Естествени решения в помощ на сексуалното здраве 

Сексуалното здраве е важна част от грижата за общото ни здраве не само по отношение на физическото ни състояние. Интимните отношения определят до голяма степен психологическите ни възможности и могат да повлияят както върху нашата работоспособност и настроение, така и върху взаимоотношенията ни с околните. Съществуват различни начини, по които можем да подобрим сексуалното си здраве и не е нужно да чакаме депресията да ни обхване, за да предприемем нужните стъпки. Всички искаме да се чувстваме уверени, когато сме до партньора си. Интимните ласки влияят благоприятно по различни начини върху здравето ни. Науката е доказала, че прегръдките стимулират блуждаещия нерв – един от 12-те нерви, които контролират сърдечната честота и храносмилането. Когато блуждаещият нерв се стимулира, нашите тела освобождават по-лесно веществото окситоцин, което намалява нивата на стресовите хормони кортизол и норепинефрин и помага на тялото да се отпусне. Нека разгледаме заедно едни от най-надеждните и изпитани естествени добавки за насърчаване на сексуалното здраве. 

Билки и натурални средства за по-вълнуващ интимен живот

Някои билки и природни екстракти се определят като естествени афродизиаци, които могат да стимулират сексуалното желание и да подобрят като цяло сексуалното ни и репродуктивно здраве. Поколения мъже и жени са търсили тези натурални решения, за да възпламенят страстите си и да подсилят интимнитее си преживявания. Но кои са най-добрите и изпитани естествени средства за тези цели? Ние сме подбрали за Вас надежден списък, който можете да приложите към програмата си за добро сексуално здраве. 

1. Тонгкат Али (Eurycoma Longifolia) 

Тонгкат Али е растение, което вирее в Югоизточна Азия. Изследванията показват, че коренът на тази билка съдържа вещества, които могат да стимулират сексуалната възбуда при мъжете и жените и да подобрят качеството на интимните преживявания.  Тонгкат Али се прилага успешно като средство за лечение на еректилна дисфункция и безплодие при мъжете. Билката е позната още и като Малайзийски женшен. Тонгкат Али благоприятства също така здравето на мускулите, костите, може да регулира телесното тегло, нивата на кръвната захар и нивата на тестостерона. Освен това благоприятства здравето на психиката и може да намали безпокойството и стреса. 

2. Мака

Мака е растение, родом от Андите в Централно Перу. Местните жители са го култивирали в продължение на хиляди години като зеленчук. Корените съдържат съществени мастни киселини и аминокиселини, както и много други ценни хранителни вещества, сред които Витамин Ц, Мед, Желязо, Витамин Б6, Калий и Манган. Освен това те са богати на глюкозинолати, които подпомагат здравето на простатата и могат да я предпазват от злокачествени образувания. Мака насърчава също така и женското здраве, тъй като може да намали неприятното усещане за горещи вълни и раздразнението в периода на менопаузата. Както мъжете, така и жените могат да използват Мака за увеличаване на сексуалното желание и за насърчаване на репродуктивното здраве, както и за стимулиране на физическата издръжливост. 

3. Екстракт от японски стриди

Стридите отдавна са възхвалявани като естествен афродизиак, но е трудно само чрез храната да си набавите нужното количество от тях – трябва да изядете промишлени количества, за да повишите либидото си. Затова японските стриди се предлагат като хранителна добавка. Те са чудесен природен източник на цинк, чиито нива са пряко свързани с тези на тестостерона. Ето защо стридите могат да въздействат върху производството на тестостерон и така да окажат допълнително положително действие върху сексуалното здраве.  Нашият Екстракт от японски стриди се добива директно в Япония в специални екологично защитени морски територии. 

4. Ашваганда 

Ашваганда е традиционна билка, използвана в Аюрведа и в африканската народна медицина за подобряване на психическото здраве. Тя притежава силно изразено релаксиращо действие, може да намали безпокойството и да Ви помогне да се отпуснете след тежкия ден. Добрата психическа нагласа е важна част от интимния живот. Ако сте тревожни и депресирани, това неминуемо ще се отрази върху сексуалните Ви способности. Ето защо ние препоръчваме да включите Ашваганда към списъка си от естествени решения за по-вълнуващ сексуален живот. Прочетете още в нашия блог в статията „Храни и билки срещу нервно напрежение и стрес”

5. Трибулус 

Трибулус е билка, известна още и под наименованието Бабини зъби.  Тя притежава многобройни ползи за здравето, сред които повишаване на либидото, поддържане на здравето на пикочните пътища, регулиране на нивата на тестостерона и насърчаване на здравето на мускулите и ставите. Трибулус е една от най-предпочитаните билки за подпомагане на сексуалната функция и репродуктивното здраве и действа ефикасно както при мъжете, така и при жените. 

6. Козя Трева

Може би ще Ви направи впечатление необикновеното име на тази билка, но тя не е предназначена за животни. Козята трева предлага мощна сексуална подкрепа и за мъжете, и за жените. Тя съдържа специфични вещества, които могат да увеличат кръвния поток и по този начин да стимулират сексуалната функция. Освен че повишава либидото, Козята трева съдържа фитоестрогени, които могат да предпазят жените в зряла възраст от остеопороза. Непременно опитайте нашия Комплекс Козя трева – комбинирана формула, която съчетава полезната сила на четири билки за още по-сигурни и вълнуващи интимни преживявания. 

7. Дехидроепиандростерон (DHEA) 

DHEA е хормон, който се произвежда от надбъбречните жлези. Той е предшественик на половите хормони тестостерон и естроген. С възрастта тялото ни произвежда все по-малко DHEA, което може да повлияе на сексуалното ни здраве и желание. Добавките с DHEA спомагат за поддържането на младостта и либидото при мъжете, особено когато съставката се комбинира с други средства за насърчаване на репродуктивното здраве. Опитайте нашия Върхов DHEA за Добър Интимен Живот – формула, която съчетава DHEA с цинк и изпитани билки за сексуална стимулация.  

Как допълнително да подпомогнете сексуалното си здраве?

Едно от най-добрите допълнителни неща, които можете да направите в подкрепа на сексуалното си и репродуктивно здраве, е да се погрижите за цялостното здраве на тялото и психиката си. Трябва да подпомогнете максимално всяка една система в тялото си, за да се чувствате добре и да бъдете в състояние да живеете пълноценно. Нарушението само в един от процесите в организма Ви може да окаже пагубно влияние върху интимните Ви отношения и сексуалното Ви здраве. Затова следвайте следните наши съвети:

100 % Хидратация

Вашето тяло се нуждае от много вода, за да бъде здраво и да функционира правилно. Недостатъчната хидратация може да повлияе негативно върху сексуалното Ви здраве.  Не забравяйте, че 60 % от човешкото тяло се състои от вода и че Вие непрекъснато губите от нея. Специалистите препоръчват да се пие не по-малко от 2 литра вода всеки ден. Ако имате нужда от разнообразие, можете да добавяте към чашата си парченца пресни плодове или билки. 

Сън 

Уверете се, че получавате достатъчно сън всяка нощ. Недоспиването ни прави неработоспособни, нервни и влияе негативно върху много от процесите в организма ни. Пълноценният сън е изключително важен и за сексуалното ни здраве. Прочетете още в нашия блог в статията „Проблеми със съня? Ето как да ги разрешите”. 

Мултивитамини 

Приемайте допълнително мултивитамини, за да компенсирате недостатъчните нива на важните хранителни вещества в организма си. Недостигът на витамини и минерали може да засегне сексуалното Ви и репродуктивно здраве. Комбинираните мултивитаминни формули са основата,  върху която се изгражда здравето на целия ни организъм. Вижте продуктите, които предлагаме, тук.

Грижа за имунната система

Сексуалното здраве се влияе изключително много от здравето на имунната система. Изследванията показват, че организмът ни дава приоритет на имунното здраве пред репродуктивното. Затова, ако имунната Ви система не работи добре, особено през зимните месеци, тялото Ви няма да може да отделя толкова енергия, че да се погрижи адекватно за репродуктивните Ви системи. Съветите, които Ви дадохме по-горе – хидратация, сън и мултивитамини, също могат да насърчат имунната Ви защита. Вижте кои са най-изпитаните средства за здравето на имунната система в нашия блог в статията „20 витамини и добавки за имунитета”

Ароматерапия

Ароматерапията и етеричните масла могат да Ви помогнат да намалите стреса и да се отпуснете по-лесно, което може да въздейства положително върху Вашето сексуално здраве и да Ви предразположи за пълноценни интимни преживявания. Етеричните масла се използват от хиляди години за повишаване на енергията, за намаляване на напрежението и за тонизиране на цялото тяло.  Можете да си приготвите сами успокояващо масло за тяло, като добавите в масло от жожоба или бадем 3 капки лавандулово олио и 2 капки олио от иланг иланг.

Надяваме се, че тези съвети ще подобрят сексуалния Ви живот и ще Ви помогнат да бъдете по-жизнени и изпълнени с енергия. Прочетете още по темата в нашия блог в статията „10 добавки, които са важни за всеки мъж над 50 години”. Ние Ви желаем да сте здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *