Могат ли джинджифилът и куркумата да помогнат в борбата с болката и гаденето?

И джинджифилът, и куркумата се използват от векове за лечение на различни заболявания, вариращи от мигрена до хронично възпаление и умора. Джинджифилът и куркумата са две от най-широко изследваните съставки в билковата медицина. И двете са били използвани за облекчаване на болката, намаляване на гаденето и подсилване на имунната защита в борбата с вирусните и бактериалните инфекции. В тази статия ще разгледаме ползите и евентуалните странични ефекти от приема на джинджифил и куркума и ще се опитаме да отговорим на въпроса дали те могат да помогнат в борбата с гаденето и болката.

Какво представляват джинджифилът и куркумата?

Джинджифилът и куркумата са видове цъфтящи растения, които се използват широко в природната медицина. Джинджифилът (Zingiber officinale) произхожда от Югоизточна Азия и отдавна се използва като естествено лекарство при различни болестни състояния. Неговите лечебни свойства се дължат най-вече на наличието на фенолни съединения, включително гингерол – химично вещество, за което се смята, че притежава мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Куркумата, известна още като Curcuma longa, принадлежи към същото семейство растения и често се използва като подправка в индийската кухня. Тя е богата на химическото съединение куркумин, за което е доказано, че помага при лечението и предотвратяването на определени хронични състояния. И джинджифилът, и куркумата могат да се консумират пресни, сушени или смлени и добавени към различни ястия. Предлагат се и под формата на хранителни добавки.

Могат да помогнат при болка

Въпреки че доказателствата за ефектите на джинджифила и куркумата, когато се използват заедно, са ограничени, проучванията показват, че и двете могат да помогнат за намаляване на болката и гаденето.

Намалете възпалението!

Смята се, че хроничното възпаление е основен рисков фактор за здравето, който причинява сърдечни заболявания, рак и диабет. Хроничното възпаление може също така да влоши симптомите при автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и възпаление на червата. Джинджифилът и куркумата притежават мощни противовъзпалителни свойства, които са способни да окажат превантивно действие в защитата срещу определени заболявания. Освен това те са отлични естествени средства за намаляване на болката.

Проучване при 120 души с остеоартрит установи, че приемането на 1 грам екстракт от джинджифил на ден в продължение на 3 месеца ефективно намалява възпалението и снижава нивата на азотния оксид – молекула, която играе ключова роля във възпалителния процес. Преглед, обобщаващ резултатите от 9 проучвания показва, че приемането на 1-3 грама джинджифил на ден в продължение на от 6 до 12 седмици намалява нивата на маркера за възпаление С-реактивен протеин (CRP). Междувременно проучвания в епруветка заключават, че екстрактът от куркума може да понижи няколко маркера на възпалението, като някои изследвания отбелязват, че тя може да бъде ефективна колкото утвърдените противовъзпалителни лекарства ибупрофен и аспирин.

Един преглед на 15 проучвания също така отчита, че приемането на хранителни добавки скуркума може да намали нивата на интерлевкин-6 (IL-6) и малондиалдехид (MDA) – още два маркера, които се използват за измерване на възпалението в тялото.

Облекчаване на болката

И джинджифилът, и куркумата са изследвани за способността си да облекчават хроничната болка. Проучванията показват, че активната съставка на куркумата – куркуминът, е особено ефективен за намаляване на болката при артрит. Преглед на 8 проучвания установи, че приемането на 1000 mg куркумин дневно е толкова ефективно за намаляване на болките в ставите, колкото някои лекарства. Друго малко проучване при 40 души с остеоартрит показва, че приемането на 1500 mgкуркумин дневно значително намалява болката и подобрява физическото състояние в сравнение с плацебо групата. Освен това е доказано, че джинджифилът също намалява хроничната болка при артрит. Например едно 5-дневно проучване при 120 жени отбелязва, че приемането на 500 mg корен от джинджифил на прах 3 пъти дневно намалява интензивността и продължителността на менструалната болка. Друго проучване при 74 души установява, че приемането на 2 грама джинджифил в продължение на 11 дни значително намалява мускулната болка, която се получава в следствие на физическо натоварване.

Поддържа имунната функция

Много хора приемат куркума и джинджифил при първите признаци на заболяване, надявайки се да подобрят имунната си защита и да предотвратят симптомите на настинка или грип.Някои изследвания показват, че джинджифилът притежава мощни имуностимулиращи свойства.
Едно проучване в епруветка стига до извода, че пресният джинджифил е ефективен срещу човешки респираторен синцитиален вирус (HRSV), който може да причини инфекции на дихателните пътища при бебета, деца и възрастни. Друго проучване в епруветка установява, че екстрактът от джинджифил блокира растежа на няколко щама патогени на дихателните пътища. Проучване с мишки също отбелязва, че приемането на екстракт от джинджифил блокира активирането на няколко вида провъзпалителни имунни клетки и намалява неприятните симптоми при сезонни алергии. По същия начин други проведени изследвания върху животни заключават, че куркуминът притежава антивирусни свойства и може да помогне за намаляване на тежестта на вируса на грип А.

Видяхме вече, че и куркумата, и джинджифилът също могат да намалят нивата на възпаление, което е също основен фактор за укрепване на имунната система. Въпреки това повечето изследвания са или върху животни, или в епруветка, като при провеждането им са използвани концентрирани дози куркума или джинджифил. Необходими са повече данни, за да се определи как всяка една от двете съставки може да повлияе на човешкото имунно здраве, когато се консумира в нормални хранителни количества.

Намалява гаденето

Няколко проучвания показват, че джинджифилът може да бъде ефективно естествено средство за успокояване на стомаха и намаляване на гаденето. Едно изследване при 170 жени установява, че приемането на 1 грам джинджифил на прах дневно в продължение на 1 седмица е толкова ефективно за намаляване на гаденето при бременност, колкото обичайното лекарство против гадене, но с много по-малко странични ефекти.
Преглед на пет проучвания също така стига до извода, че приемането на поне 1 грам джинджифил на ден може да помогне за значително намаляване на следоперативното гадене и повръщане.

Други изследвания показват, че джинджифилът може да намали гаденето при пътуване, химиотерапия и някои стомашно-чревни разстройства. Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се оценят ефектите на куркумата върху гаденето, някои проучвания са установили, че тя може да предпазва от храносмилателни проблеми, причинени от химиотерапия, което може да помогне за намаляване на симптоми като гадене, повръщане и диария.

Потенциални странични ефекти

Когато се използват в умерени количества, джинджифилът и куркумата се считат за безопасни и здравословни добавки към добре балансираната диета.Все пак трябва да се имат предвид някои потенциални странични ефекти.

Като начало някои изследвания са установили, че джинджифилът може да намали съсирването на кръвта и може да повлияе на лекарствата за разреждане на кръвта, когато се използва в големи количества. Тъй като джинджифилът може да повлияе на нивата на кръвната захар, хората, които приемат лекарства за понижаване на захарта, трябва да се консултират със своя лекар, преди да приемат хранителни добавки. Освен това имайте предвид, че само 3% от теглото на куркумата на прах представлява куркумин, така че трябва да консумирате много голямо количество или да използвате добавка, за да постигнете дозата, изведена като ефективна за здравето в повечето проучвания. Във високи дози куркуминът се свързва със странични ефекти като обриви, главоболие и диария.

И накрая, въпреки че има множество изследвания за потенциалните ефекти върху здравето от приема на джинджифил и куркума, доказателствата за това как двете могат да повлияят на здравето, когато се използват заедно, са ограничени.

И на последно място: не забравяйте да се консултирате с лекар, преди да приемате добавки, и намалете дозата си, ако забележите някакви странични ефекти.

Следете нашия блог за още здравословни новини!

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *