Ползите на Биотина за човешкото здраве

Биотинът принадлежи към групата на Б-витамините. Известен е още като Витамин Б-7 или Витамин H и неговата основа функция е да подпомага преобразуването на храната в енергия. Биотинът е водоразтворимо вещество, което означава, че излишното количество се изхвърля от организма. 

Често човешкото тяло може да изпита дефицит на Биотин, макар че той се открива в някои храни, сред които са овесените ядки, бадемите, черния дроб, спанака, броколите и др. Симптомите се изразяват в загуба на коса, суха кожа, напукване в ъглите на устата, сухота в очите, загуба на апетит, умора и депресия. Обикновено от недостиг на Биотин страдат хората, които дълго време са били на парентерално хранене, които са приемали антибиотици, както и тези, които се хранят нездравословно. 

Какви са ползите от приема на Биотин?

1.    За здравето на косата, кожата и ноктите

Биотинът подпомага по изключителен начин едновременно здравето на косата, кожата и ноктите. Изследователите смятат, че това действие се дължи на неговата способност да подобрява кератиновите структури в човешкото тяло. Ако ноктите Ви са чупливи, а косата Ви е слаба и тънка, то може би имате нужда от допълнителен прием на Биотин. Тъй като влияе върху метаболизма на мазнините, Биотинът благоприятства и здравето на кожата, като подпомага нейното възстановяване и забавя процесите на стареене. 

2.    За повече енергия

Тъй като е част от групата на Б-витамините, едно от основните полезни действия на  Биотина се изразява в поддържането на енергийните нива в организма. Няколко важни метаболитни ензима се нуждаят от това вещество, за да функционират правилно и да преобразуват храните, които консумираме, в енергия, която нашите органи могат да използват пълноценно. Биотинът участва в производството на глюкоза от невъглехидратни източници, в синтеза на мастните киселини и в разграждането на аминокиселините – всички тези процеси са изключително важни за производството на енергия. 

3.    За когнитивното здраве

Чрез един от процесите, при които посредством Биотина в организма се образува енергия, може да се поддържа и когнитивното здраве. Глюкозата е едно от най-важните вещества за здравето на мозъка, а вече казахме, че Биотинът спомага за нейното образуване. Ето защо е добре да включите Б-витамините във Вашата програма за поддържане на когнитивното здраве. 

4.    За регулиране на телесното тегло

Може ли същото вещество, което укрепва косата, кожата и ноктите, да Ви помогне да поддържате и телесното си тегло?  Въпреки че Биотинът играе ключова роля в метаболизирането на протеините, мазнините и въглехидратите, не може да разчитате само на него, ако искате да отслабнете. Доказано е, обаче, че много хора, след като отслабнат, имат ниски нива на Биотин. Това подкрепя твърдението на някои специалисти, че Биотинът може да регулира телесното тегло. 

5.    Себореен дерматит

Често по скалпа на хората, които изпитват недостиг на Биотин, се появяват люспи. Приемът на Биотин може значително да подобри това състояние. 

6.    Периферна невропатия

Периферната невропатия е увреждане на нервите на краката и ръцете, което се проявява в скованост, изтръпване, парене, болки и мускулна слабост. Биотинът може да овладее симптомите на периферната невропатия при хората, които са развили това състояние в следствие на диабет или бъбречна недостатъчност. 

Още ползи от приема на Биотин 

Освен горепосочените ползи, Биотинът подкрепя правилното функциониране на нервната система, спомага за производството на хранисмилателни ензими и антитела и в същото време подпомага по-доброто усвояване на другите Б-витамини като Фолиевата киселина и Витамин Б-12. Биотинът действа като катализатор за химичната реакция, позната под името фиксация на въглеродния диоксид, която всъщност улеснява придвижването на въглеродния диоксид в тялото по време на преработката на въглехидратите и мазнините. Биотинът е важен и за нормалното ембрионално развитие и задължително трябва да присъства в хранителния режим на бременните жени. 

Всички полезни вещества, които приемате, оказват влияние върху здравето и външния Ви вид. А добавките с Биотин са отличен избор за всички, които искат да водят здравословен начин на живот, тъй като потенциалните ползи на това вещество, както видяхме, са многобройни. Биотинът ще Ви помогне да бъдете по-енергични и същевременно с това да имате ослепителен външен вид, сияйна кожа, здрави нокти и красива коса. Ще се радваме да споделите Вашия опит в коментарите към настоящата статия. Ние Ви желаем да сте здрави!

1 коментар за “Ползите на Биотина за човешкото здраве”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *