Аминокиселините и техните ползи за здравето

Аминокиселините често са наричани „градивни елементи на протеините”. Всъщност те представляват съединения, необходими за редица жизнени процеси в организма Ви, като изграждането на протеините, синтеза на хормоните и невротрансмитерите, възстановяването на тъканите и др. Вашето тяло се нуждае от 20 различни аминокиселини, за да расте и функционира правилно. 9 от тези аминокиселини не могат да се произвеждат от организма, заради това те се определят като незаменими (или есенциални).  Някои аминокиселини могат да се приемат и като хранителни добавки. В тази статия ще Ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за аминокиселините, как функционират, в кои храни можете да ги откриете и какви са ползите от приема им.

Много често можете да срещнете наименованията на аминокиселините  с буква Л пред тях. Например Аргининът се изписва още и като Л-аргинин. Това означава, че има огледални образи на структурата на тези вещества – ляв и десен образ, означени съответно с Л и Д. Всъщност всички аминокиселини, които съставляват протеините в телата ни и се предлагат като хранителни добавки, са Л-аминокиселини. За удобство в тази статия сме ги изписали така, както ще ги срещнете в повечето медицински енциклопедии, а дублетното наименование сме го посочили в скоби. 

Незаменими (eсенциални) аминокиселини

Аминокиселините, които не могат да се произвеждат от човешкия организъм, са следните: Хистидин, Изолевцин, Левцин, Лизин, Метионин, Фенилаланин, Треонин, Триптофан и Валин. Те могат да бъдат набавени чрез храната или чрез хранителни добавки. Най-добрите източници на незаменимите аминокиселини са протеините от животински произход, които се срещат в месото и яйцата. Когато протеините попаднат в тялото Ви, те се разграждат до аминокиселини и едва след това се включват в процесите, в които участват.  

Функция на незаменимите аминокиселини

Деветте незаменими аминокиселини изпълняват редица важни функции в човешкото тяло. Нека да ги разгледаме: 

  • Фенилаланин (Л-Фениланин)

Фенилаланинът е предшественик на невротрансмитерите тирозин, допамин, епинефрин и норепинефрин. Той играе важна роля в структурата и функцията на протеините и ензимите и в производството на другите аминокиселини. 

  • Валин (Л-Валин)

Валинът е една от трите аминокиселини с разклонена верига, което обяснява нейната особено висока ефективност за възстановяването и растежа на мускулите. Валинът отговаря също така и за производството на енергия.

  • Треонин (Л-Треонин)

Треонинът е основна част от структурните протеини като колаген и еластин, които са важни компоненти на кожата и съединителната тъкан. Той също подпомага метаболизма на мазнините и подобрява имунната защита. 

  • Триптофан (Л-Триптофан)

Въпреки че често се свързва с причиняване на сънливост, триптофанът е необходим за поддържането на азотния баланс и е предшественик на серотонина – невротрансмитер, който регулира апетита, съня и настроението. 

  • Метионин (Л-Метионин)

Метионинът е важен за метаболизма и детоксикацията. Той участва също така в растежа на тъканите и подпомага усвояването на цинка и селена – жизненоважни за здравето минерали. 

  • Левцин (Л-Левцин)

Подобно на валина, Левцинът е аминокиселина с разклонена верига, която е от решаващо значение за синтеза на протеините и възстановяването на мускулите. Той също така помага за регулирането на нивата на кръвната захар, стимулира зарастването на кожата и произвежда хормони на растежа.

  • Изолевцин (Л-Изолевцин)

Последната от трите аминокиселини с разклонена верига, изолевцин, участва в мускулния метаболизъм и е силно концентрирана в мускулната тъкан. Тя е важна за имунната функция, производството на хемоглобина и енергийните нива в организма. 

  • Лизин (Л-Лизин)

Лизинът играе важна роля за синтеза на протеините, хормоните, ензимите, колагена и еластина. Освен това тази аминокиселина подпомага усвояването на калция и подкрепя имунната функция. 

  • Хистидин (Л-Хистидин)

Хистидинът се използва от организма за производството на хистамин – невротрансмитер, който е жизненоважен за имунния отговор, храносмилането, сексуалната функция и цикъла сън-събуждане. Хистидинът поддържа защитната бариера, която обгражда нервните клетки, с което ги защитава от увреждания.   

Какви са ползите за здравето от приема на незаменими аминокиселини?

Допълнителният прием на незаменими аминокиселини под формата на добавки се свързва с конкретни ползи за здравето. Нека ги разгледаме. 

За увеличаване на ефективността на тренировките

Трите незаменими аминокиселини с разклонена верига се използват широко за облекчаване на умората, за подобряване на спортните постижения и за стимулиране на възстановяването на мускулите след тренировка. Това са Изолевцин, Левцин и Валин. Проучванията показват, че допълнителният прием на аминокиселини с разклонена верига спомага повече за намаляването на болката в мускулите след тренировка, отколкото активната и продължителна почивка. 

За здравето на мускулите

Изтъняването и отслабването на мускулите е често срещана нежелана реакция при продължителни заболявания, особено при възрастните хора. Незаменимите аминокиселини могат да предотвратяват отслабването на мускулите и да запазят телесната маса.  Ново проучване показва, че хората, които приемат допълнително незаменими аминокиселини, поддържат синтеза на мускулния протеин, докато при останалите процесът намалява с 30%. Незаменимите аминокиселини защитават мускулите и съхраняват тяхната сила и цялост и при хората, които спортуват.

За регулиране на телесното тегло

Някои проучвания показват, че незаменимите аминокиселини с разклонена верига могат да стимулират изгарянето на мазнините. Доказано е, че приемът на аминокиселини с разклонена верига  значително намалява количеството на телесните мазнини. 

Хранителни източници и препоръчителни дози

Тъй като незаменимите аминокиселини не могат да бъдат произведени от човешкия организъм, те трябва да бъдат осигурени чрез Вашата диета или чрез хранителни добавки. Някои храни съдържат всичките 9 незаменими аминокиселини. Това са месото, яйцата и млечните продукти, както и соята, киноата и елдата. Други храни, богати на незаменими аминокиселини, са бобът, соята, както и ядките. Най-сигурният начин за допълване са хранителните добавки, които гарантират постъпването в организма на точно определено количество незаменими аминокиселини. Конкретната доза зависи от Вашите индивидуални нужди, за които най-вярна ще бъде преценката на Вашия лекар или диетолог. Ние можем да Ви помогнем, като Ви запознаем с минималното ежедневно количество незаменими аминокиселини, което е нужно на човешкия организъм:

Хистидин: 14 mg
Изолевцин: 19 mg
Левцин: 42 mg
Лизин: 38 mg
Метионин (+ несъществената аминокиселина цистеин): 19 mg
Фенилаланин (+ несъществената аминокиселина тирозин): 33 mg
Треонин: 20 mg
Триптофан: 5 mg
Валин: 24 mg

Заменими (полуесенциални) аминокиселини

Това са аминокиселините, които се произвеждат от човешкото тяло. Много често, обаче, поради натоварване или заболявания балансът на тези аминокиселини се нарушава и те се оказват в недостатъчно количество, за да подсигурят правилното протичане на всички процеси, в които участват. Така се стига до дисбаланс и различни нежелани ефекти, които могат да бъдат предотвратени с приема на хранителни добавки. Най-важни за здравето на организма са следните заменими аминокиселини: Аргинин, Цистеин, Глутамин, Тирозин, Глицин, Орнитин и Пролин.

Аргининът (Л-аргинин), подпомага отстраняването на отпадъчните вещества от организма, с което подобрява здравето на бъбреците. Аргининът поддържа имунната и хормоналната функция и е изключително средство за здравето на сърдечно-съдовата система, тъй като може да разширява и отпуска артериите. Все повече лекари и специалисти препоръчват Аргинина на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. 

Цистеинът (Л-Цистеин) отговаря за нивата на най-мощния антиоксидант в човешкото тяло – глутатиона. Тази аминокиселина играе важна роля за детоксикацията на тялото, с което предотвратява нежеланите ефекти от приема на различни лекарства и подпомага здравето на бъбреците и черния дроб. Освен това Цистеинът действа ефективно при хронични респираторни заболявания, предпазва мозъка от увреждания и може да увеличи плодовитостта при мъжете и жените. 

Глутаминът (Л-Глутамин) е изключително важен за здравето на имунната система, тъй като предоставя енергия за белите кръвни клетки. Тази аминокиселина подобрява също така мускулната издръжливост и увеличава резултатите при тренировка. Ако нуждата Ви от Глутамин е по-голяма, тялото Ви може да отнеме от протеиновите си запаси, за да освободи повече от тази аминокиселина, което може да доведе до отслабване и изтощаване на мускулите. Недостигът на Глутамин води също така и до нарушения във функцията на имунната система. 

Тирозинът (Л-Тирозин) подобрява концентрацията и паметта. Тази аминокиселина отговаря за производството на важни за мозъка вещества, които подпомагат функцията на нервните клетки. Тирозинът повишава нивата на невротрансмитерите допамин, адреналин и норепинефрин, с което помага на организма да се пребори със стреса, защитава здравето на мозъка и подобрява настроението.  

Глицинът (Л-Глицин) е една от трите аминокиселини, които Вашето тяло използва, за да произвежда глутатион – мощен антиоксидант, който помага за предпазването на клетките от окислително увреждане, причинено от свободните радикали, за които се смята, че са в основата на много заболявания. Без достатъчно Глицин, тялото Ви произвежда по-малко глутатион, което може да повлияе отрицателно на начина, по който тялото Ви се справя с оксидативния стрес с течение на времето. Глицинът също така отговаря за производството на креатин и колаген. Креатинът е вещество, което осигурява енергия за мускулите, а колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло, важен за здравето на кожата, мускулите, костите и хрущялите. 

Орнитинът (Л-Орнитин) е аминокиселина, която помага за отстраняването на умората в мускулите в случаите, когато амонякът в тях се повишава поради хроничен стрес.  Амонякът е токсичен отпадъчен продукт от клетъчния метаболизъм и може да се повиши и поради продължително натоварване. Орнитинът подпомага изхвърлянето на амоняка от организма, с което подпомага детоксикацията. Тази аминокиселина е от съществено значение за издръжливостта на мускулите и за баланса на енергията в организма, което я превръща в любима добавка за хората, които спортуват. 

Пролинът (Л-пролин), е аминокиселина, важна за възстановяването на тъканите, образуването на колагена и здравето на кожата. Недостатъчните нива на Пролин в организма може да е причина за по-бавното зарастване на кожата при различни наранявания. Допълнителният прием на Пролин стимулира производството на колаген, което значително съкращава времето за възстановяване на  нормалната структура на кожата. Пролинът освен това поддържа нормалните нива на кръвното налягане и може да ни предпази от атеросклероза и инфаркт, тъй като спомага за освобождаването на натрупванията по вътрешните стени на кръвоносните съдове.  

Вече се убедихте, че аминокиселините са жизненоважни за синтеза на протеините, за възстановяването на тъканите, за усвояването на хранителните вещества, за здравето на мозъка, имунната система и кожата. Те могат да предотвратят отслабването на мускулите, да подобрят настроението, съня, спортните постижения и изгарянето на мазнините. За щастие голяма част от тези жизненоважни съединения могат да бъдат получени чрез здравословна и балансирана диета, както и чрез хранителни добавки. Разгледайте цялата гама аминокиселини, която предлагаме, в нашия сайт. Споделете Вашия опит в коментарите към настоящата статия. Ние Ви пожелаваме да бъдете здрави!

1 коментар за “Аминокиселините и техните ползи за здравето”

  1. Христо Замфиров

    Пречат ли аминокиселините на някой лекарства, ако се взимат паралелно, примерно Везомни за простата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *