти, В витамини, минерали, фибри и протеини, Чага укрепва имунитета и увеличава жизнените сили.

Гъба Лъвска грива (Hericium Erinaceus)

Гъбата Лъвска грива се използва от години в Китай, тъй като притежава широк спектър от ползи за човешкото здраве, особено за това на мозъка. Богата е на много полезни вещества, сред които калий, цинк, желязо, селен, основни аминокиселини и различни видове полизахариди и полипептиди. Освен това гъбата Лъвска грива съдържа специфични съединения, известни като еринасини, които повишават нивата на растежния фактор на нервите (NGF) в мозъка. По този начин тя спомага за генерирането, поддържането, растежа и укрепването на невроните в мозъка.

Чудодейната сила на лечебните гъби е наистина впечатляваща. И ако преди е било нужно да пропътувате километри, за да се сдобиете с ценен извлек от тях, то сега е по-лесно от всякога да ги имате в домашната си аптечка. Ние от Swanson ви предлагаме лековитите гъби под формата на добавки, за да можете да се възползвате лесно и по всяко време от тяхната сила. Научете повече за начините за доставка на нашия сайт www.swansonvitamins.bg. Нищо не е по-ценно от здравето и ние ви го желаем от все сърце!

1 коментар за “Чудодейните гъби – същински еликсир за човешкото здраве”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *