За какво са полезни фибрите?

Може би често сте чували, че е препоръчително да се консумират богати на фибри храни. Но каква е причината за това? Диетичните фибри, които се срещат предимно в плодовете, зеленчуците, зърнените култури и бобовите растения, вероятно са най-известни със слабителното си действие и със способността си да регулират функцията на храносмилателната система. Но те притежават и други ползи за здравето. Фибрите помагат за поддържането на телесното тегло, намаляват риска от развитието на диабет, предпазват от сърдечно-съдови заболявания и рак на дебелото черво. 

Какво представляват диетичните фибри?

Диетичните фибри, или още наричани влакна, са всъщност онези части от растителните храни, които тялото ви не може да усвоява. За разлика от другите хранителни компоненти като мазнините, протеините и въглехидратите, които се разграждат и усвояват от организма, фибрите не могат да бъдат абсорбирани. Вместо това те преминават почти необработени през стомаха, тънките и дебелите черва. 

Видове фибри

Фибрите могат да бъдат разтворими, т.е. такива, които се разтварят във вода, и неразтворими. 

•    Разтворими фибри. Тези фибри могат по естествен начин да помогнат за понижаването на нивата на холестерола в кръвта. С това си свойство те предпазват от заболявания сърдечно-съдовата система. Разтворимите фибри се срещат в следните храни:  овес, грах, боб, ябълки, цитрусови плодове, моркови, ечемик и псилиум. 

•   Неразтворими фибри.  Те насърчават движението на храната през храносмилателната система, като подпомагат нейната функция. Действат слабително и намаляват тежестта в корема. Неразтворимите фибри се откриват в пълнозърнестото брашно, пшеничните трици, ядките, боба и някои зеленчуци като карфиол, зелен фасул и картофи. 

Основната разлика между разтворимите и неразтворимите фибри се състои в това, че разтворимите фибри се превръщат в стомаха във вещество, подобно на гел, което подпомага храносмилането, и благодарение на това тялото поема възможно най-голямо количество полезни вещества от храната, преди да я изхвърли. Неразтворимите фибри не се превръщат в гел. Те спомагат за това отпадъците от храната да бъдат по-меки, а не твърди, и по-лесно да преминат през червата.

Количеството разтворими и неразтворими фибри варира спрямо различите видове храни, затова е добре менюто ви да бъде разнообразно. В съвременния натоварен ежедневен ритъм това е трудно постижимо, ето защо фибрите се предлагат и под формата на хранителни добавки. Опитайте нашите продукти с Псилиум, Глюкоманан и специалния ни Комплекс 3 Фибри, който съдържа псилиум, овесени трици и ябълков пектин на прах. Прочетете още по темата в статията „Най-добрите начини за прочистване и детоксикация”  в нашия блог. 

От какво количество фибри се нуждаете?

Нуждата от фибри се изчислява спрямо индивидуалното състояние на всеки един човек, но има количества, които са приети за здравословни. Ето какви са те:

Мъже на 50 или по-млади – 38 гр. на ден
Мъже над 50 години – 30 гр. на ден
Жени на 50 или по-млади – 25 гр. на ден 
Жени над 50 години  –  21 гр. на ден 

Вашият лекар ще Ви помогне да определите количеството фибри, от което се нуждаете. Затова потърсете неговия съвет.

За какво са полезни фибрите? 

1.    За здравето на храносмилателната система. Диетичните фибри нормализират движенията на червата, тъй като увеличават теглото и размера на храната, която трябва да бъде изхвърлена от организма, като същевременно с това я омекотяват. Така те намаляват риска от запек и помагат да се освободите от усещането за тежест в корема.  По този начин фибрите поддържат по отличен начин здравето на стомашно-чревния тракт.  

2.    Подпомагат функцията на сърдечно-съдовата система. Диетичните фибри намаляват нивата на холестерола в кръвта. Такова свойство притежават най-вече разтворимите фибри, които се откриват в боба, овеса, лененото семе и овесените трици. Те намаляват липопротеините с ниска плътност или т.нар лош холестерол. Проучванията показват, че храните с високо съдържание на фибри притежават и други ползи за здравето на сърцето, тъй като могат да регулират кръвното налягане и да предпазват от възпаления.

3.    Регулират нивата на кръвната захар. Доказано е, че фибрите могат да забавят усвояването на захарта при хората, страдащи от диабет, с което подпомагат здравословното ниво на кръвната захар. Неразтворимите фибри намаляват риска от развитие на диабет тип 2. 

4.    За нормално телесно тегло. Храните с високо съдържание на фибри обикновено са по-плътни. Ето защо е съвсем нормално по-лесно и бързо да се заситите, ако приемате такъв тип храни. Освен това храните с фибри не са богати на калории. С тези си свойства те се превръщат в чудесно средство за регулиране на телесното тегло.

5.    Насърчават дълголетието. Изследванията показват, че увеличаването на приема на диетични фибри намалява риска от смърт, причинена от сърдечно-съдови заболявания и рак. Поради тази причина се счита, че диетичните фибри насърчават дълголетието и увеличават качеството на живот. 

В тази статия научихме, че ако ежедневната ни диета не включва достатъчно фибри, рискуваме да затрудним храносмилателната си система, функцията на сърцето си, както и да нарушим здравословните нива на кръвната си захар и телесното си тегло.   Фибрите са важна част от правилното хранене и вие вече знаете как да си ги набавяте. Ние Ви желаем да бъдете здрави!

Разгледайте всичките ни продукти от категорията „ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА“. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *