12 популярни естествени добавки за отслабване

Добрата фигура е идеал, към който се стремим не само с наближаването на летния сезон. Перфектният външен вид е като аксесоар, който ни се иска да носим ежедневно. Как да подобрите фигурата си и да подпомогнете по естествен начин регулирането на телесното тегло? Ето на тези въпроси ще се спрем в настоящата статия. Има много и различни решения за отслабване, но всички те включват три основни стъпки: намаляване на апетита, намаляване на усвояването на мазнините и увеличаване на метаболизма, което води до изгаряне на повече калории. Изпитани хранителни добавки могат да Ви подпомогнат по пътя към мечтаното тяло. Днес сме подбрали 12 натурални решения, нека да видим кои са те:

1.    Екстракт от Гарциния Камбоджа

Гарциния Камбоджа е малък, зелен плод, който доказано регулира телесното тегло. Това негово свойство се дължи на хидроксилиновата киселина (HCA), която се съдържа в кожата на плода. Как действа тя? Хидроксилиновата киселина може да инхибира ензима, който освобождава мазнините в организма, с което да намали риска от затлъстяване. Освен това тази киселина повишава нивата на серотонина, което може да помогне за намаляване на апетита. Това двустепенно действие на Гарциния Камбоджа ефективно подпомага борбата с излишните килограми. 

2.    Малинови кетони

Малиновите кетони са естествени вещества, които се съдържат в малините и се използват като активна съставка в някои добавки за отслабване. Доказано е, че малиновите кетони увеличават нивата на адипонектина в кръвта, който ускорява загубата на тегло. Освен това малиновите кетони увеличават разграждането на мазнините и по този начин също подпомагат отслабването. 

3.    Екстракт от зелено кафе

Зеленото кафе съдържа две активни съставки, които помагат за загубата на тегло  – кофеин и хлорогенова киселина. Кофеинът може да увеличи изгарянето на мазнините, тъй като е естествен стимулант и действа дори когато тялото е в покой. Хлорогенната киселина от своя страна забавя разграждането на въглехидратите в червата, с което намалява нивата на приетите калории. Освен тези свои ползи, екстрактът от зелено кафе може да регулира нивата на кръвното налягане и кръвната захар. Тази естествена съставка е особено богата на антиоксиданти и помага в борбата със стареенето и оксидативния стрес. 

4.    Хром пиколинат

Хром пиколинатът е съществен минерал, който се съдържа в някои храни и се използва за производството на хранителни добавки. Той действа заедно с инсулина, който се освобождава от панкреаса, и спомага за ефективната преработка  на въглехидратите, мазнините и протеините в тялото. С това свое действие освен че поддържа нивата на кръвната захар, Хром пиколинатът благоприятства  здравословното регулиране на телесното тегло. Освен това този минерал доказано намалява апетита, спомага за по-бързото изгаряне на калориите и за повишаването на мускулната маса. 

5.    Корен от якон

Коренът от якон е изключително богат на фруктоолигозахариди. Той действа като естествен пробиотик, създава благоприятна среда в храносмилателния тракт и стимулира правилната работа на червата. Коренът от якон спомага за ефективното регулиране на телесното тегло, тъй като намалява нуждата от прием на въглехидрати и подобрява техния метаболитен процес, поддържайки в норма нивата на кръвната захар и на холестерола.

6.    Семена от сминдух

Семената от сминдух са мощна естествена съставка за загуба на тегло, която има безброй други ползи за човешкото здраве. Семената от сминдух поддържат здравословното храносмилане и регулират кръвната захар. Те съдържат галактоман –  водоразтворим хетерополисахарид, който спомага за намаляване на теглото. Галактомананът ограничава апетита, като едновременно с това създава усещане за ситост. По този начин се намалява количеството на приеманата храна, което от своя страна подпомага отслабването.

7.    Ябълков оцет

Редица проучвания вече доказват ползата на ябълковия оцет за регулирането на телесното тегло. Той вече се предлага и под формата на хранителна добавка, която съдържа всички полезни съставки, без неприятния кисел вкус, който остава след прием на натурален ябълков оцет. Ако се приема преди хранене, това естествено вещество притежава свойството да намалява нивата на кръвната захар, които обикновено се покачват след прием на храна. Повишените нива на кръвната захар увеличават от своя страна апетита към сладки храни. По този начин ябълковият оцет може да контролира приема на сладко, да намали апетита и съответно да намали количеството на приеманите калории, с което да подпомогне борбата с излишните килограми. 

8.    Гуарана

Гуараната е растение, което вирее в Бразилия, по поречието на река Амазонка. Среща се още под наименованието Paullinia cupana. Гуараната съдържа впечатляваща гама от естествени стимуланти като кофеин, теофилин и теобромин, които могат да увеличават издръжливостта и да повишават нивата на енергия в организма. Освен това Гуараната е много богата на антиоксидантните вещества танини, сапонини и катехини. Това растение е изключително ефективно в борбата със затлъстяването. Гуараната може да потиска гените, които подпомагат производството на мастни клетки в организма, с което ограничава значително натрупването на мазнини. Освен това тъй като е богата на кофеин, Гуараната повишава метаболизма, с което увеличава способността на тялото да изгаря приетите калории дори когато е в покой. С тези свои качества Гуараната се превръща в мощно естествено средство за отслабване. 

9.    Екстракт от Черница

Приемът на екстракт от Черница е още един чудесен естествен начин за борба с излишните килограми. Тази съставка намалява способността на тялото за усвояване на въглехидратите. С това си свойство екстрактът от Черница понижава нивата на кръвната захар, което намалява от своя страна апетита към сладко. По този начин се намаляват и нивата на приетите калории, което подпомага ефективно отслабването. 

10.    Канела

Канелата съдържа цинамалдехид – етеричното масло, което придава на канелата нейния специфичен вкус. Изследователите са установили, че тази съставка предпазва от увеличаване на теглото, тъй като намалява апетита. Освен това Канелата поддържа метаболизма, което означава, че тялото продължава да изгаря приетите мазнини дори когато е в покой. Това автоматично прекъсва процеса на складиране и натрупване на мазнините, което е още едно полезно свойство на канелата в борбата с излишните килограми. 

11.    Берберин

Берберинът е биоактивно съединение, което се съдържа в някои растения, най-вече в групата Берберис вулгарис (Berberis vulgaris), откъдето идва и неговото име. Исторически берберинът се използва като пигмент и като лечебно средство в китайската традиционна медицина. Той принадлежи към групата вещества, наречени алкалоиди. Напоследък интересът към него се увеличава поради многобройните му ползи за здравето, включително и за загубата на тегло. Основното действие на Берберина е да активира един ензим вътре в клетките, наречен AMP-активирана протеинова киназа. Този ензим понякога се нарича „метаболитен главен превключвател“. Той се намира в клетките на различни органи, включително мозъка, мускулите, бъбреците, сърцето и черния дроб и играе важна роля в регулирането на метаболизма. Основното свойство на Берберина да регулира килограмите се дължи на способността му да намалява ефективността на производството на клетъчна енергия. Когато организмът произвежда енергия в излишък, тя се преобразува в мазнини, които увеличават от своя страна риска от затлъстяване. Изглежда Берберинът инхибира растежа на мастните клетки на молекулярно ниво и по този начин подпомага борбата със затлъстяването. 

12.    Екстракт от Шафран

Ползите от екстракта от Шафран са далеч извън кулинарните му качества на подправка, която овкусява различни видове храни. Билкарите използват шафрана в продължение на стотици години заради неговите свойства да детоксикира организма и да подпомага храносмилането. Шафранът оказва благотворно действие върху здравето на мозъка, балансира настроенията и подпомага изключително ефективно борбата с излишните килограми. Шафранът притежава естественото свойство да потиска апетита, с което намалява количествата на приетите калории и подпомага отслабването. Освен това Шафранът придава усещане за ситост, което е още едно полезно негово свойство за борба със затлъстяването. 

Представихме Ви 12 естествени съставки, които ще Ви помогнат ефективно да отслабнете. Разбира се, Вие не можете да приемате всички тях едновременно, но можете да ги включите по различни начини във Вашата програма за регулиране на теглото. Освен това можете да разгледате и останалите продукти, които предлагаме в раздел „Контрол на теглото”. Посъветвайте се с Вашия диетолог или лекар, за да изберете най-подходящия за Вас продукт. Ние оставаме на разположение, ако имате нужда от допълнителна информация. 

1 коментар за “12 популярни естествени добавки за отслабване”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *