Какви са ползите от ресвератрола?

Какво ще си помислите, ако ви кажем, че едно от любимите ви питиета – виното, е полезно за вашето здраве? Може би ще ви се стори невероятно. Ами ако наистина е вярно? Виното е много богато на ресвератрол, а този факт може да се превърне в любимото ви оправдание, за да си поръчате чаша вино. Ресвератролът е естествен антиоксидант, който може да бъде особено полезен за сърцето ви, тъй като показва висока чувствителност към сърдечно-съдовата тъкан. Той е известен също и с потенциалните си ползи в борбата със стареенето на кожата, а освен това и с благотворното си действие върху цялостното здраве на човешкия организъм. 

Какво представлява ресвератролът?

Ресвератролът е естествено полифенолно съединение, което се открива в някои растения и тъмни плодове. Повече от 70 вида растения са идентифицирани като източници на ресвератрол, въпреки че не всички от тях са годни за консумация. Изследователите смятат, че ресвератролът в растенията ги предпазва от потенциалните вредители и им помага да оцелеят в периоди на суша или когато изпитват недостиг на полезни вещества. Някои растения го произвеждат като отговор при стрес, ултравиолетово лъчение и други потенциално вредни условия. Ресвератролът е обект на много проучвания, които целят да определят потенциалното му въздействие върху човешкото здраве. 

Наистина ли ресвератролът е добър за нас?

Ползите на ресвератрола за човешкото здраве са доказани с редица проучвания. Но е важно да се отбележи, че не всички от тях са включвали човешки субекти за много дълги периоди от време, а някои от тях все още не са приключили. Досега изследователите са доказали защитните антиоксидантни ефекти на ресвератрола, както и неговото свойство да поддържа здравето на сърдечно-съдовите тъкани – както на сърцето, така и на артериите. Освен това е откроена способността му да се бори със стареенето. 

Ресвератролът е едно от основните антиоксидантни съединения в червеното вино, а това свързва пиенето на червено вино със здравето на сърдечно-съдовата система и може да обясни така наречения „френски парадокс“. Въпреки че французите приемат храна с високо съдържание на мазнини, те страдат в по-малка степен от сърдечно-съдови заболявания. Изследователите отбелязват, че във Франция се пие повече червено вино, което е богато на ресвератрол, и по този начин обясняват гореспоменатия феномен. 

Ползите от ресвератрола

1. Ресвератрол за здравето на кожата

Антиоксидантните ползи от ресвератрола могат да предпазят клетките от свободните радикали, които причиняват клетъчно увреждане. То настъпва чрез ежедневните телесни функции като движение и храносмилане. Ресвератролът предпазва също така кожата от фото-стареене. Освен това той може да повлияе на ензимите, известни като сиртини, които участват в процеса на стареене. Именно заради тези си ползи ресвератролът е често срещана съставка в кремовете против стареене. 

2. Ресвератрол за здравето на сърцето

Изследванията показват, че ресвератролът може да подобри кръвообращението, метаболизма на липидите и да помогне за поддържането на липидите в кръвта в здравословни граници. Ресвератролът показва уникална способност да защитава тъканта на сърдечно-съдовата система, което означава, че той може да подобри значително здравето на сърцето. В азиатските страни от дълбока древност се използва чай с високо съдържание на ресвератрол за здравето на сърцето. Името му е Итадори – което означава в превод „благоденствие”. 

Източници на ресвератрол

Ресвератролът се среща в кожата на червеното грозде, във фъстъците, боровинките, соята, какаото, черния шоколад, шам фъстъка, черницата, както и в Polygonum cuspidatum, който често се използва в хранителните добавки, поради високата си концентрация на ресвератрол. Има и някои растения, при които също се открива ресвератрол, като напр. бръшляна, лилията, боровата кора и др. Количеството на ресвератрола в хранителните продукти се влияе от методите на отглеждане и култивиране, както и от стресовите ситуации, които настъпват в околната среда. Ето типичните количества ресвератрол в някои общи хранителни източници:

Сурови фъстъци: 1 чаша (146 грама) съдържа 0,01 – 0,26 mg ресвератрол
Варени фъстъци: 1 чаша (180 g) съдържа 0,32 – 1,28 mg ресвератрол
Фъстъчено масло: 1 чаша (258 g) съдържа 0,04 – 0,13 mg ресвератрол
Червено грозде: 1 чаша (160 г) съдържа 0.24 – 1.25 mg ресвератрол
Тъмен шоколад: приблизително 0,4 mg ресвератрол на 1 kg тъмен шоколад
Червени боровинки: 0,5 – 0,8 mg ресвератрол на 1 kg боровинки и до 1 mg на 1 kg сок от червена боровинка
Сини боровинки: 0,3 mg ресвератрол на 1 kg боровинки и до 16 mg на литър сок от боровинки

Ресвератрол във виното

Тъй като червеното вино е един от най-богатите източници на ресвератрол, естествено е да си зададете въпроса дали в различните видове вина количеството на това полезно вещество е различно. Както и при другите източници, съдържанието на ресвератрол във виното зависи от различни фактори – най-вече от климата, в който се отглежда гроздето, от степента на излагане на ултравиолетова светлина, от сорта грозде, както и от използваната технология за производство на вино. В една и съща марка вино дори могат да се открият разлики в различните години на производство. 

Кое вино има най-много реверарол?

През 1998 г. учени от Университета Корнел изследват 100 вида червени вина от САЩ и чужди страни и разкриват, че червените вина от Ню Йорк имат по-високи нива на ресвератрол, в сравнение с други региони. Пино Нори от Ню Йорк е показало най-високи нива на ресвератрол. Изследователите приписват тези количества на влажния климат и стигат до заключението, че гроздето увеличава нивата си на ресвератрол в такива ситуации, за да се пребори с маната. 
Друго проучване, проведено през 2007 г., показва следните количества ресвератрол, измерени в чаша вино:

Пино Ноар – 0,5 mg
Мерло – 0,4 mg
Цвайгелт – 0,3 mg
Шираз – 0,3 mg
Каберне Совиньон – 0,2 mg

Кремове с ресвератрол

Ако сте се вглеждали в продуктите против стареене на кожата, може би сте забелязали, че ресвератролът е популярна съставка в голяма част от тях. Ресвератролът показва много добри резултати в борбата със стареенето на кожата, тъй като неговите отлични антиоксидантни свойства защитават кожата от фото-стареене и оксидативен стрес. Много антиейдж кремове с ресвератрол съдържат и други съставки, които поддържат отлично здравето на кожата. Сред тях са Алое вера, Витамин А, Витамин Е, какаово масло и CoQ10

Добавки с ресвератрол

Добавките с ресвератрол са много добър начин да получите всички антиоксидантни ползи на това съединение. Не е известна точно препоръчвана доза, но съществуващата практика показва, че ресвератролът обикновено се приема в дози от 50-250 mg на капсула и до 250-500 mg на ден. Най-популярните добавки на Суонсън използват ресвератрол от билката Polygonum cuspidatum за мощна антиоксидантна подкрепа. 

Нежелани реакции 

Изследванията, проведени досега, не съобщават за странични ефекти от приема на ресвератрол, дори когато в проучванията са били използвани високи дози. Ресвератролът обаче може да взаимодейства със съставки за разреждане на кръвта като аспирин и ибупрофен, така че винаги трябва да се консултирате с лекар, преди да започнете прием на добавки с ресвератрол, ако приемате някакви лекарства. 

Много от потенциалните ползи на ресвератрола все още се изследват и са обакт на редица проучвания и днес. Извън френския парадокс, за който споменахме, данните показват, че хората, които пият вино, показват по-голяма склонност към дълголетие. Това, разбира се, не бива да бъде оправдание за пиенето на вино, но може би е стимул да изберете някои от другите начини за добяване на ресвератрол към вашата ежедневна диета.   

1 коментар за “Какви са ползите от ресвератрола?”

  1. След консумацията на 60 гранули Ресвератол , по 2 гранули на ден, косата ми започна да потъмнява.На 78 години бялата ми коса леко посивя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *