Каква е разликата между фолата и фолиевата киселина?

Фолатът и фолиевата киселина са различни форми на витамин B-9. Въпреки че всяка една от тях притежава своите специфики, много хора ги използват като синоними и взаимно ги заменят, без да правят разлика между тях. А това не е правилно. В тази статия ще разгледаме разликата между фолата и фолиевата киселина, както и техните ползи за здравето. Ще обърнем специално внимание на веществото L-метилфолат, което можете да срещнете още под наименованието 5-метилтетрахидрофолат.
За да стигнем до същността на въпроса, да разгледаме първо витамин B-9. Той е отговорен за много важни функции в човешкото тяло – играе решаваща роля за растежа на клетките и образуването на ДНК. Ниските нива на витамин В-9 могат да доведат до повишен хомоцистеин, което от своя страна увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Недостигът на витамин В-9 се свързва с измененията и аномалиите в пренаталното развитие на плода при бременните жени. Доказано е, че жените в детеродна възраст, които приемат редовно фолиева киселина или фолат, могат да намалят риска от раждане на дете с вроден дефект на мозъка или гръбначния стълб. Някои изследователи го включват в списъка с вещества, важни за профилактиката на раковите заболявания и смятат, че витамин B-9 защитава организма от развитието на туморни образувания. Поради тези причини този витамин е често срещана съставка в хранителните добавки и може да бъде приеман под двете си основни форми – фолат и фолиева киселина.

Какво е фолат?

Фолатът е естествената форма на витамин В-9, която се съдържа в някои храни. Името му произлиза от латинската дума „folium“, която означава ‘листо’. Всъщност листните зеленчуци са сред най-добрите хранителни източници на тази форма на витамин В-9. Особено богати на фолат са спанакът, авокадото и аспержите. Фолат е всъщност общо наименование на група съединения, които притежават сходни хранителни качества. Активната форма на витамин В-9, която е важна за човешкото здраве, е вид фолат, известен като L-метилфолат или 5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF ). В храносмилателната система на човешкия организъм повечето хранителни фолати се превръщат в L-метилфолат, преди да постъпят в кръвообращението. Чрез специална технология вече е възможно фолатът да се приема и като хранителна добавка с висока бионаличност.

Какво е фолиева киселина?

Фолиевата киселина е синтетична форма на витамин В-9. Използва се за производството на хранителни добавки и се влага в някои преработени хранителни продукти като брашното и зърнените закуски. За разлика от фолатите, в храносмилателната система фолиевата киселина не се превръща изцяло във веществото L-метилфолат, за което казахме, че представлява активна форма на витамин В-9. Вместо това фолиевата киселина трябва да бъде преобразувана допълнително в черния дроб и в някои други тъкани на организма. Този процес може да бъде бавен и недостатъчно ефективен понякога. При някои хора може да бъде открита неметаболизирана фолиева киселина в кръвта дори и сутрин на гладно. Смята се, че приемът на витамин В-6 заедно с фолиевата киселина улеснява нейното усвояване от организма.

Каква е разликата в усвояването между фолиевата киселина и фолата?

Въпреки че фолиевата киселина е по-стабилна в организма в сравнение с естествения фолат, за много хора тя е по-трудна за усвояване. Което означава, че дори и да приемате фолиева киселина, няма да можете да си набавите необходимите дози. Това е така, защото човешкото тяло не може директно да усвои фолиевата киселина. Необходимо е тя да бъде преобразувана във веществото L-метилфолат, известно още като 5-метилтетрахидрофолат или 5-MTHF. Оказва се, че почти 40% от хората имат генетична предразположеност, която затруднява този процес на преобразуване. В тези случаи се препоръчва да се приема фолат, тъй като този вид добавки са с по-висока бионаличност в сравнение с обикновената фолиева киселина. Фолатът доставя на организма директно веществото L-метилфолат, без да е необходимо преобразуване. Препоръчва се, преди да се започне прием, да се направят изследвания, за да се прецени коя от двете форми е по-подходяща.

Какви са ползите от фолата и фолиевата киселина за здравето?

Вече разбрахме, че фолатът и фолиевата киселина са всъщност две различни форми на витамин В-9. Ето защо ползите им за здравето се припокриват, а различията между тях се изразяват единствено в произхода и степента на усвояване. Затова е добре, когато се говори за ползите от приема на фолат и фолиева киселина, да се говори общо за ефектите от приема на витамин В-9. А те са следните:

• Без витамин В-9 ние няма да можем да съществуваме, тъй като телата ни няма да могат да генерират нови здрави клетки. Възрастните мъже и жени се нуждаят от около 400 микрограма фолиева киселина или фолат на ден, като това количество може да бъде по-високо за бременните жени, както и за тези, които се опитват да забременеят.

• Насърчава правилното развитие на плода. Витамин В-9 е важен за всички, но е особено важен за жените в детеродна възраст. Доказано е, че фолиевата киселина и фолатът намаляват риска от вродени дефекти на мозъка и гръбначния стълб при бебетата (спина бифида, аненцефалия и енцефалоцеле). Получаването на достатъчно фолиева киселина или фолат трябва да започне преди зачеването, тъй като повечето вродени дефекти на мозъка и гръбначния стълб се развиват през първите 28 дни от бременността – често преди жена да знае, че е бременна. Статистиката показва, че над 50 % от бременностите са непланирани. Така че приемът на такъв тип добавка е важен както за жените, които планират да забременеят, така и за тези, които са в състояние да износят дете, но все още не са планирали такава стъпка.

• Витамин В-9 също се препоръчва напоследък и за мъжете, които желаят да създадат поколение, тъй като неговият прием намалява възникването на хромозомни вариации в семенната течност.

• Витамин В-9 играе критична роля за предотвратяване на разпадането на хромозомите и хипометилирането на ДНК. Неговият недостиг може да доведе до анормално разпределение на репликираните хромозоми по време на ядреното деление.

• Подпомага образуването на червени кръвни клетки. Адекватният прием на фолат или фолиева киселина е от решаващо значение за здравословното образуване на червените кръвни клетки, а дефицитът може да причини слабост и умора, промени в настроението и респираторни проблеми.

• Подкрепя здравето на сърцето. Вече има редица изследвания, които доказват, че витамин В-9 влияе върху нивата на хомоцистеин в кръвта. Високият хомоцистеин увеличава риска от заболявания на сърдечно-съдовата система. Тъй като фолатите и другите витамини от група В участват в метаболизма на хомоцистеина, изследователите предполагат, че те могат да поддържат здравето на сърцето.

• Добро настроение. Няколко проучвания показват, че хората със склонност към депресивни състояния имат ниски нива на витамин В-9 в кръвта. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се проучи какъв е с точност механизмът на действие, учените смятат, че фолатът и фолиевата киселина могат да подпомогнат психическото здраве.

• Защитава здравето на очите. Изглежда, че има връзка между приема на витамин В-9 и здравето на очите. Едно седемгодишно проучване установи, че витамините от група В като цяло могат да поддържат доброто зрение.

Вече знаете повече за един от важните витамини от група В и неговите форми. Прочетете още в нашия блог в статията „В витамините предпазват от мозъчни заболявания”. А ние Ви желаем да бъдете винаги здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *