Видовете витамини и разликите между тях

Витамините са вещества, които подпомагат нормалната функция на организма. Те биват два вида – мастноразтворими и водоразтворими. Мастноразтворимите витамини са витамини A, Д, E и K. Те присъстват в храни, съдържащи мазнини и не се разтварят във вода. Мастноразтворимите витамини се абсорбират заедно с мазнините в храната, която приемаме, и могат да се съхраняват в мастната тъкан на организма и черния дроб за дълги периоди от време. Именно затова, ако не се спазват указанията за употреба, може да настъпи предозиране, което да доведе до някои негативни последици. Спазвайте препоръчителната дозировка и се консултирайте с Вашия лекуващ лекар, преди да започнете прием. Водоразтворимите витамини са витамини Б и Ц. За разлика от мастноразтворимите витамини, водоразтворимите не се съхраняват в организма и излишното количество се изхвърля. Поради тази причина трябва да се стараете да ги получавате редовно с храната, която приемате. Ако се храните нередовно и храната Ви не е разнообразна, можете да приемате витамините като хранителна добавка, за да защитите здравето на организма си. 
Нека да разгледаме накратко двата вида витамини спрямо тяхната функция. 

1.    Мастноразтворими витамини

Витамин А

Витамин А помага за поддържане на зрението. Витамин А не е единичен витамин, а съвкупност от съединения, известни като ретиноиди. Ретиноидите се срещат естествено в човешкото тяло и присъстват в някои хранителни източници. Някои храни осигуряват ретиноли, които тялото може да използва директно като Витамин А. Други осигуряват провитамин А съединения, които тялото превръща във Витамин А. Бета каротинът, който е много силен антниоксидант, може лесно да се превърне във витамин А, ако е необходимо. Освен че поддържа зрението, Витамин А подсилва имунната система. Той също така насърчава здравето на кожата, поддържа растежа на мускулните тъкани и здравата репродуктивна система. Витамин А се съдържа в яйцата, рибата и млечните продукти. Дефицитът на този витамин може да доведе до загуба на зрението и до заболяване, известно като ксерофталмия (сухота в окото).

Витамин Д

Хората могат да получат Витамин Д чрез естественото излагане на слънчева светлина, при което този витамин се образува в кожата, както и чрез храни и добавки. Витамин Д не е отделно вещество, а група съединения, известни под името калцифероли. Тялото абсорбира калциферола в кръвта и след това го превръща в калцитриол. Съществуват два вида витамин Д – Д3, който се съдържа в животинските мазнини, и Д2, който се открива в някои растителни видове и гъби. Витамин Д изпълнява две съществени роли в организма: поддържа здравето на костите и подсилва имунната защита. Той помага за растежа на костните тъкани, като абсорбира калция от различни източници. Застрашени от дефицит на Витамин Д са възрастните хора, тези с наднормено тегло, страдащите от заболявания, които нарушават усвояването на мазнините, както и хората, които не се излагат достатъчно на слънце. Недостигът на Витамин Д води до слаби кости, повишен риск от фрактури, остеопороза, слаби мускули, лоша имунна функция, повишен риск от инфекции и автоимунни заболявания. 

Витамин Е

Витамин Е е семейство от осем структурноподобни антиоксиданти, които са разделени на две групи:

•    Токофероли: Алфа-токоферол, бета-токоферол, гама-токоферол и делта-токоферол.
•    Токотриеноли: Алфа-токотриенол, бета-токотриенол, гама-токотриенол и делта-токотриенол.

Алфа-токоферолът е най-често срещаната форма на Витамин Е. Той съставлява около 90% от Витамин Е в кръвта. 
Основната роля на Витамин Е е да действа като антиоксидант, предотвратявайки оксидативния стрес и предпазвайки мастните киселини във вашите клетъчни мембрани от свободните радикали. Тези антиоксидантни свойства се усилват от други хранителни вещества, като Витамин Ц, Витамин Б3 и Селен. Във високи количества Витамин Е действа и като разредител на кръвта, намалявайки способността й да се съсирва. Най-богатите хранителни източници на Витамин Е са растителните масла, семената и ядките. 
Дефицитът на Витамин Е е сравнително често разпространен. Най-често от него страдат хора с нарушения в усвояването на мазнините, както и тези с муковисцидоза и чернодробни заболявания. Симптомите на недостиг на Витамин Е се изразяват в мускулна слабост, затруднения при ходене, тремор, проблеми със зрението, лоша имунна функция и изтръпване. Дългосрочният дефицит може да доведе до анемия, сърдечни заболявания, сериозни неврологични проблеми, слепота, деменция, лоши рефлекси и невъзможност за пълен контрол на движенията на тялото. 

Витамин К

Витамин К играе ключова роля в съсирването на кръвта. Витамин К всъщност е група мастноразтворими съединения, разделени на две основни групи:
•    Витамин К1 (филохинон): намира се в растителните храни. 
•    Витамин К2 (менахинон): открива се в храни с животински произход и ферментирали соеви продукти, като натто. Витамин К2 също се произвежда от чревните бактерии в дебелото черво. 
Освен това има поне три синтетични форми на Витамин К. Те са известни като Витамин К3 (менадион), Витамин К4 (менадиол диацетат) и Витамин К5.
Витамин К играе съществена роля в съсирването на кръвта. Всъщност „K“ означава „коагулация“, което означава съсирване. Но този витамин изпълнява и други функции, включително поддържа здравето на костите и помага за предотвратяване на калцификацията на кръвоносните съдове, като потенциално намалява риска от сърдечни заболявания. 
За разлика от Витамините А и Д, Витамин К не се съхранява в организма в значителни количества. Поради тази причина при недостатъчен прием само за седмица може да настъпи дефицит. Хората, които не усвояват ефективно мазнините, са изложени на най-голям риск от недостиг на Витамин К. Използването на широкоспектърни антибиотици също може да повиши този риск. Без Витамин К кръвта Ви не би се съсирвала и дори малка рана може да причини неудържимо кървене. Ниските нива на Витамин К също водят до намалена костна плътност и повишен риск от фрактури при жените. 

2.    Водоразтворими витамини

Водоразтворимите витамини са:
    
•    Витамин В1 (тиамин)
•    Витамин В2 (рибофлавин)
•    Витамин В3 (ниацин)
•    Витамин В5 (пантотенова киселина)
•    Витамин В6
•    Витамин В7 (биотин)
•    Витамин В9
•    Витамин В12 (кобаламин)
•    Витамин Ц

Витамин Б1 (тиамин)

Тиаминът, известен още като витамин Б1, е първият водоразтворим витамин, описан научно. Подобно на другите витамини от групата, тиаминът служи като коензим в организма. Това се отнася за всички негови активни форми, но най-важният тиамин e пирофосфатът. Коензимите са малки съединения, които помагат на ензимите да предизвикват химични реакции, които в противен случай не биха се случили сами. Тиаминът участва в много основни химични реакции. Например, той помага за преобразуването на хранителните вещества в енергия и подпомага образуването на захарите. Най-богатите хранителни източници на тиамин са ядките, семената, пълнозърнестите храни, черния дроб и свинското месо.
Високите нива на кръвната захар могат да увеличат елиминирането на тиамина чрез урината, повишавайки риска от дефицит. Той се изразява в редица симптоми, включително анорексия, загуба на тегло, нарушена нервна функция, психични проблеми, мускулна слабост и увеличаване на сърцето.

Витамин В2 (рибофлавин)

Рибофлавинът е единственият водоразтворим витамин, използван като хранителен оцветител. Името му идва от латинската дума flavus, която означава „жълто“. 
Рибофлавинът функционира като коензим при различни химични реакции. Подобно на тиамина, той участва в превръщането на хранителните вещества в енергия. Изисква се и при превръщането на Витамин Б6 в активната му форма, и при превръщането на триптофана в Ниацин (витамин Б3).
Рибофлавинът се съдържа в екстракта от дрожди, в яйцата, листните зеленчуци, броколите, млякото, бобовите растения, гъбите и месото. 
Дефицитът на този витамин води до състояние, известно като арибофлавиноза, което се характеризира с възпалено гърло, възпален език, анемия, както и проблеми с кожата и очите. Освен това недостигът на Рибофлавин пречи на метаболизма на Витамин Б6 и превръщането на триптофана в ниацин.

Ниацин (витамин В3)

Ниацинът, известен още като витамин Б3, е единственият витамин от група Б, който тялото Ви може да произвежда от друго хранително вещество – аминокиселината триптофан. Ниацинът е група от свързани хранителни вещества, а най-често срещаните форми са:
•    Никотинова киселина;
•    Никотинамид (ниацинамид).
Никотиновата киселина обикновено се използва за лечение на висок холестерол. Никотинамидът се приема за лечение на артрит и пелагра. Никотинамидът се използва и като витаминна добавка и не предизвиква зачервяване, което обикновено се получава при приема на никотинова киселина. 
Всички диетични форми на Ниацина в крайна сметка се превръщат в никотинамид аденин динуклеотид или никотинамид аденин динуклеотид фосфат (NADP +), които действат като коензими. Подобно на другите витамини от група Б, той функционира като коензим в организма, играе съществена роля в клетъчната функция и действа като антиоксидант. Една от най-важните му роли е да задвижва метаболитен процес, известен като гликолиза – извличане на енергия от глюкозата (захарта).
Източници на Ниацин са рибата, пилешкото месо, яйцата, млечните продукти и гъбите. Дефицитът на този витамин е известен още като пелагра. Симптомите се изразяват във възпалена кожа, рани в устата, диария, безсъние и деменция. 

Пантотенова киселина (витамин Б5)

Пантотеновата киселина се намира в почти всички храни. Нейното име произлиза от гръцката дума pantothen, която означава „от всяка страна“. Пантотеновата киселина играе ключова роля в широк спектър от метаболитни функции. Тя е необходима за образуването на коензим А, който е необходим за синтеза на мастните киселини, аминокиселините, стероидните хормони, невротрансмитерите и различни други важни съединения. Хората, които консумират алкохол и страдат от диабет са по-застрашени от недостиг на Витамин Б5. Дефицитът се изразява в множество симптоми, включително изтръпване, раздразнителност, нарушения на съня, неспокойствие и храносмилателни проблеми. 

Витамин Б6

Витамин Б6 е група хранителни вещества, които са необходими за синтеза на пиридоксал фосфат – коензим, участващ в повече от 100 различни метаболитни процеси. Подобно на другите витамини от група Б, Витамин Б6 е семейство от свързани съединения като:
•    Пиридоксин: Тази форма се намира в плодовете, зеленчуците и зърнените храни, както и в добавките. Преработените храни също могат да съдържат добавен пиридоксин.
•    Пиридоксамин: Счита се за фармацевтично лекарство. Пиридоксамин фосфатът е често срещана форма на Витамин Б6 в храни с животински произход.
•    Пиридоксал: Пиридоксал фосфатът е основният вид Витамин Б6 в храни с животински произход.
В черния дроб всички диетични форми на Витамин Б6 се превръщат в пиридоксал 5-фосфат, активната форма на витамина.
Подобно на другите витамини от група Б, Витамин Б6 действа като коензим при множество химични реакции. Той участва в образуването на червените кръвни клетки, както и в метаболизма на енергията и аминокиселините. Необходим е и за отделяне на глюкозата (захар) от гликогена – молекулата, която тялото използва за съхраняване на въглехидратите. Витамин Б6 също подпомага образуването на белите кръвни клетки и помага на тялото да синтезира няколко невротрансмитери.
Хората, страдащи от алкохолизъм, са изложени на най-голям риск от дефицит на Витамин Б6. Основните симптоми включват анемия, кожни обриви, конвулсии, объркване и депресия. Недостигът е свързан също и с повишен риск от рак. 

Биотин (Витамин Б7)

Хората често приемат добавки с Биотин за подхранване на косата, ноктите и кожата си. Наричат го също и Витамин H – от немската дума haut, която означава „кожа“. 
Както и всички витамини от група Б, Биотинът функционира като коензим. Той е необходим за функцията на пет карбоксилази – ензими, участващи в няколко основни метаболитни процеса. Например Биотинът играе основна роля в синтеза на мастните киселини, образуването на глюкоза и метаболизма на аминокиселините. За разлика от другите Б витамини, за биотина няма много изследвания за това доколко се съдържа в храната. Смята се, че рибата, жълтъкът и млечните продукти съдържат биотин. Той се произвежда в малки количества също и в чревната флора. Дефицитът на Биотин може да причини неврологични симптоми като припадъци, интелектуална недостатъчност и загуба на мускулна координация. 

Витамин Б9

Витамин Б9 е открит първо в дрождите, но по-късно е изолиран от листата на спанака. Поради тази причина той се нарича още „фолиева киселина” или „фолат” – думи, получени от латинската дума folium, означаваща „листо“. Витамин Б9 се предлага в няколко различни форми:
•    Фолат: форма, която се среща в храните. 
•    Фолиева киселина: синтетична форма, която обикновено се добавя към преработените храни или се продава като добавка. 
•    Л-метилфолат: Известен също като 5-метилтетрахидрофола. Л-метилфолатът е активната форма на Витамин Б9 в организма. 
Витамин Б9 действа като коензим и е от съществено значение за растежа на клетките, образуването на ДНК и метаболизма на аминокиселините. Този витамин е много важен в периодите на бързо делене и растеж на клетките, като детската възраст и бременността. Витамин Б9 е необходим също така за образуването на червени и бели кръвни клетки, така че неговият дефицит може да доведе до анемия.

Витамин Б12 (кобаламин)

Витамин Б12 е единственият витамин, който съдържа метален елемент, а именно кобалт. Поради тази причина често е наричан кобаламин. Има четири основни вида Витамин Б12 – цианокобаламин, хидроксокобаламин, аденозилкобаламин и метилкобаламин. Всички те могат да се предлагат като хранителни добавки, въпреки че цианокобаламинът е най-често срещаният вид.  Подобно на всички други витамини от група Б, Витамин Б12 действа като коензим. Неговият прием помага за поддържането на мозъчната функция и развитието, неврологичната функция и производството на червени кръвни клетки. Той е необходим и за превръщането на протеините и мазнините в енергия и е от съществено значение за деленето на клетките и синтеза на ДНК. Храните с животински произход са практически единствените хранителни източници на Витамин Б12. Те включват месото, млечните продукти, морските дарове и яйцата. Затова вегетарианците са много често изложени на риск от недостиг на Витамин Б12. Такъв дефицит може да се развие и при възрастните хора. Усвояването  на Витамин Б12 зависи от протеин, произведен от стомаха, който може да намалее или напълно да спре с възрастта. Недостигът на Витамин Б12 може да причини различни здравословни проблеми като анемия, загуба на апетит, възпален език, неврологични проблеми и деменция.

Витамин Ц 

Витамин Ц се предлага в две форми, най-разпространената от които е известна като аскорбинова киселина. Окислената форма на аскорбиновата киселина, наречена дехидроаскорбинова киселина, също действа като Витамин Ц. Този витамин поддържа много основни функции на тялото, включително:
•    Антиоксидантни защитни сили: Вашето тяло използва антиоксиданти, за да се предпази от оксидативния стрес. Витамин Ц е един от най-важните антиоксиданти. 
•    Образуване на колаген: Без Витамин Ц организмът не е в състояние да синтезира колаген – основният протеин в съединителната тъкан. В резултат на това дефицитът се отразява негативно на кожата, сухожилията, връзките и костите. 
•    Имунна функция: Имунните клетки съдържат високи нива на Витамин Ц. По време на инфекция нивата му бързо се изчерпват и затова се препоръчва допълнителен прием. 
За разлика от витамините от група Б, витамин Ц не действа като коензим, въпреки че е кофактор за пролил хидроксилаза – ензим, който играе съществена роля за образуването на колагена. 
Основен източник на Витамин Ц са плодовете е зеленчуците. Недостигът на Витамин Ц може да причини нарушена имунна функция и да доведе до заболяването скорбут, което се характеризира с разпадане на съединителната тъкан.

Вече знаете за основните витамини и разликите между тях. Не пропускайте да посещавате редовно нашия блог, за да сте винаги добре информирани за всички новини от света на здравето. 

1 коментар за “Видовете витамини и разликите между тях”

  1. Д.Коларова

    Подходящ ли е вит.С при и след Ковид,имайки предвид, че действа кръвосъсирващо?
    Ако ДА,то по колко мг мога да вземам при тегло 48 кг,на 54 г.възраст?
    Благодаря, предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *