Астасактинът и ползите му за зрението

Астаксантинът е червеникав пигмент, който принадлежи към групата на каротеноидите, заедно с бета-каротина, лутеина, ликопена и др. Той се среща естествено в някои водорасли, риби и морски дарове и причинява техния оранжев цвят. Микроводораслите Haematococcus pluvialis го произвеждат като защитен механизъм срещу тежките условия в околната среда. Тези защитни свойства могат да се използват и от човека и поради тази причина  астаксантинът се предлага и като хранителна добавка. Той е един от най-мощните антиоксиданти, защитава здравето на клетките и е хиляди пъти по-силен от Витамин Ц. Някои каротеноиди насочват своето действие към определени части на тялото, докато астаксантинът притежава комплексно действие и може да насърчи здравето ни по много начини. Изследователите вече са установили, че този антиоксидант може да подпомага здравето на очите, на сърцето, когнитивното здраве, кожата, както и да увеличава мускулната издръжливост. Нека да разгледаме всичките му ползи. 

Астаксантин за здравето на зрението

За много хора здравето на зрението става все по-важно и това е така заради силното навлизане на компютрите в ежедневието ни. Но дори и този фактор да е елиминиран, зрението отслабва по естествени пътища с напредването на възрастта. Повече от 6,5 милиона европейци над 65 години се оплакват от различни проблеми с очите си. Съществуват вече редица научни доказателства за това, че антиоксидантните каротеноиди играят важна роля за поддържането на здравето на очите. 

Като най-мощeн каротеноид, Астаксантинът не прави изключение. Изследванията показват, че той може да поддържа здравето на очите и да подсили зрението, като потенциално забави симптомите на свързаните с възрастта затруднения. Астаксантинът намалява риска от дегенерацията на очите, която се среща при много от възрастните хора. Освен това той действа  и противовъзпалително, като предпазва зрението от някои видове възпаления. Астаксантинът също така може да намали напрежението в очите и да премахне умората, която се появява в следствие на натоварване, четене  и работа с компютър. Астаксантинът защитава зрението от вредната синя светлина на цифровите устройства и енергийно ефективните крушки.  Как всъщност се осъществява това действие? Астаксантинът се натрупва в очите, където абсорбира синята светлина и защитава клетките на очите от оксидативния стрес. Този антиоксидант намалява негативните окислителни ефекти и от слънчевата светлина, която също е много опасна за очите. За гарантирано действие се препоръчва комбиниран прием на Астаксантин и още два важни за зрението антиоксиданти – Лутеин и Зеаксантин. Прочетете повече за тях в нашия блог

Астаксантин за когнитивното здраве 

Според изследователите човешкият мозък е силно предразположен към оксидативен стрес и без достатъчна антиоксидантна защита това може да причини сериозни когнитивни проблеми, особено с напредването на възрастта. Астаксантинът, като мощен антиоксидант, може да подпомогне когнитивната функцията, като подобри способността за концентрация и запаметяване. Астаксантинът предпазва мозъчните клетки от увреждане и тъй като е напълно естествена съставка, може да се приема дългосрочно като хранителна добавка, без да причинява странични ефекти. 

Астаксантин за здравето на сърцето

Оксидативният стрес е рисков фактор за здравето на сърдечно-съдовата ни система. Мощният антиоксидант астаксантин може да бъде полезен и тук. Той подобрява кръвния поток, поддържа липидите в здравословни граници, укрепва митохондриалната мембрана на сърцето и защитава здравето на артериите. 

Астаксантин за здравето на кожата

Астаксантинът е изключително ефективно защитно средство и за здравето на кожата. Неговият прием като хранителна добавка може да намали бръчките и да изчисти кожата от пигментните петна. Същевременно с това астаксантинът подобрява значително хидратацията и еластичността на кожата, като подобрява нейния външен вид. 

Астаксантин за спортисти

Тренировките и движението са невероятно важни за нашето здраве, но телата на активно спортуващите хора са изложени на много високи нива осидативен стрес. Астаксантинът се бори с окислителните увреждания, които могат да се получат при тренировка. Освен това този мощен антиоксидант съкращава времето, необходимо за възстановяване, елиминира умората и увеличава издръжливостта. Изследователите са установили, че приемът на астаксантин увеличава степента на използване на мастните киселини в организма, като по този начин се предотвратяват уврежданията на мускулите и скелета при тренировка. 

Астаксантин против рак

Поради своите антиоксидантни свойства, астаксантинът може да помогне за лечението на различни видове рак. Едно проучване откри краткосрочни и дългосрочни ползи от приема на този антиоксидант за лечението на рак на гърдата, включително намален растеж на раковите клетки на гърдата.

Астаксантин и Спирулина заедно

Когато към антиоксидантните ползи на Астаксантина се добави и Спирулината, се получава двойно силна защита от свободните радикали. Вижте нашата комбинирана формула тук. Освен че е незаменим източник на основни за здравето хранителни вещества, Спирулината е силно противовъзпалително средство, което помага да се елиминират двете най-често срещани причини за дегенерацията – стреса и възпалението. Спирулината насърчава здравето на мозъка, здравето на сърцето, черния дроб, бъбреците, засилва имунната система, предпазва от слънчевата радиация, отстранява тежките метали от организма, облекчава симптомите на артрит и подобрява общите нива на енергия. Комбинацията Астаксантин плюс Спирулина доказано засилва мозъчната дейност. Докато Астаксантинът предпазва мозъчните клетки от увреждане, Спирулината увеличава броя на новите неврони и защитава мозъка от възпалителните процеси, свързани с невродегенеративните заболявания. 

Вече знаете повече за ползите от приема на Астаксантин. Можете да откриете всички продукти, които го съдържат, ето тук. Следете нашия блог, за да сте винаги добре информирани за най-новите факти от света на здравето. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *