Хранителен режим за нормално кръвно налягане

Според официалната статистика около една трета от възрастните хора в Европа страдат от високо кръвно налягане (или хипертония). Това е доста сериозен процент, който се свързва с около 1000 смъртни случаи всеки ден. Въпреки че високото кръвно налягане успешно може да бъде контролирано с медикаменти, то се обуславя в голяма степен от режима ни на хранене и начина ни на живот. Сред основните фактори, влияещи върху здравето на сърцето и сърдечно-съдовата система, са редовните физически упражнения, въздържанието от алкохол и цигари и правилното хранене.  В тази статия ще разгледаме храните, които подпомагат поддържането на кръвното налягане в нормални граници.

Здравословна храна = здраво сърце

Повечето хора се хранят обикновено по три пъти на ден. Това е време, коeто Вие така или иначе отделяте и много по-лесно би било да подобрите начина си на живот, като внесете промяна в начина си на хранене, тъй като това не изисква да пренареждате установения си график.  Ние ще Ви помогнем, като Ви предоставим списък с храни, които се включват в известната ДАШ диета. 

Съкращението ДАШ означава в превод „диетични правила за превенция на хипертонията”. ДАШ е хранителен план, основан на приема на пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини, който се появява в началото на 90-те години. Оттогава досега многобройни научни изследвания доказаха, че ДАШ значително намалява риска от развитието на редица заболявания, свързани с нарушената сърдечна функция, сред които сърдечна недостатъчност, инсулт, диабет, камъни в бъбреците. И така – кои са тези полезни за кръвното налягане храни?

1. Ленено семе

Лененото семе съдържа в изобилие изключително полезни за здравето на сърцето  вещества. То е богато на алфа линоленова киселина, лигнани, пептиди и фибри. Алфа линоленовата киселина е основна мастна киселина, която може да се осигури само чрез храната, тъй като тялото не я произвежда. Тя възпрепятства отлагането на холестерола в кръвоносните съдове на сърцето и артериите, като по този начин подпомага поддържането на кръвното налягане в нормални граници. Приемът на Масло от ленено семе под формата на хранителна добавка е сигурен начин да доставите на организма си Алфа линоленова киселина. 

2. Черен шоколад

Черният шоколад лесно и бързо може да се превърне във вкусно допълнение към Вашия хранителен режим. Някои хора трудно приемат горчивия му вкус, но с течение на времето вкусовите рецептори свикват с него. Специалистите смятат, че приемът на черен шоколад е особено полезен за кръвното налягане, тъй като доставя на организма полифеноли, които са ценен извор на енергия за сърцето. Полифенолите стимулират сърдечната дейност и подпомагат здравето на капилярите, като едновременно с това оказват противовъзпалително и антибактериално действие върху кръвоносните съдове. Доказано е, че хората, които приемат редовно черен шоколад, страдат в по-малка степен от сърдечно-съдови заболявания. 

3. Зехтин

Зехтинът от дълги години е част от известната средиземноморска диета. И това не е случайно, тъй като той е изключително богат на здравословни мазнини. Зехтинът съдържа в изобилие и полифеноли, които вече разбрахме, че подпомагат по изключителен начин нормалното кръвно налягане и здравето на сърцето. 

4. Червено цвекло

Все повече специалисти по хранене изтъкват благоприятното действие на червеното цвекло върху кръвното налягане. Смята се, че това се дължи на хранителния нитрат NO3, който се съдържа в изобилие в червеното цвекло и който се превръща в тялото в азотен оксид (NO). Азотният оксид от своя страна разширява кръвоносните съдове, с което всъщност намалява кръвното налягане. Само една чаша на ден сок от червено цвекло ще подпомогне значително здравето на Вашето сърце. Ето защо червеното цвекло се предлага и като хранителна добавка, която осигурява на организма всички полезни вещества, които се съдържат в това полезно за здравето растение.   

5. Зелени листни зеленчуци

За да бъде здраво, сърцето Ви се нуждае от три съществени минерала – Калий, Калций и Магнезий. А те изобилстват в зелето и спанака. Калият благоприятства здравето на сърцето, тъй като насърчава бъбречната функция, а бъбреците Ви помагат да контролирате количеството на течностите, които се съхраняват в тялото Ви. Колкото повече течности задържате, толкова по-високо е кръвното Ви налягане. Калцият е важен за кръвното налягане, защото помага на кръвоносните съдове да се стягат и да се отпускат, с което насърчава тяхната нормална функция. Магнезият от своя страна подпомага здравето на кръвносните съдове и улеснява транспортирането на калия и калция в организма. Така че задължително си осигурете достатъчно количество от тези три важни минерала. Ако не сте сигурни, че приемате достатъчно листни зеленчуци, можете да си набавите Калий, Калций и Магнезий и под формата на хранителни добавки. Прочетете повече за калций в нашия блог в статията „Различните форми на Калций и коя да изберем“

6. Бял боб

Белият боб трябва да присъства задължително във Вашето меню, тъй като тази растителна храна е много богата на ценни за здравето хранителни вещества и протеини. Само с една чаена чаша можете да си осигурите добър процент от препоръчителната дневна доза на три много важни за нормалното кръвно налягане минерала, а именно: 24 % от калия, 13 % от калция и 30% от магнезия. 

7. Свинско бон филе

Нека не Ви учудва фактът, че ДАШ диетата включва и месо, а не само растителни храни. В 100 грама чисто свинско бон филе се съдържат 6 % от препоръчителното дневно количество магнезий и 15 % от препоръчителното дневно количество калий. Тези два минерала в комбинация доказано подпомагат нормалното кръвно налягане. Все пак това не означава, че трябва всеки ден да консумирате свинско, но можете спокойно да го включите в ежеседмичното си меню. 

8. Ядки 

Много от ядките са изключително богати на Магнезий, който е основен минерал за здравето на сърцето и кръвното налягане. Данните сочат, че повече от 70 % от европейците страдат от магнезиев дефицит. Увеличете приема на бадеми, кашу и шамфъстък. Те ще са идеално допълнение към вашето здравословно меню. Прочетете повече за магнезия в нашия блог в статиите „Една от ползите от приема на магнезий”, „Различните форми на Магнезий и коя от тях да изберем“ и „Какво представлява магнезиевият дефицит?”.

9. Боровинки

В 100 грама боровинки се съдържат 36 % от препоръчителната дневна доза на Витамин К2, който е изключително важен за здравето на сърцето. Изследванията показват, че хората, които приемат редовно Витамин К2, са предпазени в значително по-голяма степен от риска да развият артериална калцификация – състояние, при което калцият се натрупва в артериите поради лоша обмяна и уврежда здравето на сърдечно-съдовата система. Високият прием на Витамин К2 доказано предпазва здравето на сърцето. Можете да приемате Витамин К2 и под формата на хранителна добавка за гарантиран ефект. 

10. Риба

Рибите, богати на мазнини, съдържат високи нива на Омега-3 мастни киселини, които подкрепят и предпазват здравето на сърцето. Но и тук, както и при свинското месо, трябва да бъдете внимателни и да не прекалявате. Достатъчно е да приемате сьомга или скумрия от 2 до 3 пъти седмично. Омега-3 мастните киселини са едни от предпочитаните за прием хранителни добавки, чрез които ще можете по лесен начин да регулирате и допълните нивата си от тези полезни за здравето на сърцето елементи. Доказано е, че хората, които приемат редовно Омега-3, страдат в значително по-малка степен от заболявания на сърдечно-съдовата система. Опитайте нашето Омега-3 рибено Масло с вкус на Лимон с високи нива на Омега-3 мастни киселини. 

Здравословното и балансирано хранене е от съществено значение за нормалното кръвно налягане и сърцето. Вече научихте кои са най-важните храни за здравето на сърдечно-съдовата система и ще можете да ги добавяте към Вашето меню. Ние Ви желаем да бъдете здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *