Три естествени съставки за здравето на черния дроб

Здравето на черния дроб е в основата на цялостното ни здраве, но за съжаление много хора рядко обръщат внимание на тази част от своето тяло – особено ако се чувстват добре и нямат оплаквания. Основната работа на черния дроб е да филтрира кръвта, която идва от храносмилателния тракт, преди да я предаде на останалата част от човешкия организъм. Черният дроб също така отстранява токсините и метаболизира алкохола и лекарствата, които приемаме. Докато прави всичко това, този важен орган отделя жлъчен сок, който се връща обратно в стомашно-чревната система. Експертите преценяват, че черният Ви дроб пречиства кръвта със скорост 1,4 литра в минута и като цяло той изпълнява 500 сложни функции, на които тялото разчита, за да бъде здраво.

За да работи ефективно и да успява да се справя със сложния процес на прочистване на кръвта и детоксикация, черният дроб трябва да получава подкрепа и хранителни вещества, които да подпомагат неговата функция. Важна е разбира се и добре балансираната диета, към която трябва да се стремите. В тази статия ще разгледаме три от най-ефективните натурални средства за детоксикация, които подпомагат здравето на черния дроб.

Екстракт от бял трън
Белият трън (Silybum marianum L.) се използва от векове като билка за поддържане на здравето на черния дроб и научните изследвания потвърждават тези негови ползи. Белият трън подпомага здравословната функция на черния дроб и поддържа образуването на чернодробните клетки. Тази билка често се използва като допълваща терапия при хора, които имат някаква степен на увреждане на черния дроб поради състояния като алкохолно чернодробно заболяване, безалкохолно мастно чернодробно заболяване, хепатит и дори рак на черния дроб. Проучванията показват подобрение в работата на черния дроб при хора, които са приемали добавка с Бял трън. Въпреки че са необходими още проучвания да се установи на какво точно се дължи това положително действие на билката, изследователите предполагат, че Белият трън намалява чернодробните възпаления, както и уврежданията на черния дроб, причинени от свободните радикали. А тези свободни радикали се образуват тогава, когато този орган метаболизира токсичните вещества. Ползите на Белия трън най-често се приписват на веществото Силимарин. Силимаринът повишава здравината на външната мембрана на чернодробните клетки, като ги прави по-устойчиви на въздействието на токсините и освен това намалява нивата на изчерпване на веществото Глутатион, което се произвежда в черния дроб. Глутатионът има силно антиоксидантно действие и освен това стимулира имунното здраве.

Екстракт от артишок
Артишокът е важна част от средиземноморската диета. Това е особено полезен за здравето зеленчук, който всъщност е от същото семейство растения като белия трън. Артишокът осигурява допълнителни хранителни ползи за здравето на черния дроб, изключително богат е на хранителни вещества, особено на Фолиева киселина, Витамин Ц и Витамин К, и се нарежда сред най-добрите растителни източници на антиоксиданти. Освен това той доставя важни минерали като Магнезий, Фосфор, Калий и Желязо. Екстрактът от Артишок помага за активирането на черния дроб, насърчава доброто храносмилане и детоксикацията, като същевременно засилва антиоксидантната активност. Изследванията сочат, че Артишокът защитава черния дроб и може да подпомогне растежа на здрава, нова тъкан, като едновременно с това увеличава производството на жлъчен сок, което от своя страна насърчава отстраняването на токсините.
Проучване с 90 души, страдащи от безалкохолно мастно чернодробно заболяване, установи, че консумацията на 600 mg екстракт от Артишок дневно в продължение на два месеца води до подобрена функция на черния дроб. В друго проучване при възрастни с наднормено тегло и с безалкохолно мастно чернодробно заболяване, приемането на екстракт от Артишок ежедневно в продължение на два месеца е намалило чернодробното възпаление и нивата на отлагане на мазнините. Учените смятат, че това се дължи на антиоксидантите Цинарин и Силимарин, които се откриват в Артишока.

Екстракт от броколи
Екстрактът от Броколи съдържа високо количество глюкорафанин – това е изключително полезно съединение с много здравословни приложения, което eфективно защитава клетките от увреждане. По отношение на здравето на черния дроб, екстрактът от броколи повишава неговата способност за детоксикация, увеличава нивата на ензимите, които са отговорни за пречистващата функция на този орган, и действа като силен антиоксидант за цялото тяло. Доказано е, че екстрактът от Броколи намалява нивата на мазнините, които се натрупват в черния дроб и могат да предизвикат различни заболявания.
Опитайте още нашата билкова Формула за Детоксикация на Черния Дроб. Освен екстракти от Бял трън и Артишок, продуктът съдържа екстракти от корените на Черна ряпа, Глухарче, Женско биле и Родиола Розея, които също насърчават детоксикацията на черния дроб.

Прочетете още в нашия блог в статията „Най-добрите начини за прочистване и детоксикация”, а ние Ви желаем да бъдете винаги здрави!

2 коментара за “Три естествени съставки за здравето на черния дроб”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *