4 съвета за добър метаболизъм и чиста мускулна маса

Броят на калориите, които тялото приема и гори, вълнува всеки, който иска да бъде в добра форма и да се грижи за здравето си. В случая не говорим обаче за базовия метаболизъм. Благодарение на него ежедневно се изразходват калории, като техният брой зависи от фактори като възраст, пол, генетична обусловеност и др. В случая става въпрос начини да се изгорят допълнителни калории, да се засили още повече метаболизма и да се помогне за изграждането на чиста мускулна маса. Ето четири от тях, които могат да доведат до чудесни резултати, ако станат част от ежедневните ви навици. 

Повече движение.

Движението само по себе си изисква енергия, свързана с изгарянето на калории. Затова е желателно да започнете да увеличавате движението в ежедневието си постепенно. Като начало може да изкачвате пеша стълбите, когато имате възможност. Ако нямате време за ходене на фитнес, може да навивате будилника 10 минути по-рано и да изградите навика да правите упражнения ,които да раздвижат цялото тяло. Постепенно може да включите в тях и леки тежести, които да напрягат мускулите. Не забравяйте, че наличието на повече мускулна маса е предпоставка за изразходване на повече калории. 

Повече вода.

Много хора са запознати с правилото “поне 2 литра вода на ден”, но то им звучи почти невъзможно. Не забравяйте, че 20% от водата човешкото тяло си набавя чрез самата храна. Затова цифрите не са толкова стряскащи. Освен това увеличаването на количеството става постепенно, без да се стресира организма. Ако в допълнение тялото се движи и се увеличи енергията, която то изразходва, неусетно ще се увеличи и усещането за жажда и количеството вода вече няма да бъде само задължение.  

Повече внимание какво консумирате.

Ако не може да спазвате строги диети, може да опитате поне да спазвате някои основни правила при хранене. На закуска наблягайте на протеините, които поддържат мускулите и ви дават необходимата енергия. Освен това така няма да изпитвате дразнещо чувство на глад и ще се храните по-умерено през деня. Най-подходяща е закуска, която съдържа яйца, мляко, ядки, чия и т.н.

Ако планирате тренировка или по-сериозно физическо занимание, не забравяйте да дадете енергия на тялото, която може да си набавите чрез здравословен снак или вкусна комбинация от кисело мляко с боровинки или банан. Това трябва да се случи поне 45 минути по-рано.

Опитайте да разделите храната, която поемате на по-малки порции, които да консумирате по-често. Вместо 3 основни хранения, предвидете по-малки 5 порции – като междинните от тях могат да са лека храна като плодове, зеленчуци или ядки. За допълнително засилване на метаболизма, изградете и навик да пиете зелен чай. 

Правилните добавки.

Винаги може да подпомогнете за засилването на метаболизма с прием на добавки, които са пряко свързани с този процес като селен например. Този микроелемент е свързан с правилното функциониране на щитовидната жлеза. Той е съставна част от ензима, който задейства тироидния хормон (основен хормон на щитовидната жлеза). Ако тя не работи нормално, могат да се стигне до нежелани последствия като нарушена обмяна на веществата, която от своя страна води до наддаване на тегло. 

Друг важен микроелемент, който влияе на метаболизма е цинкът. Той също е свързан с правилното функциониране на щитовидната жлеза, тъй  като благодарение на него се задейства процеса на отделяне на щитовиден хормон. Той се съдържа най-много в мускулите на тялото и неслучайно е толкова важен и за синтеза на протеини. В допълнение цинкът е верен съюзник при борба с наднорменото тегло, тъй като намалява апетита.

Друга полезна за метаболизма добавка, която можете да си набавите под формата на капсула е  ресвератрол. След проведени проучвания с доброволци над 50-годишна възраст се установява, че ресвератролът има свойството да подобрява метаболитените процеси, което е от голяма полза най-вече за хората, които водят заседнал начин на живот. 

Не трябва да забравяте и фибрите от Swansonvitamins. Тяхното наличие е от възлово значение за прочистването на тялото. Те имат свойството да намаляват апетита и подпомагат контрола на теглото. 

Тъй като засилването на метаболизма е процес, който е добре да се комбинира с изграждането на чиста мускулна маса, в списъка намира място и суроватъчният протеин. Той се добива по естествен начин при производството на сирене, но по-лесната му употреба е под формата на капсули. Той се усвоява бързо от организма и се препоръчва след физическо натоварване, тъй като съдържа аминокиселини и помага за възстановяването и стимулиране на мускулите. 
Разгледайте още продукти от Swansonvitamins тук. Може да купите бързо и лесно онлайн::

https://swansonvitamins.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *