Различните форми на Магнезий и коя от тях да изберем

Магнезият е една от най-популярните хранителни добавки, които често се препоръчват за допълнителен прием от лекарите и специалистите по хранене.  Този минерал участва в повече от 300 биохимични процеса и се използва от почти всяка една клетка в човешкия организъм. Магнезият доставя енергия за поддържането на нормалната мускулна, нервна и сърдечна  функция. Той подпомага имунната система, здравето на мускулите и костите и действа ефективно при редица заболявания, включително фибромиалгия, хронична болка, диабет, остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и главоболие.  Многобройни проучвания показват, че магнезият влияе благоприятно на човешкото здраве в много аспекти, но почти всеки един човек страда от магнезиев дефицит, заради все по-ниското качество на храната, която приемаме. В тези случаи се препоръчва приемането на магнезий под формата на хранителна добавка, но различните разновидности на този минерал затрудняват ориентирането и избора. Ето защо в настоящата статия ще разгледаме накратко различните видове магнезиеви добавки, за да ви помогнем да направите най-добрия избор спрямо Вашите индивидуални нужди. 

Каква е разликата между отделните видове магнезий?

Освен като отделна добавка, магнезият често се среща в малки количества в комбинираните мултивитамини. Без значение дали е съчетан с други съставки или се предлага отделно, магнезият винаги е комбиниран с друга молекула, която стабилизира съединението и гарантира неговото усвояване. Така се получават различните форми на магнезия – магнезиев цитрат, магнезиев оксид, магнезиев сулфат и др., които притежават различни свойства. Какви са най-често срещаните форми на магнезия и каква е разликата между тях – нека да видим в следващите редове. 

  • Магнезиев оксид

Магнезиевият оксид се предлага под формата на хранителни добавки за лечение или предотвратяване на магнезиев дефицит, който може да доведе до редица здравословни проблеми, сред които умора, нередовен и некачествен сън, мускулни спазми и др. Вижте повече до какво може да доведе магнезиевият дефицит тук. Когато се комбинира с вода, от магнезиевия оксид се образува магнезиев хидроксид – съединение, което неутрализира  киселините в стомашно-чревния тракт. Именно поради това си свойство магнезиевият оксид се препоръчва за прием от хора, които страдат от стомашни киселини и лошо храносмилане. Тази форма на магнезия притежава също слабително действие и често се използва като средство за насърчаване на редовността на червата. Като се вземат предвид тези негови полезни свойства, трябва да се спомене, че магнезиевият оксид няма толкова силно изразена бионаличност. Затова Суонсън предлага магнезиевия оксид винаги в комбинация с други форми на магнезия, за да гарантира ефективно действие и сигурни резултати на своите клиенти. 

  • Магнезиев цитрат

Когато магнезият се свърже с цитратна сол, се получава магнезиев цитрат. Тази форма на магнезия много по-лесно се разтваря и абсорбира от тялото. Ето защо често се предлага под формата на хранителна добавка. Магнезиевият цитрат е една от най-препоръчваните форми на магнезия от лекарите и здравните специалисти. В сравнение с магнезиевия оксид, цитратната форма притежава по-добра бионаличност и няма слабително действие. Абсорбира се добре в червата и гарантира добро ниво на усвояване на магнезия от организма. Ползите от приема на магнезиев цитрат включват насърчаване на производството на клетъчна енергия, намаляване на мускулната болка, предотвратяване на образуването на крампи на краката, насърчаване на здравето на костите, подпомагане на транспортирането на калция до костите, детоксикация и поддържане на нивата на кръвната захар в нормални граници.

  • Магнезиев хлорид

Магнезиевият хлорид се открива в морската вода. Извлича се от силно солени водни басейни, като Мъртво море и Голямото солено езеро. Добавките с магнезиев хлорид съдържат само 12% елементарен магнезий, което е значително по-малко в сравнение с количеството в магнезиевия оксид и магнезиевия цитрат. Въпреки това се смята, че магнезиевият хлорид притежава високо ниво на абсорбция от организма, което компенсира ниското процентно съдържание на минерала. Поради тази причина някои специалисти определят тази форма на магнезия като една от най-добрите за прием и лечение на магнезиев дефицит. Избирането на силно разтворима форма на магнезий, каквато е магнезиевият хлорид, води до висока ефективност за предотвратяването на негативните симптоми, причинени от ниските нива на магнезий в организма. 

  • Магнезиев сулфат

Със сигурност сте чували за тази форма на магнезия, но под друго име – Епсом соли. Наименованието произлиза от извора Епсом в Англия. Тази форма на магнезия рядко се среща като добавка за перорална употреба, тъй като притежава ниска бионаличност. Но способността на магнезиевия сулфат да прониква през кожата го прави изключително подходящ за добавяне към козметични продукти и соли за баня за здравето на мускулите и кожата. 

  • Магнезиево олио

Магнезиевото олио става все по-популярно като ефективно средство за набавяне на магнезий от организма, тъй като в тези продукти магнезият се абсорбира лесно през кожата. Качествените магнезиеви масла се произвеждат с магнезиев хлорид и вода. Магнезиевото олио лесно прониква през кожата, без да оставя неприятни мазни следи. Освен че доставя магнезий на организма, магнезиевото олио хидратира и подхранва кожата, като я прави еластична и здрава. 

  • Магнезиеви хелати

Различните видове магнезий се усвояват по различен начин от организма. По-качествени са тези добавки с магнезий, които осигуряват високо ниво на абсорбция. Точно с това се отличават магнезиевите хелати. Доказано е, че организмът получава повече магнезий тогава, когато минералът се свързва с аминокиселина.  
Магнезиевите хелати са всъщност субстанции, които се създават в лабораторни условия, посредством свързване на магнезий и аминокиселина, съдържаща азот. Тъй като магнезият може да бъде свързан с различни аминокиселини, като резултат се получават различни по вид магнезиеви хелатни добавки. Те притежават различни качества в сравнение с обикновените добавки, съдържащи магнезий, и се усвояват значително по-добре от организма. Хелатните магнезиеви добавки са обикновено по-скъпи, тъй като за тяхното производство се използват по-сложни технологични процеси, изискващи повече ресурси. 

Магнезиевите хелати могат да бъдат:

  • Магнезиев глицинат 

Това е една от най-препоръчваните форми на магнезия, тъй като се абсорбира по-лесно и пълноценно от тялото. Приемът на магнезиев глицинат не води до някои неприятни странични ефекти, като например слабителното действие, което притежават други форми на магнезия. Тази комбинация има добра бионаличност и няма лаксативен ефект. Благодарение на своите релаксиращи и успокояващи свойства, магнезиевият глицинат се използва успешно при хронична болка и мускулна хипертония. Тази форма може да регулира кръвното налягане, помага за разграждането на захарите, като предотвратява риска от диабет, повишава настроението и облекчава болката при страдащите от мигрена. Магнезиевият глицинат е отлично решение за здравето на костите и намалява риска от развитието на фрактури на костите и остеопороза. 

  • Магнезиев оротат 

Магнезият оротат е комплекс от магнезий плюс оротична киселина. Приемът на магнезиев оротат се препоръчва за предотвратяване на магнезиев дефицит, както и за увеличаване на енергията и физическата издръжливост. Тази форма e с много добра бионаличност и е изследвана специално за нейните ползи за здравето на сърцето. Оротатите могат да проникват в клетъчните мембрани, което позволява ефективното доставяне на магнезиевия йон до най-вътрешните слоеве на клетките. Установено е, че магнезиевият оротат подпомага здравето на сърцето и регулира сърдечния ритъм. 

  • Магнезиев таурат

Комбинацията от магнезий и таурат може да бъде особено полезна за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Магнезиевият таурат понижава кръвното налягане,  намалява риска от развитие на диабет и атеросклероза, регулира сърдечния ритъм и предпазва от внезапна сърдечна смърт. Тауратът, от друга страна, може да се превърне в таурин. Тауринът  помага на сърцето да изпомпва кръвта, подобрява притока на кръв към сърцето, като го предпазва от увреждане, дължащо се на лошо кръвоснабдяване. Ето защо магнезиевият таурат е толкова ефективен като средство за предпазване от заболявания на сърдечно-съдовата система. 

  • Магнезиев аспартат 

Магнезият аспартат е хелат на минерална аминокиселина, съдържаща магнезий, свързан с аспарагинова киселина. Магнезиевият аспартат помага в борбата с умората и стимулира клетъчната енергия. Комбинацията действа благотворно при натоварване и намалява мускулното напрежение.  Тъй като стимулира клетъчната енергия, магнезиевият аспартат се препоръчва често на хората, страдащи от хронична умора и липса на сили. Магнезиевият аспартат предпазва също така здравето на сърцето, тъй като намалява усвояването на калция от миокарда, което води до някои сърдечни рискове. Недостигът на магнезий и калий е рисков фактор за сърдечните аритмии. Именно затова се препоръчва приемането на магнезиев аспартат да става в комбинация с калий, което доказано намалява риска от смущения в сърдечната дейност. 

  • Магнезиев Л-треонат 

Тази форма на магнезий е добре проучена за своите ползи да подобрява паметта и да насърчава мозъчната функция, тъй като повишава нивата на магнезий в мозъка. Редица изследвания вече доказаха, че Магнезиевият Л-треонат подобрява значително както краткосрочната, така и дългосрочната памет, като стимулира мозъчната дейност и повишава способността за концентрация. Магнезиевият Л-треонат се използва успешно за забавяне на процесите на стареене на мозъка, което предотвратява ранната загуба на паметта и намалява риска от деменция. Освен това тази форма на магнезия успешно насърчава пълноценния сън през нощта и се препоръчва на хора, които страдат от безсъние. 

  • Магнезиев малат 

Тази по-малко известна комбинация е проучена добре като средство за лечение на фибромиалгия. Тъй като малатът е субстрат, който участва в клетъчния енергиен цикъл, той може да помогне за подобряване на производството на АТФ и да повиши клетъчната енергия. Доказано е, че магнезиевият малат може да намали мускулната болка при пациентите, страдащи от фибромиалгия.

Благодарение на своите широки ползи за здравето, магнезият със сигурност ще бъде във Вашия списък с препоръчителни добавки за ежедневна употреба. Информирайте се винаги за това каква е конкретната форма на магнезий в добавката, която сте решили да приемате, и се консултирайте с Вашия лекар, преди да започнете приема на който и да е продукт. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *