Какво се крие зад Вашата имунна система и как да я поддържате силна?

Може би често сте попадали на теми, свързани с имунната система и с информация за това как да я поддържате здрава. Актуалността на тези въпроси нараства особено тогава, когато трябва да подготвим и подсилим организма си, преди да е дошло времето на грипните епидемии. Все по-често здравето на имунната система се обвързва с нашето общо здравословно състояние и дълголетие. Но дали знаете достатъчно за това как тази важна система функционира на биологично ниво? Казано с други думи, знанието е сила, затова в тази статия ние ще разгледаме науката, която стои зад Вашата имунна система и ще Ви дадем съвети за това как да поддържате нейната оптимална функция. 

Какво представлява имунната система?

Имунната система е мрежа от специализирани клетки, органи, протеини и тъкани във Вашето тяло, отговорни за Вашата защита от външни биологични влияния. Тя има вродената способност да прави разлика между Вашата тъкан и чуждата тъкан и дори може да разпознава и премахва мъртвите или дефектни клетки. Подкрепата за здравето на Вашата имунна система е най-добрият начин да гарантирате, че тя може да върши своята работа.

Каква е ролята на белите кръвни клетки?

Белите кръвни клетки са критичен компонент на имунната система. Известни също като левкоцити, те циркулират през кръвоносните и лимфните съдове и са винаги в степен на внимание. Казано с обикновени думи, когато забележат нещо, което не принадлежи към нормалната среда на Вашия организъм, те се размножават, за да увеличат естествените защитни сили на Вашето тяло и изпращат сигнали до други клетки, за да могат те да предприемат същите действия.

Има два основни типа бели кръвни клетки: фагоцити и лимфоцити. Фагоцитите са отговорни за поддържането на Вашето здраве и борбата с външните нашественици. Междувременно лимфоцитите играят ролята на памет за Вашата имунна система – ако помните какво се е случило в миналото, ще можете да си изградите и защитните сили, необходими Ви в бъдеще. Така лимфоцитите Ви помагат да подобрите имунитета си с напредването на възрастта, като събират информацията за миналите Ви заболявания и я използват при необходимост.

Белите кръвни клетки се съхраняват във вашите лимфоидни органи, които включват тимуса, далака, костния мозък, лимфните възли, лимфните съдове, пластирите на Пейер, аденоидите и сливиците.

Как работи имунната система?

Когато белите кръвни клетки открият нетипични протеини на повърхността на клетките в тялото Ви, те стартират имунен отговор. Антителата се освобождават, за да подкрепят Вашето здраве, преработвайки и елиминирайки тези нетипични протеини от Вашата система. За съжаление, имунитетът ежедневно се изправя пред предизвикателства. Много фактори могат да повлияят на имунното здраве – количеството сън, качеството на приеманата храна, възрастта, начинът на живот и дори времето. Вие със сигурност не можете да контролирате всичко, но е важно да полагате усилия, за да подкрепяте доколкото е възможно здравето на имунната си система. 

Как да поддържате имунната си система здрава? 

За щастие има много начини, с които можете да подпомогнете ежедневното здраве  на имунната си система. Затова сега ще направим бърз преглед на някои от най-добрите поддържащи имунитета навици и добавки. 

Здравословни навици за имунна подкрепа

1. Упражнения.Отдавна е доказано, че ежедневната разходка и спортът няколко пъти седмично може да засили имунната Ви система. Съществуват различни обяснения на този факт, но специалистите се обединяват около предположението, че редовните упражнения могат да подпомогнат ефективната циркулация на белите кръвни клетки, като по този начин се подобрява цялостната работа на имунната система.

2. Сън. Когато спите, имунната Ви система отделя специални протеини, които след това използва за борба с вирусите и бактериите. Когато сте лишени от сън, тялото Ви не произвежда достатъчно от тези протеини, а това от своя страна отслабва имунната система. Затова Ви съветваме да си осигурявате достатъчно количество сън всяка нощ. А тук можете да откриете и хранителни добавки за борба с безсънието. Прочетете повече по темата в нашия блог в статиите „Проблеми със съня? Ето как да ги разрешите” и „5-HTP и корен от валериан – две естествени добавки за борба с безсънието”

3. Диета. Изследванията показват, че балансираната диета е жизненоважна за здравата имунна система. Дефицитът на протеини и липсата на микроелементи намаляват силата на имунитета. За защитните сили на организма са от първостепенна важност достатъчните количества Цинк, Селен, Желязо, Мед, Витамин А, Витамин Ц, Витамин Е, Б-витамините и Витамин Д
    
•    Цинкът е минерал, който е критичен за нормалното развитие и функциониране на имунните клетки. Той не се съхранява в организма, поради което редовният прием на добавки с Цинк е важен за поддържането на целостта на имунната система.
•    Селенът е антиоксидант, който помага за защитата на организма. Той е жизненоважен и за производството на ензима глутатион пероксидаза, който спомага за детоксикацията на тялото.  
•    Достатъчното Желязо също е от решаващо значение за здравословните имунни функции и е доказано, че неговият дефицит уврежда имунната система.
•  Микроелементът Мед е свързан пряко с податливостта към зарази. Последните научни изследвания показват, че недостигът на Мед води до повишена чувствителност към инфекции. 
•    Витамини А, Ц и Е спомагат за поддържането на структурата и функцията на слузните клетки, обхващащи дихателния и храносмилателния тракт, действайки като бариера срещу инфекциите. 
•   Витамините от групата Б включват тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина, витамин Б6, витамин Б12, биотин и пантотенова киселина. Тези витамини работят колективно и поотделно във всяка клетка, за да изпълняват много различни задачи. Техният недостиг причинява нарушения в имунния отговор.
•    Витамин Д влиза в контакт с т. нар. Т-клетки – естествените клетки убийци в тялото, с което подпомага борбата с външните нашественици. 

Хранете се пълноценно, като ежедневно приемате плодове и зеленчуци. Можете да компенсирате пропуските в хранителната си диета и чрез допълнителен прием на мултивитамини. Вижте всички комбинирани формули, които предлагаме.

4. Стрес. Смята се, че между 75% и 90% от посещенията при лекаря се дължат на стреса. Затова е важно да предприемате редовни действия, с които да го ограничавате. Прочетете в нашия блог повече за това кои храни и билки можете да ползвате, за да противодействате на стреса. 

Добавки, които поддържат имунното здраве

Списъкът с добавките, които могат да подпомогнат имунната Ви защита, е дълъг, затова тук ще се ограничим да споделим някои от тях, а всички останали можете да откриете в нашия сайт в категорията „Имунна система”. 

1.    Черен бъз. Черният бъз е добре известна билка за поддържане на здравето на имунната система. Тя се използва за приготвяне на отвари, които засилват естествените защитни сили на организма. В народната медицина черният бъз се счита за едно от най-лечебните растения в света. Плодовете и цветовете на тази билка са много богати на антиоксиданти и витамини, които могат да засилят имунната система, да подпомогнат по-бързото възстановяване след боледуване и да противодействат на възпалителните процеси в тялото. Черният бъз е полезен освен това за здравето на сърцето и бъбреците и може да се използва като средство за намаляване на стреса. Открийте нашия 100% натурален екстракт от Черен бъз

2.    Гъби. Гъбите са друго естествено и силно ефективно средство за поддържане на здравето на имунната система. В Източната медицина те се използват от хилядолетия за насърчаване на общото здраве на организма. Рейши, Чага и Кордицепс са някои от най-популярните гъби, приемани в помощ на имунната система. Прочетете повече за гъбите в нашия блог в статията „Чудодейните гъби – същински еликсир за човешкото здраве”.

3.    Пробиотици. Пробиотиците също са изключително важни за имунитета. 70% от цялата ни имунна защита се крие в нашите черва, а това означава, че имунитетът ни е силно зависим от здравето на храносмилателната ни система. Приемайте редовно пробиотици под формата на хранителни добавки, за да подпомогнете работата на своите защитни сили. Прочетете повече за пробиотиците в нашия блог в статията „Пробиотиците – здраве за стомашно-чревната система”.

Не забравяйте, че доброто здраве зависи също и от доброто настроение. Затова освен всички изброени в тази статия съвети, използвайте всяка възможност да гледате с радост на живота и да се наслаждавате на всички красиви мигове, които крие светът около нас. А ние Ви желаем да бъдете здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *