Три природни средства за защита на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е разположена в предната част на шията на човека и въпреки че е малка по размер, оказва огромно влияние върху здравето. Тя произвежда т. нар. тиреоиден хормон (TH), който е отговорен за поддържането на метаболизма, сърдечния ритъм, температурата, настроението и др. Функцията на щитовидната жлеза може да бъде нарушена и да се стигне до свръхпроизводство на тиреоиден хормон (хипертиреоидизъм) или обратното – до ниска активност (хипотиреоидизъм). И двете състояния водят след себе си множество неблагоприятни последици. Нека да видим по-отблизо как влияе щитовидната жлеза върху здравето.

Сърце: Хормоните на щитовидната жлеза въздействат върху сърдечната честота и подпомагат кръвния поток, като отпускат мускулите в стените на кръвоносните съдове.

Плодовитост: Тиреоидните хормони влияят върху менструалния цикъл на жените. Когато нивата им са прекалено ниски, може да се стигне до нередовна овулация и нередовен цикъл.

Кости: Скоростта на разграждане на костите се определя от хормоните на щитовидната жлеза; когато функцията на щитовидната жлеза е нарушена, костта се разрушава по-бързо от скоростта, с която може да бъде възобновена, а това може да доведе до остеопороза.

Тегло: Тъй като щитовидната жлеза регулира метаболизма, нейната свръхактивност може да доведе до загуба на тегло, а нейната слаба активност – до прекомерно наддаване на тегло.

Мозък: Слабата активност на щитовидната жлеза може да причини затруднения с концентрацията, депресия и проблеми с паметта.

Кожа: Когато щитовидната жлеза е слабо активна, човешкият организъм изпитва затруднения с производството и отделянето на кожни клетки. Клетките се натрупват, с което кожата става суха и изгубва свежестта си.

Някои хранителни добавки могат да бъдат особено полезни за здравето на щитовидната жлеза. Нека видим кои са те и с какво могат да ни помогнат.

Мехурчесто водорасло

Йодът е открит като минерал именно благодарение на мехурчестото водорасло и това е станало още в началото на 19 век. Днес вече се знае, че йод се съдържа и в други морски растения и морски дарове, но мехурчестото водорасло е богато и на други важни за здравето хранителни вещества. Поради тази причина то се използва за производство на хранителни добавки. С какво мехурчестото водорасло подпомага здравето на щитовидната жлеза? Именно с богатото си съдържание на йод. Този минерал се използва от щитовидната жлеза и благодарение на него тя може да произвежда тиреоиден хормон, който, както видяхме, контролира множество важни функции в организма. Недостигът на йод може да причини хипотиреоидизъм, т.е. ниско ниво на активност на жлезата и ниски нива на тиреоиден хормон. За съжаление до една трета от хората по света са изложени на риск от йоден дефицит, като най-застрашени са бременните жени, вегетарианците, както и хората, които живеят в територии с ниско съдържание на йод в почвите. Такива са повечето европейски страни. Продуктите на Суонсън с мехурчесто водорасло са чудесен природен източник на йод, който може да поддържа активността на щитовидната жлеза и да намали значително риска от йоден дефицит.

Наред с това мехурчестото водорасло съдържа много важни за здравето минерали, които поддържат мозъка, нервната система, кръвоносните съдове, косата, кожата и ноктите. Освен това то е източник и на зеаксантин, който може да предпази очите от окислителни увреждания.

Див ям

Дивият ям е цъфтящо растение, родом от Северна Америка. Използва се основно като женска билка за лечение на предменструален синдром, а също така и за облекчаване на неприятните симптоми при менопауза. Основните си свойства дивият ям дължи на съдържащото се в него съединение диосгенин. Това е растителен стероид, който учените могат да използват за производството на други стероиди като прогестерон, естроген, кортизон и дехидроепиандростерон (DHEA). Именно поради тази причина се смята, че съдържащият се в дивия ям диосгенин може да бъде естествена алтернатива за лечение на хормонален дисбаланс, липса на сексуално желание, безплодие и слаби кости. Научните проучвания сочат, че намаляването на нивата на естроген в организма може да доведе до хипотиреоидизъм, т.е. до занижена активност на щитовидната жлеза. Приемът на добавки с див ям може да повиши нивата на естроген, с което да предпази здравето на щитовидната жлеза и да поддържа нормални нива на тиреоидния хормон.

Келп

Възпалението и стресът се считат за рискови фактори за много хронични заболявания. Добавянето на храна, богата на антиоксиданти, може да помогне за тяхното предотвратяване. Келпът е вид кафяви морски водорасли, които растат в плитка, богата на хранителни вещества вода. Определя се като суперхрана. Келпът е много богат на антиоксиданти, включително каротеноиди и флавоноиди, които помагат в борбата срещу свободните радикали, причиняващи болести. Тези водорасли съдържат също така манган и цинк, които също помагат в борбата с оксидативния стрес. Последните проучвания върху келпа изследват неговото антиканцерогенно действие и способността му да намалява риска от някои видове рак, най-вече рак на дебелото черво, гърдата, белия дроб и простатата. Освен това келпът е един от най-добрите природни източници на йод, което го превръща в незаменимо средство за балансиране на хормоните в човешкото тяло. Както вече видяхме, йодът е особено важен за здравето на щитовидната жлеза. Приемът на добавки с келп може значително да намали риска от заболявания на щитовидната жлеза. Освен това келпът действа благоприятно и при поликистозни яйчници и нарушения във функцията на простатата. В този смисъл той може да бъде използван както от жените, така и от мъжете, поради отличните му укрепващи здравето свойства.

Вижте още и нашата комбинирана добавка за здравето на щитовидната жлеза. А ние Ви желаем да бъдете винаги здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *