Дефицит на Витамин B12

Дефицит на Витамин B12

        Витамин B12 е важно хранително вещество, което е необходимо за развитието и функцията на централната нервна система, образуването на здрави червени кръвни клетки и синтеза на ДНК – генетичния материал във всички клетки на човешкото тяло. Това е водоразтворим витамин, който естествено присъства в някои храни. Тъй като съдържа минерала кобалт, съединението с активност на витамин B12 се наричат кобаламини.

        Въпреки че В12 се открива в много храни, неговият дефицит се среща сравнително често. Симптомите на нисък B12 могат да варират от физически до психологически. В настоящата статия ще разгледаме някои важни въпроси, свързани с дефицита на В12.

         Източници на Витамин B12

Витамин B12 присъства в храните от животински произход, включително риба, месо, яйца и млечни продукти. Растителните храни не съдържат натурален витамин B12. Въпреки това обогатените зърнени закуски могат да го доставят.

        Възрастните се нуждаят от около 2,4 микрограма (mcg) витамин B12 на ден, а бременните и кърмещите жени имат нужда от по-високи дози. Количеството Витамин B12, от което се нуждаят бебетата и децата, варира в зависимост от възрастта. Прочетете повече по въпроса в нашия блог, в статията „Дозировка на витамин B12: колко трябва да приемате на ден?“

        Когато не се приемат достатъчно храни, които съдържат В12, може да настъпи дефицит. Това се случва също и при проблеми с усвояването на храната. Ако дефицитът на В12 не се лекува, той може да причини физически, неврологични и психологически проблеми.

Какво представлява анемията с дефицит на витамин B12?

        Анемията с дефицит на Витамин B12 е състояние, при което тялото няма достатъчно здрави червени кръвни клетки. В12, както казахме,  е необходим за производството на червени кръвни клетки, които пренасят кислород до всички части на тялото. Без достатъчно червени кръвни клетки тъканите и органите не получават достатъчно кислород и започват да не функционират правилно.  Рисковите фактори за анемия с дефицит на витамин В12 включват:

  • Фамилна анамнеза за заболяването
  • Премахване на част от стомаха или червата
  • Автоимунни заболявания, включително диабет тип 1
  • Болест на Крон
  • ХИВ
  • Някои лекарства.

        Вегетарианците и възрастните хора са с висок риск от дефицит на В12, тъй като растителните храни не съдържат този витамин, а човешкият организъм след една определена възраст не усвоява пълноценно храната. Проучванията показват, че до 20% от хората над 60-годишна възраст страдат от този вид дефицит.

Какво причинява анемията с дефицит на витамин В12?

Анемията с дефицит на витамин B12 може да настъпи при:

Липса на вътрешен фактор. Вътрешният фактор е протеин, произведен в стомаха, необходим за усвояването на витамин B12. Хирургична намеса, която премахва или заобикаля края на тънките черва, където се абсорбира витамин B12. Невъзможността да се произведе важният протеин вътрешен фактор може да бъде следствие от:

  • Хроничен гастрит
    • Отстраняване на целия или част от стомаха (гастректомия)
    • Автоимунно заболяване, при което тялото атакува собствените си тъкани.

        Какви са симптомите на анемията с дефицит на витамин B12?

Симптомите на всеки човек могат да варират и могат да включват:

  • Слаби мускули
  • Чувство на изтръпване в ръцете и краката
  • Проблем при ходене
  • Гадене
  • Намален апетит
  • Загуба на тегло
  • Раздразнителност
  • Липса на енергия или лесно изморяване (умора)
  • Стомашно-чревни проблеми.
  • Учестен пулс.

        Симптомите на мегалобластната анемия може да са сходни с други заболявания, затова е важно да видим как се диагностицира анемията поради дефицит на В12. Тя обикновено се открива по време на медицински преглед чрез рутинен кръвен тест. Вашият лекар ще ви прегледа и ще ви назначи изследвания.

        Добрата новина е, че много хранителни добавки могат да осигурят здравословни дози допълнителен В12, който да намали риска от развитието на дефицит. Суонсън предлага сертифицирани продукти с високо качество, съдържащи В12. Най-разпространената форма на витамин В12 в хранителните добавки е цианокобаламин, като се срещат още и формите аденозилкобаламин, метилкобаламин и хидроксикобаламин. Няма доказателства, които да показват, че степента на усвояване на витамин B12 в добавките варира според формата на витамина. Продуктите на Swanson с В12 са произведени както само с цианокобаламин или метилкобаламин, така и с различни комбинации между отделните форми.

        Според последните проучвания, добавянето на В12 към добавките с фолиева киселина може да увеличи техните ползи и да подобри превенцията на съдовите заболявания и дефектите на невралната тръба. Поради тази причина Суонсън предлага и комбинирани формули с фолиева киселина и В12.

Екип на Суонсън

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *