Опасната захар или кои са здравословните  алтернативи на захарта

Със сигурност сте чували, че рафинираната захар действа негативно на човешкото здраве. Добавената захар в храната и напитките може да предизвика доста проблеми – не само такива, свързани с телесното тегло и здравето на зъбите. Ако имате високи нива на мазнините в кръвта, рафинираната захар може да увеличи количеството на триглицеридите и така да се превърне в заплаха за здравето на сърдечно-съдовата Ви система. Рафинираната захар увеличава риска от диабет, нервни разстройства, кожни заболявания, освен това състарява преждевременно клетките и може да увреди здравето на черния Ви дроб. Приемането на богати на рафинирана захар храни повишава много бързо, но за кратко енергийните нива в организма. Когато храната Ви не е балансирана, т.е. без достатъчно протеини или полезни мазнини, това бързо покачване и понижаване на енергията може да доведе организма Ви до тежък стрес и до загуба на сили и работоспособност. 

Много лекари съветват да се въздържаме от захарта така, както от цигарите и алкохола. Но как можем да се откажем от любимия си сладкиш или торта? Това е наистина трудна, но не и съвсем неизпълнима задача, защото съществуват чудесни естествени и здравословни заместители на захарта, които ще Ви позволят да се радвате на любимите си храни, без да вредите на здравето си. Нека да видим кои са полезните заместители на захарта и в какво съотношение спрямо захарта можете да ги използвате. 

1.    Пчелен мед

Медът е леснодостъпен и приятен на вкус заместител на захарта. Той е чудесен естествен източник на антиоксиданти и фитонутриенти и притежава силно антибактериално действие. Неговото съотношение спрямо захарта е следното:

1 чаша захар = 3/4 чаша мед
1 супена лъжица захар = 3/4 супена лъжица мед
1 чаена лъжичка захар = 3/4 чаена лъжичка мед

2.    Стевия

Друг чудесен заместител на захарта е екстрактът от Стевия (Stevia rebaudiana).  Той не съдържа калории и е 200 пъти по-сладък от захарта. Освен това Стевията е полезна за човешкото здраве, тъй като може да регулира нивата на кръвната захар. Ето в какво съотношение да замените захарта със Стевия:

1 чаша захар = 1 чаена лъжичка стевия
1 супена лъжица захар = 1/8 чаена лъжичка стевия
1 чаена лъжичка захар = щипка стевия

* Преди да решите да замените захарта със Стевия, прочетете внимателно етикета на продукта, който ще използвате. Някои подсладители със Стевия съдържат пълнители, които целят да уеднаквят количеството с това на захарта и да улеснят потребителите.
 
3.    Ксилитол

Ксилитолът се получава от 100 % растителни източници и притежава с 40% по-малко калории от захарта. Той може да бъде използван за подслаждане на редица продукти, включително и сладкарски изделия. За разлика от захарта, ксилитолът притежава някои ползи за здравето. Той защитава здравето на зъбите и повишава усвояването на калция.

Как да заменим захарта с ксилитол:

1 чаша захар = 1/2 чаша ксилитол
1 супена лъжица захар = 1/2 супена лъжица ксилитол
1 чаена лъжичка захар = 1/2  чаена лъжичка ксилитол

4.    Кленов сироп 

Кленовият сироп е също естествен подсладител, който се получава от чистата кленова смола. Той е много богат на аминокиселини, калий, калций, магнезий и манган. Ето в какво съотношение да замените захарта с кленов сироп:

1 чаша захар = 3/4 чаша кленов сироп
1 супена лъжица захар = 3/4 супена лъжица кленов сироп
1 чаена лъжичка захар = 3/4 чаена лъжичка кленов сироп 

Експертите по хранене смятат, че прекомерната консумация на захар е водеща причина за затлъстяването и за редица хронични заболявания, включително заболявания на сърдечно-съдовата система. Ние Ви съветваме винаги да четете етикетите на храните и напитките, които купувате, и да избягвате тези с добавена захар. Вече знаете кои са здравословните заместители на рафинираната захар и как да ги използвате. Следете нашия блог за още новини от света на здравето!  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *