Храни и билки срещу нервно напрежение и стрес

Стресът е навсякъде около нас. В работата, на улицата, понякога дори и у дома. Съвременният свят е динамичен, движи се на висока скорост и често се чувстваме изморени, разтревожени, без сили и енергия. Тези симптоми за съжаление са пречка за това да живеем пълноценно, да следваме целите и мечтите си и да съумяваме да организираме времето си пълноценно. Те влияят негативно върху емоциите ни, върху възприятията ни и могат да влошат отношенията ни с близките ни хора. Спортуването и приемът на полезни храни са първите неща, на които трябва да обърнем внимание, когато се чувстваме напрегнати. Но трябва добре да знаем кои са храните, които биха ни помогнали да се преборим със стреса и да се почувстваме отново в отлична форма. Нека да видим. 

1. Овесени ядки

Много често, когато се чувстваме изнервени и тревожни, съвсем интуитивно започваме да търсим нещо за хапване. Обикновено храна, богата на въглехидрати. Питали ли сте се защо това е така? Отговорът е следният: защото въглехидратите помагат на тялото да произвежда серотонин – хормонът на щастието, който подкрепя тялото в борбата му срещу стреса, неутрализира негативните последици от нервното напрежение и възвръща спокойствието. Тук много хора правят грешката да търсят прости въглехидрати – обикновено хляб или други тестени изделия. Добре е в такива случаи да добавите към менюто си овесените ядки. Една купа овесена каша ще зареди тялото Ви с полезни вещества и здравословни фибри, които ще Ви накарат да се чувствате сити за по-дълго време. Серотонинът, който ще получите от овесените ядки, ще намали със сигурност усещането Ви за тревожност.  

2. Авокадо

Любимият на много хора вкусен и пълен със здравословни мазнини плод е една от най-добрите природни храни за борба със стреса. Авокадото съдържа в изобилие веществото глутатион, което по специфичен и естествен начин блокира чревната абсорбция на някои мазнини, които причиняват окислително увреждане. Авокадото също така съдържа Лутеин, Бета-Каротен, Витамин Е, Фолиева Киселина и много други полезни вещества, които тонизират организма и подпомагат неговото възстановяване в случаите на физическо и умствено натоварване. Всички тези ценни съставки са в особено висока концентрация в Маслото от Авокадо, което се извлича от плода и се използва както за готвене, така и за производството на хранителни добавки, благоприятстващи човешкото здраве. Освен това Маслото от Авокадо е изключително богато на Б витамини, които по естествен начин стимулират енергията в човешкия организъм и подпомагат здравето на нервната система. Б витамините оказват благотворно действие при депресия, подобряват настроението и насърчават концентрацията. Прочетете още за Б витамините в нашия блог.

3. Сьомга

Освен че доставя на организма полезните Омега-3 мастни киселини, които насърчават изключително здравето на сърдечно-съдовата система, сьомгата можа да помогне на тялото Ви да се пребори със стреса. Омега-3 мастните киселини увеличават нивата на серотонин по същия начин, по който го правят и въглехидратите в овесените ядки. Диета, богата на Омега-3 мастни киселини, може да потисне усещането Ви за тревожност и да подобри Вашата работоспособност и добро настроение.  Омега-3 мастните киселини намаляват нивата на кортизол в кръвта – хормон, отделян от надбъбречните жлези, чиито нива се повишават при стрес. Не само сьомгата действа по този начин. Ако не можете да си позволите често да добявате тази риба към хранителния си режим, можете да я замените с пъстърва, херинга, скумрия или аншоа. 

4. Черен чай 

Последните научни изследвания разкриват силните свойства на Черния чай да регулира нивата на хормона кортизол, които се повишават, когато сме изложени на стрес. Високите нива на кортизола могат да повишат опасно кръвното налягане и телесното ни тегло. Хората, които пият Черен чай, много по-бързо възстановяват равновесието и работоспособността си, след като са били изложени на фактори, създаващи безпокойство и тревожност като риск от безаботица, финансови затруднения, проблеми на работното място и др. Освен че ще Ви предпази от рисковете, които настъпват за здравето Ви при стрес, тази напитка ще Ви помогне да подобрите способността си за запомняне и концентрация. 

5. Горски плодове

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да помогнете на организма си да се пребори със стреса, е да замените десертите с горски плодове. Ягоди, малини, къпини и боровинки – всички те са с високо съдържание на Витамин Ц, който подсилва съпротивителните сили на организма и по този начин му помага по-бързо и ефективно да отхвърли заплахите, които настъпват за здравето ни при стрес. Освен това горските плодове доказано понижават кръвното налягане и блокират кортизола – хормона, причинител на стреса. Боровинките в частност са с високо съдържание на антоцианин, специален вид антиоксидант, който подобрява когнитивните функции и умствената енергия. Можете да ги намерите и под формата на хранителна добавка. Ако все още не познавате чудодейните ползи на плода Акай Бери, то непременно трябва да го включите във Вашата програма за борба със стреса. Акай Бери съдържа много антиоксиданти и специфични съединения, които блокират окислителните процеси в мозъка и освен че го предпазват от увреждане, подобряват паметта и концентрацията – способности, които много често губим, когато сме под напрежение. 

6. Ядки и семена 

Едни от най-полезните храни. Дори и да нямате нужда от допълнителна помощ за борба със стреса, Вие трябва да включвате редовно ядките и семената в менюто си. Обърнете специално внимание на кашуто. То е естествен източник на цинк, а ниските нива на цинк в организма усилват усещанията за тревожност и безпокойство. Орехите пък могат да Ви помогнат да понижите кръвното си налягане. А семената на слънчогледовите семки предоставят на организма фолиева киселина, която помага на тялото да произвежда допамин – хормонът на доброто настроение, който подобрява функцията на мозъка и възвръща усещането за спокойствие.  

7. Черен шоколад

Черният шоколад е може би една от най-полезните храни в света. Той съдържа високо ниво на антиоксиданти, както и на полезни за здравето витамини и минерали, сред които магнезий, мед и желязо. Черният шоколад понижава кръвното налягане и действа благотворно върху сърдечно-съдовата система. Но освен това тази естествена храна подкрепя здравето на мозъка и нервната система. Черният шоколад подобрява когнитивната функция и намалява значително нивата на кортизола – т. нар. хормон на стреса, който се отделя от надбъбречните жлези. Доказано е, че хората, които консумират редовно тъмен шоколад, по-бързо и по-лесно се възстановяват след стрес. 

8. Билки срещу стрес

От древни времена хората приемат билки за лекуването на различни заболявания и за подобряване на качеството на живот. Някои растения могат наистина да ни преобразят, като върнат усмивката върху лицето ни. Изключително ефективни в борбата срещу стреса са следните билки, които можете да откриете и под формата на хранителни добавки за сигурни и надеждни резултати:

  • Ашваганда – неутрализира симптомите на депресия, възвръща способността за мислене и концентрация и повишава нивата на енергия
  • Кадифен боб – съдържа високи нива на веществото Л-допа, предшественик на допамина, който управлява удоволствието, мотивацията, настроението и сексуалната потентност
  • Маточина – помага на организма да се пребори с негативните симптоми, които настъпват при стрес, като оказва релаксиращо действие върху цялото тяло
  • Свещен босилек – действа като естествен антидепресант, намалява безпокойството и спомага за по-качествен сън през нощта

Можете да противодействате на стреса, като подобрите начина си на хранене и добавите към менюто си естествената помощ на храните и билките, възстановяващи равновесието и спокойствието. Със сигурност ще усетите промяната, която ще се отрази не само в начина, по който възприемате света около себе си, но и във външния Ви вид, защото спокойният човек е красив и приятен за околните. Ние Ви пожелаваме да бъдете винаги в добро настроение!

Разгледайте всичките ни продукти от категорията „НАСТРОЕНИЕ, ПАМЕТ, СЪН“. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *