3 ключови вещества за справяне с лошия въздух

Животът в големите градове определено има много предимства, но крие и някои рискове за човешкото здраве, за които трябва да бъдете добре информирани. Както краткосрочното, така и дългосрочното излагане на определени замърсители може да доведе до промени в артериите, причинени от възпаление и оксидативен стрес. Отдавна е установено, че лошият въздух влияе негативно върху кръвното налягане и може да увеличи значително риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания, както и от заболявания на белите дробове и дихателната система. Така обичайната разходка из града може да се превърне в застрашаващо живота предизвикателство.  Нека да видим какво можем да предприемем, за да неутрализираме тези рискове за нашето здраве.  

Маската за лице е Вашата първа мярка за защита. Може да не е модерна, но е единственото нещо, което може да направите, за да поставите бариера между Вас и частиците във въздуха, който дишате. 

Хранителните добавки също могат значително да Ви помогнат. Те няма как да Ви предпазят от лошия въздух, но ще подкрепят организма Ви в борбата с негативното въздействие от замърсената околна среда. Нека да разгледаме трите най-важни съставки, които винаги трябва да имате на разположение, ако живеете в среда с лошо качество на въздуха.   

Глутатион

Глутатионът е вещество, което се образува естествено в черния дроб. Той е най-важният вътреклетъчен антиоксидант в човешкото тяло, което означава, че може да защити всяка една клетка от оксидативните вреди и по този начин да съхрани нейното здраве. Глутатионът също така помага на черния дроб, бъбреците и белите дробове да елиминират токсините. Той е една от най-важните съставки за лечение и профилактика на заболявания на белите дробове и дихателната система. Глутатионът подобрява кръвообращението и намалява риска от развитието на атеросклероза, с което подпомага здравето на сърдечно-съдовата система. Ако живеете в среда със замърсяване на въздуха, глутатионът може да е най-важната добавка, която можете да приемате.

Ресвератрол

Ресвератролът е част от група съединения, наречени полифеноли, но се отличава със силните си антиоксидантни ползи и способността си да забавя стареенето. Съдържа се основно в гроздовите семки и червеното вино, но се предлага и под формата на хранителна добавка. Признати са свойствата на ресвератрола да подкрепя здравето на сърдечно-съдовата система и да поддържа кръвното налягане в здравословни граници. Със силните си антиоксидантни свойства, ресвератролът значително намалява негативните последици от мръсния въздух върху човешкото здраве. Той защитава клетките от оксидативния стрес, подкрепя работата на сърцето и предпазва кожата от вредното влияние на околната среда и мръсния въздух, като съхранява нейния красив и естествен външен вид. 

Л-аргинин

Мръсният въздух е изключително опасен за здравето на сърцето. Л-аргининът е аминокиселина, която в значителна степен предпазва сърдечно-съдовата система от увреждане. Аминокиселината Л-аргинин се преобразува в тялото в азотен оксид. От своя страна азотният оксид действа като мощен невротрансмитер, който спомага за отпускането на кръвоносните съдове, с което подобрява кръвообращението. С тези си качества Л-аргининът подпомага здравето на сърцето и оптималното функциониране на сърдечно-съдовата система. 

Ако живеем в голям град, където въздухът е значително замърсен, то ние няма как да избягаме от тази среда, която крие рискове за нашето здраве, и да отстраним всички негативни въздействия от околната среда. Но можем значително да ограничим разрушителното действие на външните фактори чрез приема на трите основни съставки, които разгледахме в настоящата статия – Глутатион, Ресвератрол и Л-аргинин. Следете редовно нашия здравен блог, за да сте винаги добре информирани за най-доброто за вашето здраве. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *