8 храносмилателни ензими и къде да ги намеритe

Има една поговорка, в която се казва, че любовта на човека минава през стомаха му. Може би тези думи съдържат не малка доза истина, макар че са насочени по-скоро към романтичната страна на човешките отношения. Но ако ги приложим към човешкото здраве, наистина не трябва да имаме никакво съмнение, че правилното храносмилане държи ключа към нашето щастие. Защото здравето ни зависи до голяма степен именно от здравето на стомаха ни.  

Елен Кътлър, която е автор на бестселъра „Открий лечебната сила на ензимите”, заявява: „Ако не смилате добре храната, която приемате, дори и тя да е с отлично качество, необработената храна може да проникне от тънките черва в кръвоносната ви система и да нанесе щати върху имунитета ви”. 

Естествената реакция на имунната система срещу лошото храносмилане може да се прояви по различни начини. Често ли се чувствате изморени? Качвате ли килограми без очевидна причина? Страдате ли от подуване на стомаха, газове, киселини? Всичко това може да са признаци, че храносмилателната ви система не работи така, както трябва, и че има нужда от нещо, което й липсва. 

Да видим защо се появяват тези симптоми и защо червата ви не вършат своята работа. Отговорът може да е съвсем елементарен: храносмилателни ензими

Какво представляват храносмилателните ензими?

Храносмилателните ензими са тайната не само на правилното храносмилане, но и на цялостното здраве. Те са средството, което тялото ви използва, за да раздроби храната, която приемате, в използваеми хранителни вещества, които могат да се абсорбират и да служат за зареждане с енегрия, възстановяване и регенерация на всички тъкани, както и за регулиране на всички процеси. 

Майката Природа, която е наистина гениална, осигурява всички храносмилателни ензими, които са ни необходими. Плодовете и зеленчуците са пълни с подходящите ензими, от които тялото ни има нужда, за да разгради хранителните вещества, които приемаме. 

Проблемът е, че голяма част от днешните продукти се отглеждат в почва, която е бедна на хранителни вещества. А за сметка на това е претоварена с химически торове и пестициди.  В резултат на това нашите „свежи“ плодове и зеленчуци съдържат критично ниски нива на естествени храносмилателни ензими. Готвенето на висока температура също унищожава дори и малкото ензими, които се намират в храната. В резултат на това храносмилателната ни система може да изпита сериозни затруднения, когато трябва да извлече полезните вещества от храната. 

Как функционират храносмилателните ензими?

Храната, която приемаме, не се превръща автоматично в здрава кожа или пък в енергия за нашето сърце. Ние се нуждаем от огромно количество храносмилателни ензими, за да разградим храната и да я преобразуваме в полезни и използваеми хранителни вещества. Въпреки че са хиляди известните ензими, които се срещат в природата, има осем основни храносмилателни ензима, които подпомагат разграждането на различните видове храни. 

  1. Протеаза: ключов ензим за обработката на протеините.
  2. Амилаза: ключов ензим за обработката на въглехидратите.
  3. Липаза: ключов ензим за смилането на мазнините. 
  4. Целулаза: ключов ензим за разграждането на диетичните фибри.
  5. Малтаза (или малтова диастаза): ключов ензим за превръщането на сложните захари в глюкоза.
  6.  Лактаза: ключов ензим за усвояването на млечната захар (лактоза) в млечните продукти.
  7. Фитаза: ключов ензим за цялостното храносмилане, особено за извличане и използване на витамините от група В.
  8. Сукраза: ключов ензим за смилането на повечето захари.

Всички гореспоменати храносмилателни ензими се предлагат и като хранителни добавки.  Като имаме предвид, че голяма част от стандартната европейска диета се състои от преработени или сготвени храни, значителна част от хората най-вероятно ще се възползват от възможността да включат някои ензими в менюто си под формата на добавки

Да проследим пътя на храносмилането – всичко започва в нашата уста. Ензимите, предимно амилазата, започват да работят веднага, след като започнем да дъвчем храната. Тези ензими запозват да разграждат храната и да я превръщат в използваеми хранителни вещества. След като достигне стомаха, протеазата неутрализира усещането за тежест, защото разгражда протеина. Преди да достигне тънките черва, където всъщност се осъществява 90% от абсорбацията на хранителните вещества, този ензим се стопява. Тогава идва ред на липазата и амилазата, които работят в тънките черва, за да преобразуват мазнините и въглехидратите в енергия за организма. Това е достатъчно, за да се абсорбират и използват всички останали микроелементи. 

Топ хранителни източници на храносмилателни ензими

Доста тъжен, но верен факт: в средната европейска диета липсват естествените храносмилателни ензими. В обработените и сготвените храни, които обичаме, ензимите са сведени до минимум. Ето кои храни можете да добавите към вашата диета, за да увеличите нивото на храносмилателните ензими в организма си:

  • Ананас: Ананасът е естествен източник на бромелаин, който съдържа храносмилателните ензими цистеин-протеанази. Те подпомагат разграждането на хранителния протеин.
  • Папая: Голям естествен източник на протеолитични ензими като папаина. Папаинът помага за разграждането на месото, като преобразува протеина в аминокиселини, които тялото използва за възстановяване и растеж.
  • Кълнове, семена и бобови растения: Кълновете са богати на натурални ензими, много от които помагат на червата в разграждането и усвояването на хранителните вещества. Процесът на поникване естествено повишава съдържанието на ензими в продуктите.
  • Пчелен мед и пчелен прашец: Ако не можете да намерите пчелен прашец на рафтовете в хранителния магазин, то със сигурност трябва да откриете пчелен мед. И двата продукта са чудесни източници на храносмилателни ензими, но пчелният прашец е наистина уникален. Освен че съдържа широк спектър от храносмилателни ензими, пчелният прашец осигурява почти всички жизненоважни хранителни елементи, от които се нуждае човешкото тяло. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *