Важни факти за синята светлина и нейното влияние върху очите

Знаете ли, че средното време, което съвременният човек прекарва пред електронните устройства, е повече от 11 часа на ден? Ние използваме нашите компютри, мобилни телефони, таблети за всичко – за гледане на новини, предавания, обучение, развлечения и др. Но през цялото време, докато сме пред екраните, здравето на очите ни е изложено на риск заради вредната синя светлина, която се излъчва от електронните устройства. Да не говорим за съня, чието качество значително намалява. 

Проучванията показват, че прекомерното излагане на синя светлина може да наруши нашия циркаден ритъм (цикълът сън – събуждане), особено ако това се случва вечер, защото тогава синята светлина потиска отделянето на мелатонина, който подготвя организма за заспиване. Освен това синята светлина натоварва и изморява очите, което може да доведе до замъглено зрение, затруднено фокусиране, сухота в очите, главоболие, дори болки в гърба. 

Борбата с негативните последици от синята светлина откри пред здравните специалисти два каротеноида с антиоксидантно действие – лутеин и зеаксантин.  Те са били проучвани във връзка и с други отрасли на здравето, но изследванията разкриват невероятните им ползи за съхраняването на здравето на очната ретина. Специфичната комбинация от лутеин и зеаксантин предпазва фоторецепторите на ретината от уврежданията, които може да предизвика синята светлина. Тези два каротеноида неутрализират оксидативния стрес, който е основен застрашаващ фактор за зрението. 

Какво представлява синята светлина?

Светлината се състои от електромагнитни частици, които се придвижват вълнообразно в пространството. Тези вълни излъчват енергия и са с различна дължина и сила. Колкото по-къса е дължината на вълната, толкова по-силна е нейната енергия. Всеки вид дължина на вълната е представена от различен цвят. Различават се следните видове лъчи: гама лъчи, рентгенови лъчи, ултравиолетови (UV) лъчи, видима светлина, инфрачервена светлина и радиовълни. Заедно те съставляват електромагнитния спектър. Човешкото око e чувствително само към една част от този спектър: видимата светлина. Тя е тази част от електромагнитния спектър, която може да се види като цветове: виолетово, индиго, синьо, зелено, жълто, оранжево и червено. Синята светлина има много къса дължина на вълната и по този начин произвежда по-голямо количество енергия. Проучванията показват, че с течение на времето експозицията на синия край на светлинния спектър може да причини сериозни дългосрочни увреждания на очите. 

Ето някои интересни факти за синята светлина:

•  Синята светлина се излъчва предимно от екраните на смартфоните, таблетите и компютрите. 
•  Всеки съвременен човек прекарва повече от 11 часа всеки ден пред някакъв вид електронно устройство.
• 71% от европейците твърдят, че не са обсъдили избора си на електронно устройство с лекуващия си лекар и не са запознати със стъпките, които могат да предприемат, за да предпазят здравето на очите си. 
• 50% от очните лекари твърдят, че електронните устройства увеличават напрежението в очите и съобщават за установени увреждания при своите пациенти в следствие на излагането на синя светлина.  

Лутеинът и зеаксантинът са единствените два каротеноида, които тялото избира и насочва към тъканите на очите с цел да ги защити от увреждания. За съжаление обаче тези две съставки не могат да се произвеждат по естествен начин от тялото и трябва да се набавят допълнително чрез храната или чрез хранителните добавки. 

Лутеин и зеаксантин за поддържане на здравето на очите

Един от най-ефективните начини да се предпазите от щетите, които синята светлина причинява на очите, е да обогатите диетата си с лутеин и зеаксантин. Тези два каротеноида принадлежат към същото семейство хранителни вещества, както и бета-каротенът, но се определят като макуларни каротеноиди, тъй като се установяват в очната ретина, където всъщност освобождават своето полезно действие. 

Лутеинът и зеаксантинът са с жълто-оранжева пигментация, която абсорбира синята светлина и намалява нейното отрицателно действие върху очите. Колкото по-голяма е плътността на макуларния пигмент, толкова по-силна е Вашата защита от синята светлина. Лутеинът и зеаксантинът са също така силни антиоксиданти и защитават ретината от уврежданията, причинени от оксидативния стрес. Вижте всички продукти, които предлагаме в категорията „Очно здраве„. 

Как да поддържате здравето на очите си?

Няма как да избегнем напълно облъчването на синята светлина, но можем да предприемем стъпки, за да намалим нейното отрицателно въздействие върху очите. Ето няколко съвета в тази посока:

•    Когато не работите, гледайте да ограничавате времето пред синия екран. Можете да четете книга, да се разхождате или да правите нещо друго любимо. 
•    Не забравяйте да премигвате, когато използвате електронно устройство. Честото премигване предпазва очите. 
•    Не зареждайте устройствата си в спалнята вечер.
•    Ограничавайте времето, което прекарвате вечер пред екрана. 
•    На всеки 20 минути съсредоточавайте погледа си върху обект, който се намира на разстояние  един метър от очите Ви, в продължение на 20 секунди.
•    Добавете лутеин и зеаксантин към ежедневното си меню, за да защитите ефективно очите си от синята светлина. 

Не забравяйте, че красотата на света се разкрива пред нас чрез сетивата ни, основно от които е нашето зрение. Надяваме се, че съветите в тази статия ще Ви помогнат да подобрите грижата за здравето на очите си. Следете нашия блог за още новини от света на здравето!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *