Ползите от МСМ: За здравето на ставите и повече

Процесът на стареене е може би едно от най-сигурните неща в живота – нещо, което няма да ни се изплъзне. И дори когато сме млади, ние остаряваме. Това е естествен процес, а последиците от него могат да ни се отразят на различен етап от живота и по различни начини. 

Ставите са такава част от тялото ни, върху която стареенето оказва забележимо въздействие. Днес, благодарение на обединените усилия на съвременната наука и холистичната медицина, разполагаме с много средства за подпомагане на здравето на ставите. А това ни дава възможност да бъдем активни, независимо от възрастта. Има три хранителни добавки, които през годините са доказали своята способност да неутрализират и облекчават ефектите, причинени от стареенето на ставите. Вероятно сте чували за глюкозамин и хондроитин – двете най-популярни здравни добавки, които се прилагат съвместно. Но днес ще разгледаме по-отблизо по-малко познатия метилсулфонилметан, известен още като МСМ.

Какво представлява МСМ?

МСМ е органично съединение на сярата, което се открива естествено в нашето тяло, както и в много растения и животни. Според д-р Вейл, МСМ е разгледан за пръв път от Стенли Джейкъб, М.Д., хирург в Медицинския университет в Орегон. Там той изследва МСМ, както и ДМСО (диметил сулфоксид), от който всъщност се получава МСМ. 

Не само ставите ни стават по-твърди и по-малко подвижни с течение на възрастта. Всяка наша клетка страда от страничните ефекти, които причинява процеса на стареене, и с годините също става все по-неподвижна. Тъй като бионаличната сяра е едно от най-полезните хранителни вещества, свързващи се с общата продължителност на живота, Метилсулфонилметанът привлича все повече внимание заради потенциалната си способност да спира стареенето на ставите. Д-р Джейкъб не твърди, че МСМ може да възстановява функцията на ставите, но открива доказателства, че МСМ може да бъде ефективен за облекчаване на ставни проблеми, причинени от обичайното стареене. Оттогава редица проучвания върху животни дават основание да се смята, че МСМ може да помогне за намаляване на степента на дегенерация на ставите, а проучванията при хора показват обещаващи резултати за възстановяване след физически натоварвания. 

МСМ в природата се получава от сяра по време на дъждовните бури – естествения начин за подмладяване на майката природа. И макар че МСМ се среща в много естествени, непреработени храни, процесът на готвене разрушава всички функционални ползи от това съединение. Заслужава да се отбележи също така, че днешните селскостопански практики са повлияли върху естествените концентрации на сяра в почвата, което оказва влияние върху качеството на храната, която приемаме. Така че не можем да разчитаме дори на пресните продукти, за да си доставим това, от което се нуждаят телата ни.

4 и повече здравни ползи от МСМ (освен здравето на ставите)

Сярата е една от най-изобилните съставки, която се среща в човешкото тяло в повече от 150 различни варианта. Само от този факт можем да си направим извода, че нейната бионалична производна форма – метилсулфонилметанът – е важен не само за ставите, но и за цялостното ни здраве. 

Най-добрата форма на сяра

Като естествен източник на бионалична сяра, МСМ действа като катализатор за всички ползи, които сярата осигурява на човешкото тяло. Така например сярата играе важна роля в производството на глутатион – ключов антиоксидант, който също така поддържа естествената детоксикация. Без сяра, глутатионът не може да действа. Без сяра, аминокиселините, които са градивни елементи на протеините, също няма как да функционират. МСМ е най-добрата форма на сяра, която можете да получите.
 
Подпомага естествената антиоксидантна активност и детоксикацията

Както беше споменато по-горе, сярата е ключов компонент в производството на естествен глутатион. Освен това, МСМ работи за подобряване на нивата на глутатион в тялото, което пряко въздейства върху способността ви да се справяте с оксидативния стрес (т.е. със свободните радикали, свързани с процеса на стареене). МСМ също така може да увеличи естествената пропускливост на клетките ви, което подобрява тяхната възможност за детоксикация и изчистване от токсините.

Поддържа здравето на косата, кожата и ноктите

Освен за здравето на ставите, МСМ често се използва поради способността си да поддържа еластичността на кожата и здравето на косата. С напредването на възрастта вие губите колаген, което отслабва тонуса и еластичността на кожата. Отново се връщаме към сярата – бионаличната сяра,  осигурена от МСМ, увеличава производството на колаген и кератин, от които косата, кожата и ноктите се нуждаят, за да поддържат своята жизненост. 

Естествени източници на МСМ и препоръчителна дозировка

Добрата новина е, че МСМ се среща в почти всички сурови, непреработени храни – като започнем от листните зеленчуци и стигнем до суровото мляко, дори бирата, виното и кафето. Лошата новина е, както споменахме и по-горе, че готвенето на висока температура унищожава МСМ почти изцяло. 

Суровото мляко е един от най-добрите естествени хранителни източници на МСМ. Пастьоризирането обаче унищожава до 50% от това естествено съдържание. Със сигурност някои от храните в текущата ви диета съдържат МСМ, но вие пак ще трябва да консумирате тези храни или сурови, или с минимална преработка, за да си осигурите МСМ във възможно най-голямо количество.  

Източници на МСМ

  • Домати
  • Чай
  • Швейцарски чард
  • Зеле
  • Царевица
  • Ябълки
  • Малини
  • Зърнени култури 
  • Бобови растения

Препоръчителна доза на МСМ

МСМ под формата на хранителна добавка се използва заради своите антиоксидантни и антиейдж ползи, както и заради способността си да поддържа здравето на ставите. МСМ е одобрено като безопасно вещество, което обикновено се понася добре от повечето хора при дози до 4 g дневно. Специфичните здравни проблеми могат да изискват по-високи дози в зависимост от теглото, възрастта и някои други фактори. Но това трябва да се предприема само след консултация с лекуващия ви лекар. 

1 коментар за “Ползите от МСМ: За здравето на ставите и повече”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *