9 доказани ползи за здравето от ашваганда

Ашваганда е една от най-важните билки в Аюрведа – утвърденият естествен метод за лечение, практикуван от индийските лечители. Потенциалните ползи от приема на ашваганда включват подобряване на спортните постижения и нощния сън. Хората са използвали ашваганда в миналото за облекчаване на симптомите при стрес, за повишаване на енергийните нива и концентрацията. Някои изследвания показват, че тази билка действа ефективно при тревожност и безплодие, но са необходими по-задълбочени проучвания. Латинското ѝ наименование е Withaniasomnifera и е известна също като „индийски женшен“ или „зимна череша“. Нека да видим кои са деветте доказани ползи от приема на ашваганда, базирани на медицински проучвания.

1. Може да помогне за намаляване на стреса и безпокойството

Ашваганда може би e най-известна със способността си да намалява стреса. Класифицирана е като адаптоген, т.е. вещество, което помага на тялото да се справи тогава, когато е изложено на свръхнапрежение. Тази билка изглежда помага за контролиране на медиаторите на стреса, включително на протеините на топлинния шок (Hsp70), кортизола и активиращата се при стрес Jun N-терминална протеин киназа (JNK-1). Ашваганда също така намалява активността на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза (HPA) – това е система в тялото, която регулира реакцията при стрес. Няколко проучвания показват, че добавките с ашваганда могат да помогнат за облекчаване на безпокойството. Впроучване с 58 участници тези, които са приемали между 250 и 600 mg екстракт от ашвагандадневно в продължение на 8 седмици, са намалили значително нивата на стрес, както и нивата на хормона на стреса кортизол, в сравнение с плацебо групата. Нещо повече: участниците, които са приемали добавките с ашваганда, са имали значителни подобрения в качеството на съня.

Друго проучване при 60 души установява, че тези, които са приемали 240 mg екстракт от ашваганда на ден в продължение на 60 дни, са имали значително намаляване на тревожността в сравнение с тези, които са получавали плацебо лечение.

По този начин ранните изследвания показват, че ашваганда може да бъде полезна добавка при стрес и тревожност.Въпреки това скорошен преглед на проведени проучваниязаключава, че няма достатъчно доказателства за формиране на консенсус относно най-подходящата дозировка и форма на ашваганда за лечение на нервнопсихиатрични разстройства, свързани със стреса.

2. Може да е от полза за спортните постижения

Изследванията показват, че ашваганда може да има благоприятен ефект върху спортните постижения и може да бъде полезна добавка за спортисти. Към това насочва анализ, който включва 12 проведени проучвания при мъже и жени, които са приемали дози ашваганда между 120 mg и 1250 mg на ден. Даннитепоказват, че билката може да подобри спортните резултати, включително да увеличи силата и нивата на използвания кислород по време на тренировка. Друг анализ на пет проучвания установява, че приемането на ашваганда значително повишава максималната консумация на кислород (VO2 max) при здрави възрастни и спортисти. VO2 max е максималното количество кислород, което човек може да използва по време на интензивна дейност. Това е измерване на състоянието на сърцето и белите дробове.Наличието на оптимален VO2 max е важно както за спортистите, така и за тези, които не спортуват. Ниският VO2 maxсе свързва с повишен риск от смъртност, докато по-високият VO2 maxсе съотнася към по-ниския риск от сърдечни заболявания. Освен това ашваганда може да помогне за увеличаване на мускулната сила.В едно проучване трениращите участници от мъжки пол, които са приемали 600 mgашваганда на ден в продължение на 8 седмици, са имали значително по-голяма мускулна сила в сравнение с плацебо групата.

3. Може да намали симптомите на някои психични заболявания

Някои доказателства сочат, че ашваганда може да помогне за намаляване на симптомите на определени психични заболявания, в това число депресия. В едно проучване изследователите са наблюдавали действието на ашваганда при 66 души с шизофрения, които са изпитвали потиснатост и тревожност.Те открили, че участниците, които са приемали 1000 mg екстракт от ашваганда дневно в продължение на 12 седмици, са намалили значително тежестта на симптомите на депресия и тревожност спрямо тези, които са били в плацебо групата. Нещо повече, резултатите от друго проучване доказват, че приемането на ашваганда може да помогне за подобряване на общите симптоми и възприемания стрес при хора с шизофрения.  Отделни изследвания от 2013 г. също предполагат, че ашвагандаможе да е от полза за намаляване на когнитивното увреждане при хора с биполярно разстройство. Въпреки това са необходими повече данни. Проучване от 2012 г. установи, че хора под силен стрес, които са приемали 600 mg екстракт от ашваганда на ден в продължение на 60 дни, съобщават за 77% намаляване на симптомите на депресия, докато плацебо групата съобщава за 5% намаляване. Въпреки това само един от участниците в това проучване е имал анамнеза за депресия, така че уместността на резултатите е неясна. Макар че някои открития предполагат, че ашваганда може да има определениползи при депресия, не трябва да се опитвате да я използвате като заместител на конвенционалните антидепресанти.Ако наблюдавате у себе си симптоми на депресия, говорете с лекар, за да получите адекватно лечение.

4. Може да помогне за повишаване на тестостерона и увеличаване на плодовитостта при мъжете

Добавките с ашваганда са показали в някои проучвания, че благоприятстват мъжката плодовитост и повишават нивата на тестостерона. Изследване, проведено при 43 мъже с наднормено тегло на възраст 40-70 години, които са имали лека умора, наблюдава действието на ашваганда при ежедневен прием в продължение на 8 седмици. Добавянето на ашвагандасе свързва с 18% по-голямо увеличение на DHEA-S – полов хормон, участващ в производството на тестостерон. Участниците, които са приемали билката, са имали също 14,7% по-голямо увеличение на тестостерона от тези, които са били плацебо. Освен това обобщение на четири проучвания установи, че лечението с ашваганда значително повишава концентрацията на сперматозоидите, обема на спермата и подвижността на сперматозоидите при мъже с нисък брой сперматозоиди.Ашвагандасъщо така повишава концентрацията и подвижността на сперматозоидите при мъже с нормален брой сперматозоиди. Изследователите обаче стигат до заключението, че в момента няма достатъчно данни, които да потвърдят потенциалните ползи от ашваганда за мъжката плодовитост и че са необходими повече високотехнологични проучвания.

5. Може да намали нивата на кръвната захар

Ограничени данни сочат, че ашваганда може да има някои ползи за хората с диабет или с високи нива на кръвната захар.Преглед на 24 проучвания, включително 5 клинични проучвания при хора с диабет, установи, че лечението с ашваганда значително намалява следните показатели: кръвна захар, хемоглобин A1c (HbA1c), инсулин, липиди в кръвта и маркери за оксидативен стрес. Смята се, че определени съединения в ашвагандаимат мощна антидиабетна активност и могат да стимулират клетките да приемат глюкоза от кръвния поток. Понастоящем обаче изследванията са ограничени и са необходими повече данни.

6. Може да намали възпалението

Ашваганда съдържа съединения, включително WA, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото. Учените са открили, че WA се насочва към възпалителни пътища в организма. Проучванията при животни показват, че WA може също да помогне за намаляване на нивата на определени възпалителни протеини като интерлевкин-10 (IL-10). Има някои доказателства, че ашваганда може да намали възпалителните маркери и при хората. Проучване от 2008 г. измерва действието на ашваганда при възрастни индивиди, подложени на стрес. За целите на проучването те са приемали екстракт от ашваганда в продължение на 60 дни. Резултатите показват значително намаление на възпалителния маркер С-реактивен протеин. В друго проучване изследователите дават на хора с COVID-19 лекарство, съдържащо 0,5 грама ашваганда и други билки два пъти на ден в продължение на 7 дни. Това намалява нивата на възпалителни маркери CRP, IL-6 и TNF-α на участниците в сравнение с плацебо групата.

Формулировката за лечение също съдържа:

1 грам Tinosporacordifolia
2 грама Swasariras (традиционна билково-минерална формула)
0,5 грама Ocimumsanctum

Въпреки че тези открития са обещаващи, изследванията за потенциалните противовъзпалителни свойства на ашвагандаса ограничени към момента.

7. Може да подобри мозъчната функция, включително паметта

Приемането на ашваганда може да е от полза за когнитивната функция. Обобщаващ анализ, включващ пет клинични проучвания, отбелязва, че ашваганда може да подобри когнитивното здраве при определени популации, включително при възрастни хора с лека степен на когнитивно увреждане и при хора с шизофрения. Когнитивните функции, за които ашваганда може да бъде полезна, включват:

  • изпълнителни дейности
  • внимание
  • време за реакция
  • изпълнение на когнитивни задачи

Проучване при 50 възрастни индивида показва, че приемането на 600 mg екстракт от ашваганда на ден в продължение на 8 седмици води до значителни подобрения в следните мерки в сравнение с плацебо групата:

  • непосредствена и обща памет
  • внимание
  • скорост на обработка на информацията

Изследователите отбелязват, че съединенията, съдържащи се в ашваганда, включително WA, действат като антиоксиданти в мозъка, което може да е от полза за когнитивното здраве. Необходими са обаче повече изследвания, преди експертите да могат да направят сериозни заключения.

8. Може да помогне за подобряване на съня

Много хора приемат ашваганда за насърчаване на спокойния сън, като тези благоприятни свойства на билката са вече доказани. Проучване при 50 души на възраст 65-80 години установи, че добавянето на 600 mg корен от ашваганда на ден в продължение на 12 седмици значително подобрява качеството на съня и умствената бдителност при събуждане в сравнение с плацебо групата. Освен това обобщаващ преглед на пет реномирани проучвания стига до заключението, че ашваганда има малък, но значителен положителен ефект върху цялостното качество на съня. Приемът на ашваганда намалява нивата на тревожност при хората и им помага да се чувстват по-бдителни при събуждане. Изследователите отбелязват, че резултатите са по-ясно изразени при хората с хронично безсъние и при тези, които приемат повече от 600 mgашваганда дневно в продължение на 8 или повече седмици.

9. Относително безопасен и широко достъпен продукт

Ашваганда е безопасна добавка за повечето хора, въпреки че нейните дългосрочни ефекти са неизвестни. Преглед на 69 проучвания установи, че коренът от ашваганда изглежда безопасен и ефективен за лечение на определени здравословни състояния, включително стрес, тревожност и безсъние. Едно проучване при 80 здрави мъже и жени стига до заключението, че приемането на 600 mg ашваганда дневно в продължение на 8 седмици е безопасно и не причинява никакви неблагоприятни последици за здравето на участниците. Някои хора обаче не трябва да приемат тази билка. Напримербременните жени трябва да избягват ашваганда, защото високите дози могат до доведат до спонтанен аборт.

Също така хората с хормоналночувствителен рак на простатата и тези, които приемат определени лекарства като бензодиазепини, антиконвулсанти или барбитурати, трябва да избягват приема на ашваганда.

Има данни за странични ефекти при някои хора, които включват дискомфорт в горната част на стомашно-чревния тракт, сънливост и диария. Освен това ашваганда може да повлияе на щитовидната жлеза, така че хората със заболяване на щитовидната жлеза трябва да се консултират с лекар, преди да приемат тази билка. Препоръките за дозиране на ашвагандаса различни. Например дози, вариращи от 250-1250 mg на ден, са показали, че са ефективни при различни състояния. Консултирайте се с лекар, ако имате въпроси относно дозирането на ашваганда.

Изследванията показват, че ефектите от приема наашваганда не са незабавни – може да се наложи да приемате такава добавка поне месец, преди да забележите ефект.

Следете нашия блог за още здравословни новини!

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *