Добавки за здравето на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е важен орган, който произвежда хормони, които от своя страна контролират начина, по който тялото използва енергията. Основните хормони, произвеждани от щитовидната жлеза, са тироксин или тетрайодтиронин (Т4) и трийодтиронин (Т3).В какво се състои разликата между тях? Т4 съдържа четири йодни атома, а Т3 съдържа три. Т4 е неактивна форма, докато Т3 е активният хормон, което означава, че тъканите трябва да преобразуват Т4 в Т3, като премахнат йодида чрез ензими, съдържащи селен. Този процес се нарича дейодиране.

          Хормоните на щитовидната жлезаса важни за работата на почти всеки един орган в човешкото тяло и ръководят най-важните функции в него. Има състояния като  хипотиреоидизъм (ниски нива на хормоните на щитовидната жлеза) и хипертиреоидизъм (високи нива на тиреоиден хормон), при които щитовидната жлеза не функционира правилно. Установено е, че до 7% от населението на САЩ и Европа има хипотиреоидизъм.

          В допълнение към конвенционалните терапии при заболявания на щитовидната жлеза хранителните добавки могат да бъдат от полза и да помогнат за укрепване на нейното здраве. В тази статия ще разгледамеважните за щитовидната жлеза витамини и минерали, както и някои други полезни за нейното здраве вещества от естествен произход.

Кои витамини и минерали са полезни за общотоздраве на щитовидната жлеза?

Йод. Йодът е изключително важен за функцията на щитовидната жлеза. Трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4) са хормоните на щитовидната жлеза, които съдържат йод. Йодният дефицит може да доведе до увреждания във функцията на щитовидната жлеза. Един от добрите природни източници на йод е келпът – вид кафяви морски водорасли, богати на естествени по произход витамини, минерали и антиоксиданти. Високото съдържание на йод в келпа го превръща в незаменимо средство за поддържане на здравето на щитовидната жлеза.

Селен. Селенът е минерал, който е необходим за производството на хормоните на щитовидната жлеза, и я защитава от увреждания, свързани с оксидативния стрес. Щитовидната жлеза съдържа големи количества селен и дефицитът на този минерал може да се отрази негативно на нейното функциониране.

Цинк. Минералът цинк е необходим за производството на хормоните на щитовидната жлеза. Нужна е оптимална концентрация на цинк за здравословните нива на Т3, Т4 и тироид-стимулиращия хормон (TSH).

Желязо. Щитовидната жлеза се нуждае от желязо, за да преобразува Т4 в Т3 – активната форма на хормона на щитовидната жлеза. Дефицитът на желязо се свързва с нарушения на функцията на щитовидната жлеза.

 Извън разгледаните по-горе вещества, витамините от група В, както и витамини А и Е, също са важни за здравето на щитовидната жлеза.

Витамини от група В

Всички витамини от група В са жизненоважни за добрата функция на щитовидната жлеза, но всеки един от тях има различна роля:

  • B1 (тиамин): Полезен е при свръх функция на щитовидната жлеза.
  • В2 (рибофлавин): Липсата на витамин B2 потиска функцията на щитовидната жлеза, поради което тя не успява да секретира своите хормони.
  • B3 (ниацин):Той е необходим за поддържането на всички клетки на тялото (включително щитовидната жлеза). Витамин В3 може да помогне за предпазване от потискащите щитовидната жлеза полиненаситени мазнини (PUFA), съхранявани в мастните клетки, което от своя страна подобрява ефективността при работата на щитовидната жлеза.
  • В6 (пиридоксин): Без този витамин щитовидната жлеза не може да използва ефективно йода, необходим също за производството на нейните хормони. Освен това пиридоксин В6 се препоръчва при свръхактивност на щитовидната жлеза. Мускулната слабост е много често срещан симптом при хората със свръхактивна щитовидна жлеза, както и при тези, които имат недостиг на В6.
  • Витамин B12: Хората с понижена функция на щитовидната жлеза или хората без щитовидна жлеза не могат да абсорбират витамин В12. Сериозният дефицит на B12 може да причини психични заболявания, различни неврологични разстройства, невралгии, неврити и възпаления на ставите. Допълнителният прием на В12 при проблеми с щитовидната жлеза предпазва от това организмът да изпита недостиг от В12, което от своя страна може да компрометира здравето.
  • Фолиева киселина: Изследване, публикувано в „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism“, отбелязва връзката между хипотиреоидизма и ниските нива на фолиева киселина, което означава, че хората с дефицит на фолиева киселина могат да имат по-голям риск от развитието на хипотиреоидизъм.Намалените количества фолиева киселина в организма, от своя страна, могат да повишат хомоцистеина, а това често се наблюдава при пациенти с хипотиреоидизъм. Хомоцистеинът е аминокиселина, която се синтезира в тялото, а повишените нива увеличават риска от атеросклероза, инсулт, емболии и инфаркт. Поради тази причина фолиевата киселина е важна част от оздравителната програма при хората с хипотиреоидизъм.

Витамин А: Витамин А е витамин, който поддържа основно зрението, имунната система и възпалителните реакции.Организмът ни се снабдява с него от растителни и животински източници. От животинските източници ние директно получаваме Витамин А, докато от растителните източници получаваме веществото бета-каротин, което след това се преобразува в тялото ни във Витамин А. Неактивната щитовидна жлеза не може ефективно да преобразува каротина в използваем витамин А, което намалява като цяло нивата му в организма и може да доведе до последствия, свързани с неговия дефицит.Затова допълнителният прием на Витамин А се препоръчва в случай на проблеми с функцията на щитовидната жлеза, още повече защото този витамин има своето специфично действие да активира рецепторите на хормоните на щитовидната жлеза и да регулира Т и В клетките, за да намали възпалителния отговор. Изследвания показват, че Витамин А може да регулира метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза и да инхибира секрецията на тироид-стимулиращ хормон (TSH).При всички случаи той е полезен за здравето на щитовидната жлеза.

Витамин Е: Недостатъчните количества на витамин Е в организма предизвикват отделянето на твърде много хормони от щитовидната жлеза и на твърде малко TSHот хипофизата. По-високият прием на този витамин често е необходим на хората със свръхактивна щитовидна жлеза.

          Дефицитът на само един минерал или витамин може да повлияе негативно на здравето на щитовидната жлеза и да увеличи риска от увреждания. За повечето хора спазването на богата на хранителни вещества диета е достатъчно, за да поддържат оптималната функция на щитовидната жлеза. Въпреки това някои се нуждаят от допълнителен прием. Сред тях се хората, които се подлагат на ограничителни диети, бременните и кърмещите жени, хората със заболявания на щитовидната жлеза, както и тези, които не се хранят пълноценно поради забързан ежедневен ритъм или стрес.

          Поради това, че щитовидната жлеза е важен за здравето орган, много компании за хранителни добавки разработват продукти, които са насочени към това да подпомагат нейното здраве. Въпреки че повечето от тези продукти са безвредни, приемът на добавки без консултация със специалист може да доведе до отрицателни странични ефекти. Затова Ви съветваме, преди да приемате който и да е продукт, да се обърнете към специалист, който да Ви назначи правилната терапия, съобразена с индивидуалните Ви нужди.

Добавки при болест на Хашимото

          Болестта на Хашимото е най-честата причина за хипотиреоидизъм в Съединените щати и Европа. Това е автоимунно заболяване, при което имунната система произвежда антитела, атакуващи щитовидната жлеза, причинявайки фиброза или увреждания на тъканта. Болестта на Хашимото се проявява с различна симптоматика, включително наддаване на тегло, умора, загуба на коса, анемия, запек, непоносимост към студ, болки в ставите, суха кожа, промени в настроението, затруднена концентрация и др.

          Промяната в диетата и начина на живот могат да помогнат за намаляване на уврежданията на щитовидната жлеза при хора с Хашимото. Доказано е, че те са по-склонни към дефицит на определени хранителни вещества, което може да влоши симптомите. Проучванията показват, че някои добавки могат да бъдат полезни при хората с Хашимото. Нека ги разгледаме:

Селен. Научните разработки доказват, че добавянето на 200 mcg селен на ден може да помогне за намаляване на антителата на щитовидната жлеза и подобряване на настроението при хора с Хашимото.

Мио-инозитол. Инозитолът е вид захар, която играе важна роля във функцията на щитовидната жлеза. Някои данни сочат, че ежедневният прием на 600 mg мио-инозитол и 83 mcg селен може да помогне за подобряване на функцията на щитовидната жлеза при хора с Хашимото.

Цинк. Цинкът е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза, а дефицитът може да доведе до хипотиреоидизъм. Когато се използва самостоятелно или в комбинация със селен, 30 mg цинк на ден може да помогне за подобряване на функцията на щитовидната жлеза при хора с болестта на Хашимото.

Витамин B12. Дефицитът на витамин B12 е често срещан при хората с Хашимото. Приемането на добавка B12 или B комплекс може да помогне за предотвратяване и лечение на този вид дефицит, както и да поддържа оптимални нива на B12 в организма.

Магнезий. Дефицитът на магнезий може да увеличи риска от развитие на болестта на Хашимото и е свързан с повишени нива на антителата в щитовидната жлеза. Справянето с магнезиевия дефицит може да подобри симптомите при Хашимото.

Желязо. Много жени с болестта на Хашимото имат ниски нива на желязо или желязодефицитна анемия. Анемията се отразява негативно на функцията на щитовидната жлеза. В такива случаи може да се наложи прием на добавка с желязо, която да възстанови баланса.

Витамин D. Хората с болестта на Хашимото са по-склонни към дефицит на витамин D, а недостигът му може да има неблагоприятен ефект върху функцията на щитовидната жлеза.

Куркумин. Куркуминът може да подобри защитата на щитовидната жлеза срещу оксидативно увреждане. Освен това приемането на куркумин заедно с други противовъзпалителни съединения може да помогне за намаляване на размера на възлите на щитовидната жлеза, които са често срещан проблем в такива случаи.

Витамин C. Изследванията показват, че приемането на добавки с витамин C може да помогне за намаляване на тиреоидните антитела при хора с болестта на Хашимото.

Трябва ли да приемате специфични добавки за щитовидната жлеза?

          Няма съмнение, че богатата и питателна диета, която осигурява оптимални нива на полезни хранителни вещества, е важна за поддържането на здравето на щитовидната жлеза. От друга страна, дефицитът на хранителни вещества може да доведе до проблеми в нейната функция. Затова е важно постигането на точен баланс в диетата. Хранителните добавки могат да бъдат полезни, но техният прием трябва предварително да бъде обсъден със специалист, който да съобрази точния вид на добавката и нейното количество спрямо индивидуалните нужни на всеки един човек. Така например има хранителни добавки, които съдържат големи количества йод и може да съдържат хормони на щитовидната жлеза. Приемането на такива добавки може да доведе до странични ефекти и дори до усложнения при хора, при които щитовидната жлеза работи нормално. 

          Комбинираната формула „Добавка за щитовидна жлеза“ на Суонсън включва ключови съставки за здравето на щитовидната жлеза – цинк, селен, магнезий, мед, витамини от група В, фолиева киселина, както и билката Колеус форсколий (Coleusforskohlii). Тя се използва широко за здравето на ендокринната система, по-специално точно за щитовидната жлеза, тъй като стимулира отделянето на тиреоидни хормони.Поради наличието на активната си съставка форсколин, помага на някои ензими да активират хормона Т3.

          Повече за здравето на щитовидната жлеза вижте в нашия блог.

Ще се радваме да бъдем полезни и с други новини от света на здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *