Най-важните витамини и минерали за здравето на мускулите

Подхранването на тялото със съществени витамини и минерали е важна предпоставка за здравето на мускулите, за правилното им изграждане и функциониране. Без витамини А, С и В това е невъзможно да се случи. Добавките за бодибилдинг също играят своята роля, но силните мускули не могат без някои основни съставки, за които може би не сме добре информирани. Затова в тази статия ще разгледаме кои са витамините и минералите, които са необходими на нашите мускули, и какво е тяхното действие.

  1. Витамин D
    Знаете ли, че мускулната слабост и крампите могат да бъдат признаци за недостиг на витамин D? Някои хора смятат, че тези симптоми се дължат на преумора или на прекомерно натоварване във фитнес залата, но витамин Dвинаги е бил важен за мускулната сила и не трябва да оставяме тялото ни да страда от такъв тип дефицит. Изследванията показват, че хората, при които витамин D e в здравословните си граници, имат по-добра фигура и стойка. Можете да си набавите този важен витамин чрез диета, с малко излагане на слънце или чрез прием на хранителна добавка от Суонсън.
  2. Витамин А
    Витамин А е абсолютен фаворит в света на микроелементите. Той не действа директно върху мускулите, но поддържа здравето на костите и имунната система, което индиректно влияе върху мускулното здраве. Ако не получавате достатъчно витамин А, няма как да изпълните на максимум която и да е тренировъчна програма. Този витамин се съдържа в портокалите, сьомгата, сладките картофи, морковите и др., но не винаги това е достатъчно. Хората, които страдат от заболявания на стомашно-чревната система, усвояват хранителните вещества в намалени количества. Допълнителният прием на добавка може да помогне за установяването на добър баланс в защита на мускулното здраве.
  3. Желязо
    На първо място трябва да се уточни, че желязото е минерал, а не витамин. Но това не означава, че мускулите нямат нужда от него. При натоварване, особено при вдигане на гири и тежести, тялото изразходва много кислород. Желязото помага за производството на хемоглобин, който пренася кислорода от белите дробове до останалата част от тялото ви. То помага основно за поддържане на нивата на енергия, за оформяне на мускулите и контрола върху дишането. Определени храни са добър източник на желязо. Сред тях са червеното месо, листните зеленчуци и бобът. Но някои хора страдат от недостиг на желязо, като под особен риск са веганите и вегетарианците. Ако се притеснявате, че имате такъв дефицит, посъветвайте се с личния си лекар.
  4. Витамин C
    Витамин С е необходим за усвояването на желязото в организма, което е предпоставка за всяка една успешна тренировка. Освен това витамин С е особено полезен за здравето на имунната система. Всеки един вирус или настинка възпрепятстват не само провеждането на спортни занимания, но и изпълнението на ежедневните ни дейности. Това, от своя страна, отслабва тонуса на организма и действа негативно върху здравето на мускулите. Ето защо е важно да се снабдявате ежедневно с достатъчно количество витамин С, тъй като той не се натрупва в организма. Приемът на пресни плодове и зеленчуци е добър вариант, но хранителните добавки от Swanson ще Ви гарантират точната необходима доза витамин С всеки ден.
  5. Витамин Е
    Витамин Е e известен с благотворното си успокояващо и изглаждащо действие върху кожата, но той също така може по косвен начин да подпомогне мускулния растеж. Витамин Е е антиоксидант – вид вещество, което поддържа здравето, като неутрализира вредното действие на свободните радикали. Но някои проведени научни изследвания показват, че има връзка между нивата на този витамин и отличните тренировъчни резултати. Ядките и семената са задоволителен източник на витамин Е, но можете да опитате също така и голямото разнообразие хранителни добавки от Суонсън.
  6. Витамин В12
    Витамините от В комплекс са двигател на почти всичко в нашето тяло – като се започне от мозъчната функция и се стигне до регулирането на хормоните на стреса. И така, какво могат да направят витамините от група В за увеличаването на мускулите? Науката предполага, че витамин В12 може да намали умората, като същевременно подава ръка в помощ на хемоглобина. Това, ако си спомняте от редовете по-горе, е важно за пренасянето на кислорода до всяка клетка на тялото.
  7. Биотин
    Подобно на витамин B12, биотинът (известен още като витамин B7) се свързва с витамините от В комплекс. Биотинът помага за трансформирането на хранителните вещества, които приемате, в енергия, която е нужна в особено големи количества на всички спортуващи. Въпреки че се е наложил като бюти добавка, тъй като поддържа косата, кожата и ноктите, биотинът подпомага мускулното здраве. Ако искате да сте сигурни, че приемате достатъчно биотин, имайте предвид, че той се съдържа в месото, рибата, семената, ядките и др., но се предлага и отделно като хранителна добавка.
  8. Магнезий
    Според национално изследване, проведено в Америка, около 50% от американците не получават достатъчно магнезий. Статистиката за Европа е сходна. Мъжете в зряла възраст се нуждая от около 400 мг магнезий на ден, а необходимата доза за една бременна жена е 310 мг дневно. Магнезиевият дефицит може да подкопае усилията Ви да изградите здрави и силни мускули. Този минерал е важен за мускулната контракция, регулира сърдечния ритъм и производството на енергия. Най-лесният начин да се снабдите с магнезий е като приемате храни, които го съдържат в по-големи количества като печените тиквени семки, бадемите и семената от чия. Правилният избор на добавка с магнезий също е вариант, който ще Ви гарантира необходимия ежедневен прием.
  9. Калций
    Вероятно вече знаете, че калцият укрепва костите. Но този минерал прави много повече за здравето на мускулите, включително: подпомага движението, поддържа здравето на кръвоносните съдове, помага за регулирането на кръвното налягане. Извън млечните продукти, сардините, белият боб и обогатените зърнени култури са добър източник на калций, а допълнителният прием на добавка с калций е добре да бъде обсъден предварително с медицински специалист.
  10. Цинк
    Изследванията показват, че цинкът играе роля в регенерацията на скелетните мускули след тренировка – с други думи, той помага за възстановяването на мускулните влакна след натоварване. Науката се нуждае от повече проучвания, за да установи точният механизъм, по който цинкът може да увеличи тренировъчните резултати, но към момента се знае със сигурност, че той е важен минерал за хората, които водят интензивен начин на живот. Човешкото тяло не може да произвежда самостоятелно цинк и си го набавя чрез храната. Млечните продукти, месото, семената, както и зеленчуците са добър източник на цинк, който можете да приемате и като чрез хранителна добавка от Swanson. Въпреки че дефицитът на цинк не е толкова често срещан, предозирането може да бъде токсично. Затова, преди да приемате добавки с цинк, се консултирайте с лекуващия си лекар за точното необходимо количество спрямо Вашето състояние.
  11. Калий
    Калият е минерал, който поддържа много функции на тялото, включително сърцето и кръвоносните съдове, нервите и мускулите. Съществуват доказателства, че калият може да намали риска от високо кръвно налягане, инсулт, диабет и камъни в бъбреците. Има причина калият да е толкова популярна съставка в спортните напитки. Този електролит подкрепя мускулите, помага за това те да се свиват правилно и поддържа нивата на хидратация в безопасните граници.

    Какво да направите още, ако искате да имате силни и здрави мускули?
    Добре балансирана диета. Няма вълшебна храна за изграждането на мускулите, но здравословната диета е добрата основа, върху която да градите своята перфектна фигура.
    По-висок прием на протеини. Протеинът помага за изграждането и поддържането на мускулната тъкан.
    Правилна хидратация. Водата е живот. Американският колеж по спортна медицина препоръчва прием между 500 и 600 мл вода преди всяка тренировка.

    Следете нашия блог за още здравословни новини!

    Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *