Начини за естествено поддържане на метаболизма

С термина „метаболизъм” най-общо се описват всички биохимични процеси на обмяна на веществата, които се извършват в човешкия организъм и които поддържат неговото правилно функциониране. Казано по друг начин, под метаболизъм трябва да разбираме скоростта, с която изгаряме калориите, усвоени чрез храната. Вярно е, че колкото по-бърз е метаболизмът ни, толкова по-лесно изгаряме калории, съответно по-бързо и качествено регулираме телесното си тегло. Повишаването на метаболизма може да увеличи нивата ни на енергия и да ни накара да се почувстваме по-добре.  Ето няколко начина да увеличим метаболизма си здравословно. 

1. Пийте повече студена вода!

Хората, които пият повече вода вместо подсладени сокове, по-бързо и ефективно регулират телесното си тегло. Причината за това е лесна за обяснение – подсладените напитки съдържат повече калории. Приемът на чиста, изворна вода може значително да ускори метаболизма Ви. Проучванията показват, че 0,5 литра вода увеличава метаболизма с 10-30% в рамките на час. Този ефект на изгаряне на калориите може да бъде още по-голям, ако пиете студена вода, тъй като тялото Ви използва енергия, за да я загрее до нивото на телесната температура. Овен това, ако изпивате чаша вода половин час преди хранене, ще намалите със сигурност количествата на храната, която приемате. 

2. Интервална тренировка

Интервалната тренировка представлява редуване на кратки периоди с висока интензивност на упражненията с такива с ниска интензивност. Този метод доказано помага за бързото изгаряне на мазнините и за правилното и качествено изграждане на мускулите. Когато тренирате  по този начин, митохондриите в тялото Ви започват да се увеличават като количество и ефективност. Това са всъщност клетките, които са отговорни за изгарянето на енергията през целия ден. Когато са по-силни и по-ефективни, те поддържат здравословния метаболизъм. 

3. Вдигайте тежести!

Тъй като количеството на мускулите в тялото Ви е пряко свързано с броя на калориите, които изгаряте като цяло, изграждането на повече мускули ускорява метаболизма. Като резултат Вие ще изгаряте повече калории дори когато тялото Ви е в покой. Започнете с вдигането на по-леки тежести и ги увеличавайте постепенно във времето, за да избегнете наранявания. 

4. Пийте зелен чай

Установено е, че зеленият чай увеличава метаболизма с 4-5%. Той спомага за превръщането на част от мастната тъкан в тялото в свободни мастни киселини, което ускорява изгарянето на мазнините като цяло с 10-17 %. Тъй като зеленият чай е с ниско съдържание на калории и повишава обмяната на веществата, неговият прием подпомага отслабването и последващото поддържане на нормалното телесно тегло. Поради тази причина зеленият чай се предлага и под формата на хранителна добавка, която освен изброените ползи, действа като силен антиоксидант и е чудесно естествено противостареещо средство.

5. Увеличете приема на Омега-3

За да подпомогнете метаболизма си, уверете се, че приемате достатъчно храни, богати на Омега-3 мастни киселини. Това хранително вещество се открива предимно сьомгата, рибата тон, орехите и яйцата. Омега-3 се предлага и под формата на хранителна добавка. Освен че подпомага здравето на сърдечно-съдовата система, допълнителният прием на Омега-3 балансира нивата на кръвната захар в организма, което от своя страна регулира метаболизма.

6. Осигурете си достатъчно сън

Липсата на сън увеличава значително риска от затлъстяване. Това може да се дължи отчасти на негативните ефекти, които безсънието оказва върху метаболизма. Липсата на сън освен това повишава нивата на кръвната захар и инсулиновата резистентност, което от своя страна увеличава риска от развитието на Диабет тип 2. Това би могло да обясни факта, че много хора, които страдат от липса на сън, често се чувстват гладни и имат наднормено тегло. Ако срещате трудности със заспиването, можете да си помогнете ефективно чрез прием на хранителни добавки с доказано действие срещу безсънието

7. Използвайте силата на добавките

За организма ни е истинско предизвикателство да получи всичко, от което се нуждае, за да поддържа оптимални нива на енергията и правилен метаболизъм само чрез храната. Можете да увеличите резултатите от своите тренировки и да ускорите метаболизма си с помощта на хранителните добавки. Опитайте добавките с хром, които предлагаме. Приемът на хром е изпитан начин за контрол на теглото. Не подминавайте и Екстракта от Гарциния Камбоджа. Тази билка е естествено средство за потискане на апетита, което блокира способността на тялото да натрупва мазнини.  Вижте всички продукти в категорията ни „контрол на теглото”. 

Малките промени в начина Ви на живот и включването на тези съвети към ежедневната Ви здравословна програма ще Ви помогнат да увеличите метаболизма си.  По-бързият метаболизъм регулира телесното тегло, като едновременно с това Ви дава повече енергия. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *