Най-добрите начини за прочистване и детоксикация

Кое е първото нещо, за което се сещате, когато чуете думата „детоксикация“? Диети за здравословно хранене? Сокове, които прочистват? Чайове, които премахват токсините? Детоксикиращи добавки? Има толкова много възможности да прочистите тялото си от токсините, че е възможно да се объркате от толкова много информация и може да се окаже трудно да прецените кое е най-доброто за вас.  Тази статия ще ви помогне да се ориентирате в темата и да изберете най-добрите начини за прочистване и детоксикация. Освен това ще ви дадем някои полезни съвети, за да изградите по-лесно вашия детокс режим. 

Колко дълго трябва да продължи една диета за прочистване и детоксикация? 

Продължителността на вашата прочистваща диета зависи от вашите цели, от здравословното ви състояние, както и от естеството на режима, който сте решили да следвате. Някои програми за прочистване и детоксикация включват от пет до седем дена интензивна детоксикация, други са по-плавни и продължават един месец или повече от месец, а трети се фокусират върху детоксикация за един или за два дни в седмицата. Преди да започнете диета, която включва значителни промени в режима ви на хранене, най-добре е да се консултирате с вашия лекар или диетолог. 

Как да се храните, ако искате да прочистите тялото си от токсините?

Добрият план за детоксикация почти винаги включва промяна в начина на хранене. Но всяка подобна промяна трябва да бъде съобразена с обичайния ви режим на хранене. Повечето детоксикиращи диети се фокусират върху естествената и лесна за смилане храна. Най-добрите диети за прочистване включват всички типични за дадения сезон храни, които трябва да задоволят напълно ежедневните ви нужди, както и да поддържат хидратацията в тялото ви. 

Ако решите да започнете детоксикираща диета, съсредоточете се върху задушени или сурови зеленчуци, супи и бульони, органично или свободно отглеждано пиле, както и риба от естествени водни басейни. Избягвайте преработените храни, кофеина, алкохола и добавената захар. Важно е да си водите дневник за хранене, който ще ви помогне да проследявате какво ядете и дали получавате нужните ви всеки ден витамини, минерали, хранителни вещества и калории. Не забравяйте да се грижите за хидратацията си – пийте много вода през целия ден. 

5 средства за детоксикация

1. Сокът прочиства и детоксикира цялото тяло. 
Прочистването със сок стана много популярно през последните години. В почти всички заведения вече се предлагат плодови и зеленчукови фрешове, но дали това наистина е здравословен начин за детоксикация? Със сигурност различните отговори могат да се аргументират добре. Но ако не обичате да ядете плодове и зеленчуци, то вие страдате от недостиг на ключови хранителни вещества и антиоксиданти, от които тялото ви има нужда, за да остане здраво. При това положение соковете са много добър вариант. 

Балансът е ключов елемент на всяка една диета. Най-добрите планове за детоксикация чрез сокове включват разнообразна комбинация от зеленчукови и плодови сокове, както и млечни ядки, за да се осигури добър баланс на хранителните вещества. Нашият съвет обаче е да наблегнете повече на зеленчуците, тъй като плодовете са естествено по-богати на захар от тях. И ако чрез плодовете приемате умерено количество плодова захар, то плодовите сокове могат значително да увеличат това количество. 

Важно е също така да знаете, че повечето сокоизтисквачки премахват парченцата от плодовете, което ще ви лиши от фибрите и от другите полезни хранителни вещества, които те съдържат и които ще приемете със сигурност, ако ядете целите плодове и зеленчуци. Ако си правите сок у дома, можете да върнете обратно в чашата част от парченцата, за да си осигурите повече фибри. Както при всяка една диета, така и при тази със сок е добре, преди да започнете, да се консултирате с вашия лекуващ лекар или диетолог. 

2. Детоксикация с ябълков оцет.
Ябълковият оцет, както и ферментиралият сок от ябълки, са популярни съставки в редица диети за прочистване, тъй като те съдържат много важни витамини, минерали и антиоксиданти. Някои от ключовите хранителни вещества в ябълковия оцет са оцетната и фолиевата киселина, витамините В1, В2 и В6, както и минералите калий, желязо и магнезий, плюс полифеноли, които са мощни антиоксиданти. Много домашни рецепти за лечение включват като съставка ябълковия оцет – като се започне от средства за лекуване на възпалено гърло и се стигне до разкрасяващи рецепти за коса и кожа. Освен това редица проучвания сочат, че ябълковият оцет е полезен за регулиране на телесното тегло, кръвната захар, както и че укрепва здравето на сърцето. 

3. Съвети за почистване и детоксикация на черния дроб 
Няма да е изненада, ако ви кажем, че здравето на черния дроб е ключово за прочистването и детоксикацията на целия организъм. 
Черният дроб е вътрешната ни система за детоксикация и вие трябва да се грижите за неговото здраве. Той работи усилено, за да освободи тялото ни от токсичните химикали и да превърне хранителните вещества, които приемаме, в материал, който клетките ни могат да използват, когато имат нужда от това. Черният дроб освен това играе съществена роля за метаболизма на въглехидратите, регулира нивата на глюкозата в кръвта и изпълнява много други жизнени функции. Предвид преработените храни и нездравословните вещества, които много от нас консумират редовно, черните ни дробове имат много работа. Прочистването на черния дроб подпомага поддържането на здрава чернодробна функция. Най-добрата диета за детоксикация на черния дроб предвижда да не се приемат преработени храни, хидрогенирани масла, добавени захари, алкохол и други вредни вещества. За сметка на това трябва да се приемат пресни, органични зеленчуци, плодове и цели храни. Също така помислете за добавки, които съдържат детоксикиращи билки, като бял трън, куркума и корен от глухарче.

4. Детоксикиращи билки и добавки
Билките и добавките за прочистване и детоксикация могат да се приемат по време на обичайния ви хранителен режим, както и когато сте на детоксикираща диета. Детокс добавките се използват, когато прочистването е насочено към конкретен орган – например към черния дроб или дебелото черво, както и за прочистване на цялото тяло. Те се предлагат в различни форми – капсули, разтворими прахчета, течности и капки. 
Най-добрите добавки за прочистване и детоксикация помагат за елиминирането на токсините по натурален начин, като използват естествени съставки като бял трън, глухарче за прочистване на черния дроб, както и антиоксидантни витамини и минерали като Витамин Ц, Витамин Е, бета-каротен, цинк и селен. Когато избирате добавки за детоксикация, избирайте такива, които включват съставки с доказан произход, за да сте сигурни, че приемате висококачествени и чисти добавки. Не забравяйте също така да прочетете указанията за употреба. Консултирайте се с вашия лекар, преди да започнете прием на детоксикиращи добавки, особено ако приемате лекарства с рецепта. 

5. Прочистване и детоксикация с чай
Чайовете отдавна са едно от най-разпространените средства за детоксикация и прочистване заради високото съдържание в тях на здравословни флавоноиди и антиоксиданти.  Антиоксидантът Епигалокатекин галат, който се съдържа в някои чайове, помага в борбата със свободните радикали, които причиняват някои здравословни проблеми. Някои от съставките, които се съдържат в детоксикиращите добавки, могат да се открият и в някои чайове като например органичен чай от глухарче и чай от куркума. Някои чайове комбинират няколко билки, за които се смята, че имат прочистващо действие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *