Ползите от лютия червен пипер

Със сигурност неведнъж сте добавяли лют червен пипер в някои от любимите си ястия за по-добър вкус. Но знаете ли, че тази подправка е изключително полезна за здравето ви? Много преди да се превърне в популярна съставка в някои от най-добрите рецепти за детоксикация, лютият червен пипер е бил култивиран като билково лекарство. Той  се е използвал в продължение на хилядолетия в Америка, Европа и Азия като тоник за здравето. Лютият пипер е отдавна познат в Аюрведа за лечение на много заболявания – като се започне от  кръвообращението и се стигне до здравето на дихателните пътища.

И така, защо е толкова полезен лютият червен пипер?

Отговорът е само една дума: капсаицин. Много от полезните свойства на лютите пиперки идват от едно и също съединение, което ги прави „горещи” – фитохимикал, известен като капсаицин. Капсаицинът придава усещане за силна топлина и парене, защото въздейства върху чувствителните рецептори за болка и ни кара да си мислим, че сме били изложени на нещо горещо, макар и температурата да е била съвсем нормална. 

Някои хора вярват, че топлината е само в семената, но всъщност тя е и в самата плодова тъкан. Да, чушките често се смятат за зеленчуци, но всъщност са плодове – също както и доматите. Подобно на другите чушки, те съдържат витамините А и С, а допълнителната топлина, която добавят към тялото, помага за изгарянето на повече калории.

Какви са ползите от лютия червен пипер

Учените продължават да изследват ползите за здравето на капсаицина, който се съдържа в лютите червени чушки.  Установено е, че това съединение е полезно за метаболитната функция, както и за здравето на кръвоносните съдове. Но има и много други ползи. Ние ще ги изброим сега:

  • Метаболизъм и загуба на тегло – лютият червен пипер може да намали апетита и да увеличи метаболизма ви, за да се доближите по-лесно до желаните килограми.
  • Помощ за храносмилането – лютият червен пипер стимулира производството на слюнка и храносмилателни ензими, което ще улесни храносмилането и ще помогне на тялото ви да абсорбира повече полезни вещества от храната, която приемате. 
  • Сърце и кръвоносна система – лютият червен пипер насърчава здравословното кръвообращение и функцията на сърдечно-съдовата система.
  • Детоксикация – лютият червен пипер стимулира циркулацията и помага на храносмилателната система да изчисти токсините.
  • Здраве за мускулите и ставите – лютият червен пипер понякога се използва локално в мехлеми за стимулиране на кръвния поток към мускулите и ставите. 
  • Подкрепа за имунитета – лютият червен пипер осигурява антиоксиданти, както и полезни витамини и минерали, които поддържат здравето на имунната система. 
  • Голям източник на витамин А – лютият червен пипер е отличен източник на витамин А (1 супена лъжица осигурява 44% от препоръчителната дневна доза).

Как да използвате лютия червен пипер?

Малко количество прясно смлян лют червен пипер, добавен към любимата ви храна, ще ви осигури всички здравословни ползи на този плод. Стига да не се притеснявате от пикантната храна, той може да бъде чудесна добавка към ястия с месо, макаронени изделия, яйца, даже задушени зеленчуци.  Можете също така да смесвате лютия червен пипер в напитки. Той често се комбинира с вода, лимонов сок и кленов сироп. Получава се чудесна напитка за детоксикация, в която можете да сложите и малко ябълков оцет. 

Лют червен пипер за отслабване 

Лютият червен пипер насърчава метаболитното здраве, което директно може да понижи вашите килограми и да ви помогне да отслабнете. Изследванията показват, че лютият червен пипер увеличава термогенезата и липидното окисление, когато се добавя към храната.  Много изследвания се фокусират върху капсаицина и неговата способност да регулира телесното тегло. 

Лют червен пипер при болки и сърбеж

Лютият червен пипер понякога се добавя към кремове за тяло, които се прилагат върху раздразнена кожа, която предизвиква сърбеж.  Използваният по този начин лют червен пипер действа затоплящо и увеличава притока на кръв към зоните, които са засегнати. Така могат да бъдат блокирани сигналите, които се изпращат към мозъка, което от своя страна потиска усещането за сърбеж.

За здрава кожа

Лютият червен пипер съдържа антиоксидантите Витамин С и Витамин А, което го прави отличен избор за поддържане на здравето на кожата. Също така, когато се прилага локално, той може да стимулира притока на кръв и да придаде особено сияние и очарование на кожата. Но недейте да го нанасяте директно! Потърсете кремове, които съдържат лют червен пипер. И не забравяйте първо да тествате върху малък участък, за да видите как ще реагира кожата ви. Важно е също така в такива случаи да пазите очите си.

Добавки с лют червен пипер

Ако не обичате пикантно и не ви допада идеята да добавяте лют червен пипер към храната си, можете да получите всички здравословни ползи на този плод чрез хранителни добавки. Най-превъзходната добавка на Суонсън доставя 450 mg лют червен пипер и 40 000 единици капсаицин, което спомага за здравословното кръвообращение, поддържа здравето на храносмилателната и сърдечно-съдовата система. 

1 коментар за “Ползите от лютия червен пипер”

  1. Красимир

    Почти всичко е вярно! Но,не съм съгласен с това че лютият пипер намалява апетита!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *