5-HTP и корен от валериан – две естествени добавки за борба с безсънието

Двадесет и четири часа новини, политически предавания, природни бедствия, военни конфликти… Смартфони, които ни свързват ежеминутно със света около нас. Натоварено ежедневие, семеен и социален живот… Не е тайна за никого, че съвременният живот става все по-труден, което поставя значителни предизвикателства пред възможността ни за пълноценна почивка.  

Все повече хора изпитват затруднения с нощния сън, а това рефлектира по различни начини върху здравето ни. Страда нервната ни система, сърцето, способността ни да запомняме и да се концентрираме в работния процес. 5-HTP и коренът от валериан са две от най-популярните и ефективни средства за борба с безсънието. И двете представляват билкови екстракти, но с различен произход. Нека ги разгледаме по-отблизо, за да видим техните предимства.

Какво представлява коренът от валериан? 

Добавките с екстракт от корен на валериан се получават от растението  Valeriana officinalis. Тази природна субстанция съдържа повече от 100 различни съставки, за които е доказано, че успокояват нервите, подпомагат заспиването и релаксацията. Това е едно от най-древните средства за борба с безсънието. Употребата му започва още в началото на XIX век. Хората, които приемат корен от валериан, съобщават, че заспиват по-лесно и че качеството на нощния им сън значително се подобрява. Действието на корена от валериан се гарантира след поне двуседмична употреба. Затова е важно да приемате тази добавка повече от две седмици непрекъснато, за да изпитате всички нейни ползи. 

Какво представлява 5-HTP?

5-HTP (5-хидрокситриптофан) е аминокиселина, която естествено се произвежда в тялото. Тя се извлича също така от растението Griffonia simplicifolia и този екстракт се предлага под формата на хранителна добавка. 5-HTP се използва при нарушения на съня и действа благоприятно при безсъние, депресия, тревожност, мигрена и главоболие, дефицит на вниманието и хиперактивност. 

5-HTP влияе директно върху мозъка и централната нервна система като увеличава производството на серотонин. Ниските нива на серотонин водят до депресия и тревожност, нарушават естествения цикъл сън – събуждане, възпрепятстват лесното заспиване и пълноценната почивка. Затова, ако искаме да спим дълго и непробудно, трябва да поддържаме нивата на серотонин в организма си достатъчно високи. Тъй като 5-HTP увеличава серотонина по естествен начин, тази добавка става все по-популярна като eфективно средство за борба с безсънието. 

Може ли 5-HTP и коренът от валериан да се приемат заедно?

Да, 5-HTP и коренът от валериан могат да бъдат приемани заедно, за да се гарантира пълноценният и качествен сън. Докато коренът от валериан помага да заспите по-бързо, 5-HTP насърчава пълноценната релаксация, като неутрализира състоянията на тревожност и по този начин удължава периода, в който ще спите спокойно и непробудно. И двете съставки са доказали, че спомагат за подобряване на цялостното качество на съня. Вижте всички продукти, които предлагаме за насърчаване на релаксацията и пълноценната почивка. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *