Б витамините предпазват от мозъчни заболявания

Отдавна е установено, че здравословните мазнини, особено Омега 3, са от огромно значение за здравето на мозъка. Тази важна част от човешкото тяло, която отговаря за паметта, концентрацията и мисленето, се нуждае, обаче, и от други хранителни вещества, за да функционира правилно. Профилактиката на неврологичните заболявания и психическите разстройства често бива подценявана, а можем чрез правилно хранене да избегнем редица неприятни усложнения. В тази статия ще разгледаме някои Б витамини, които според последните проучвания благоприятстват значително здравето на мозъка. 

Омега 3 и Б витамините, приемани заедно, предпазват мозъка от атрофия

Науката е стигнала до заключението, че съществува връзка между количеството на Омега 3 мастните киселини в организма,  нивата на хомоцистеина и склонността към развитието на мозъчна атрофия и деменция. Поради тази причина група изследователи са се заели със задачата да установят как ежедневният прием на добавки, съдържащи витамини от групата Б (Б6, Б12 и фолиева киселина), въздейства на мозъка. Резултатите са показали, че тези витамини понижават нивата на хомоцистеина в организма. Хомоцистеинът е вид протеин, който в идеалния случай трябва да присъства в много малки количества в кръвта. Когато човек се храни нездравословно, нивата на хомоцистеин се повишават, той се натрупва и увеличава риска от развитието на редица заболявания, включително мозъчна дегенерация и Алцхаймер. 

В проведеното проучване са били включени 168 възрастни хора с леки когнитивни увреждания. Една част от тях са приемали високи дози Б витамини (800 мкг фолиева киселина, 20 мг витамин Б6 и 500 мкг витамин Б12), а останалите са били плацебо, т.е. не са приемали нищо. Участниците са били изследвани с магнитен резонанс в началото на проучването и година по-късно, което е позволило да бъде сравнена степента на изменение на мозъка в съответния период. Изследователите открили значителна връзка между Омега 3 мастните киселини (EPA и DHA), добавките с Б витамини и мозъчната атрофия. При хората с високи изходни нива на Омега 3,  добавките с Б витамини са били забавили мозъчната атрофия с 40 % повече в сравнение с тези участници, които не са приемали никакви добавки.  Резултатите водят до заключението, че понижаващите хомоцистеина  витамини работят съвместно с Омега 3 мастните киселини, за да предотвратят когнитивните нарушения и мозъчната атрофия. Редовният прием на Б6, Б12 и фолиева киселина (Б9) в комбинация с Омега 3 забавя значително развитието на Алцхаймер и предотвратява неврологичните усложнения, водещи до деменция и забавяне на умствените способности при възрастните хора. 

Кои са храните, богати на Б6, Б12 и фолиева киселина?

Витамин Б6 се среща в сравнително голямо количество в следните храни: пуешко, пилешко и говеждо месо, сьомга, авокадо, сладки картофи, слънчоглед, шамфъстък, спанак, банани и др.  Б12 се открива в храни, предимно от животински произход, най-вече в месото, яйцата и млечните продукти. Можем да си набавим фолиева киселина, като консумираме бобови храни и пресни, зелени зеленчуци, особено броколи, аспержи и спанак. Редовният прием на витамини под формата на хранителни добавки е най-сигурният начин да се предпазим от витаминен дефицит. Вижте всички продукти с Б витамини, които предлагаме. Прочетете повече за витаминния дефицит в нашия блог, в статията „Десет от най-често срещаните случаи на недостиг на витамини  и минерали”.

Ниацинът лекува психическите разтройства

През 2015 г. известният специалист по ортомолекулярна медицина – д-р А. Хофер, издава своята книга „Истината за ниацина”, където представя подробно своите изследвания върху връзката между приема на Витамин Б3 (ниацин) и психическите разстройства. Д-р Хофер установява, че хората, които страдат от шизофрения, притежават същите симптоми като тези, които имат пелагра – заболяване, причинено от дефицит на ниацин. Като директор на психиатрия в Канада, д-р Хофер провежда своите изключително важни наблюдения и стига до заключението, че хората, страдащи от психически разстройства, могат да подобрят значително своето състояние чрез прием на високи дози ниацин. Ниацинът действа благоприятно не само върху страдащите от шизофрения, но и върху тези, които имат дефицит на вниманието (СДВ), обща психоза, безпокойство и депресия.  

Витамин Б3 се открива в по-големи количества в черния дроб, пилешкото, телешкото, фъстъците и сушените домати. За съжаление тези нива в повечето случаи не могат да бъдат достатъчни за профилактика и лечение на мозъчните заболявания. Ето защо Витамин Б3 се предлага под формата на хранителна добавка за сигурни и надеждни резултати. 

Важно е да знаем, че мозъчните заболявания не се появяват единствено с напредването на възрастта. Мозъкът е този орган, който контролира всички наши мисли и действия. Без неговата правилна функция животът ни би бил изключително труден и тежък. Ето защо е важно да се грижим за мозъка си ежедневно, като се храним здравословно и не допускаме дефицит на тези хранителни вещества, които са определящи за неговото здраве и които разгледахме в тази статия. Следете редовно нашия блог за още новини от света на здравето. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *