9 хранителни комбинации за отлично здраве

Има много храни, които са полезни сами по себе си, но когато ги комбинирате с други храни, техните ползи се увеличават. Това е така, защото някои хранителни вещества действат по-ефективно, когато се съчетаят с други хранителни вещества и това увеличава способността на тялото Ви да ги абсорбира и използва. В тази статия Ви представяме 9 двойки, които можете да съчетавате, за да поддържате ежедневно доброто си здраве, особено във времето около празничните дни, когато организмът ни често е подложен на стрес от приема на прекалено много разнородна храна. 


# 1 Моркови и хумус за здравето на кожата

Когато бета-каротенът се преобразува от тялото Ви във Витамин А, това насърчава възобновяването на кожата и произвеждането на нови клетки, което води до заздравяване на нейния външен вид. За да имате сияйна и млада кожа, трябва да сте сигурни, че приемате достатъчно Витамин А, който стимулира фибробластите – клетките, които са отговорни за развитието на тъканите, поддържащи кожата Ви здрава, дори в нейните по-дълбоки пластове. Освен това тялото Ви се нуждае от здравословен източник на мазнини, за да абсорбира и преобразува снабдяването си с бета-каротен.

Как можете да получите това хранително съчетание в ежедневната си диета? Морковите са естествен източник на бета-каротен, а хумусът обикновено се произвежда със здравословни мононенаситени мазнини като зехтин. Можете да си приготвите хумус и вкъщи, като използвате стерилизиран нахут, а освен това можете да добавяте зехтин и към останалите видове ястия. Бета-каротенът  се предлага и под формата на хранителна добавка, което гарантирана неговия здравословен прием от организма. По този начин ще си осигурите две важни вещества за здравето на Вашата кожа, за да изглежда тя еластична и млада.

# 2 Кисело мляко и банани за възстановяване на мускулите след упражнения

И бананите, и киселото мляко могат да бъдат изключително средство за възстановяване на тялото Ви след тренировки. Бананите осигуряват здравословна доза въглехидрати, които мускулите Ви използват, за да попълнят отслабените запаси от гликоген. Освен това този плод съдържа и важния електролит калий, който поддържа комфорта на мускулите. Киселото мляко, от своя страна, е качествен източник на протеин, от който мускулите Ви се нуждаят, за да поддържат растежа и възстановяването на тъканите. Когато ядете банани и кисело мляко заедно, комбинацията от въглехидрати и протеини помага на Вашите мускули да усвояват по-ефективно хранителните вещества като аминокиселини и глюкоза, което заздравява мускулите и ги прави по-силни. 

# 3 Черен фасул и червен пипер за по-доброто усвояване на желязото

Желязото е жизненоважен минерал, който помага на тялото Ви да пренася кислород чрез кръвта към мозъка, сърцето, мускулите и други органи. Черният боб съдържа здравословно количество желязо и то от този вид, който се усвоява лесно от организма. Защото има и друг вид, така нареченото „хем”, което се съдържа в някои видове растения, но не действа ефективно в човешкото тяло – само между 2 и 20% от този вид желязо се усвоява от организма. За да сте сигурни, че приемате достатъчно желязо, можете да се възползвате от двата вида, които предлагаме – Железен Фумарат и Железен Цитрат. Консумирането на храни, богати на Витамин Ц, може да увеличи усвояването на желязото от тялото до 6 пъти повече. Отличен естествен източник на Витамин Ц е червеният пипер, но можете да приемате този витамин и под формата на хранителна добавка. Вижте всички варианти, които предлагаме в нашия магазин, и изберете най-оптималната форма за Вас. 

# 4 Домати и зехтин за допълнителна антиоксидантна сила 

Зехтинът екстра върджин е ключов компонент от все по-популярната средиземноморска диета. Това е здравословен източник на мазнини, важни за здравето на сърцето. Зехтинът може да помогне за поддържането на здравословните нива на липидите в кръвта. Когато съчетаете зехтина с доматите, Вие удвоявате неговото полезно действие. В едно проучване участниците консумираха домати със зехтин екстра върджин и се установи, че те са получили много по-големи антиоксидантни ползи от ликопена – фитонутриент, който се открива в доматите. 

# 5 Вино и пъстърва за по-доброто усвояване на Омега-3

Пъстървата е една от рибите, богати на естествени Омега-3 мастни киселини, които поддържат сърдечно-съдовата система в отлична форма. А виното (както червените, така и белите сортове) съдържа полезни за сърцето полифеноли – антиоксиданти, които могат да помогнат за усвояването на Омега-3. Така че познайте какво се случва в организма Ви, когато изпиете една чаша вино, докато вечеряте с пъстърва? Можете да избегнете недостатъците от приема на алкохол, като приемате екстракт от червено вино под формата на хранителна добавка. Така ще си гарантирате достатъчно количество полезни полифеноли, без да натоварвате по негативен начин организма си. Прочетете повече за полезните качества на Ресвератрола от червено вино в нашия блог.

# 6 Калций и сьомга за здравето на костите

Всички знаем, че калцият е важен за костите, сърцето, мускулите и други органи, но се оказва, че не е толкова лесно за тялото ни да усвои този важен минерал. Въпреки това, когато го комбинирате с достатъчно висока доза Витамин Д, тялото Ви може да го използва много по-ефективно. Една чудесна двойка храни, която представя това здравословно съчетание, еи сьомгата в комбинация със зелето кейл. Зелето кейл е отличен растителен източник на калций, а сьомгата е чудесен, здравословен за сърцето източник на Витамин Д. Можете да приемате Калций и Витамин Д допълнително като хранителни добавки. Това ще гарантира усвояването на Калция от организма и неговото полезно натрупване в костите, за да бъдат те здрави и силни. 

# 7 куркума и черен пипер за по-добра бионаличност на куркумина

Невероятните ползи на куркумата за здравето се дължат до голяма степен на антиоксидантните ù съединения, наречени куркуминоиди, а куркуминът се определя като най-активния и силен куркуминоид. Тялото, обаче, не може да го усвои напълно, когато той си приема самостоятелно. Ето защо е добре да го съчетаете с черен пипер, за да усилите здравословните свойства на куркумина в организма. Да видим защо. Черният пипер съдържа вещество, наречено пиперин, за което вече редица проучвания доказаха, че може да увеличи бионаличността на антиоксидантните съединения на куркумата с до 2000% процента. Ако не обичате черен пипер, можете да се възползвате от нашия Биоперин, който представлява стандартизиран, патентован екстракт от черен пипер. Прочетете повече за куркумата в нашия блог в статията „Куркумата и нейните ползи за здравето”.

# 8 тъмен шоколад и ябълки за здравето на сърдечно-съдовата система

Както тъмният шоколад, така и ябълките са отлична естествена възможност да поддържате здравето на сърдечно-съдовата си система. Флавоноидът, наречен кверцетин, се съдържа в кожната ципа на ябълките и притежава ясно изразени антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за укрепване на защитните сили на организма срещу свободните радикали. Междувременно тъмният шоколад е богат на антиоксиданти, наречени катехини, които могат да помогнат за поддържане на здравето на сърцето Ви. Когато съчетавате тъмен шоколад и ябълки в едно и също хранене, ползите за здравето на сърцето Ви наистина се увеличават. 

# 9 Зелен чай и лимонов сок за повече антиоксиданти

Зеленият чай е истинска суперхрана с много здравословни ползи, голяма част от които се отнасят до сърцето. Проучване от 2006 г., в което са участвали 40 000 възрастни японци, открива, че тези, които пият чаша зелен чай всеки ден, страдат значително по-рядко от сърдечно-съдови заболявания. Зеленият чай съдържа катехини, които са мощни антиоксиданти и защитават здравето на сърцето. Когато комбинирате зеления чай с лимонов сок, обаче, Вие можете да предотвратите разграждането на катехините и така тялото Ви ще може да абсорбира много повече от тях. Това от своя страна увеличава здравословните ползи за здравето на сърдечно-съдовата система. Зеленият чай вече се предлага и като хранителна добавка, което е сигурен начин да се възползвате от неговите ползи за здравето. Вижте всички форми, които предлагаме, тук.

Важно е да се храним разнообразно, но също така е важно и да се научим да съчетаваме храната по правилния начин, така че тя да е максимално полезна за нас. Надяваме се, че с тази статия сме Ви помогнали със съвети как по-разумно и ефективно да комбинирате храната, която приемате, за да бъдете здрави и силни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *