Да запазим здравето на костите си

Със сигурност ви е известно, че костите съставляват човешкия скелет. Но може би рядко се замисляте за това, че тяхната здравина е важна за цялостното ви физическо състояние. Дори и тогава, когато все още се чувствате млади и силни. Тази тема е особено актуална при жените, тъй като те имат по-фина костна система от мъжете, и с напредването на възрастта при тях здравината на костите отслабва по-осезаемо. Нашата цел сега е да ви дадем важни насоки, които да ви помогнат да поддържате тази част от тялото си в перфектно здраве във всяка възраст.  

Какво е значението на костите?

В структурно отношение, костите са основата на вашето тяло. Те изпълняват носеща функция, защитават органите и мускулите, също така задържат и съхраняват калция. Може и да не го осъзнавате, но костите ви са жива тъкан – точно като вашите органи. Те са съставени от плътно опаковани слоеве колаген, протеини и минерали. Чрез процеса „ремоделиране“ тялото ви постоянно разгражда старите кости, за да изгради нови. Интересен факт е, че скелетът ни се обновява на всеки 10 години. Но с напредването на възрастта, тялото все по-трудно възстановява старите слоеве от костта с нови. Повечето хора достигат пика на костната си маса около 30-та си годишнина. Ето защо е толкова важно да започнем да се грижим за здравето на костите си и на цялото си тяло от ранна възраст. 

Защо здравето на костите е важно за жените?

Здравето на костите е важно за всички, разбира се, но жените са по-чувствителни към тази тема, тъй като костите при тях са много по-тънки и по-малки от тези на мъжете. Освен това костното здраве при жените се поддържа от хормона естроген, който започва силно да намалява с напредването на възрастта. Това са естествени процеси, които няма как да бъдат спряни, но могат да бъдат забавени.  Добрата новина обаче е, че има много други неща, които могат да се направят, за да имаме здрави и силни кости. Да видим. 

Колкото по-рано започнем да мислим и да се грижим за здравето на нашите кости, толкова по-добре би било това за нас в дългосрочен план.  Важно е да знаем точно от кои хранителни вещества имаме нужда и защо те са важни за нас. 

Хранителни вещества и минерали за здравето на костите

Калций

Вероятно няма да се изненадате, че калцият е основно вещество за здравето на костите. Всъщност костите ни съхраняват 98 % от калция, който се намира в нашето тяло, а ние се нуждаем ежедневно от 1500 mg от този важен минерал. Можем да се снабдим с калций от продукти като млякото, сиренето, киселото мляко. Листните зеленчуци също съдържат високи количества. Но колкото и да се стараем да се храним правилно и пълноценно, ние трябва да приемаме много големи количества от тези храни всеки ден, за да си осигурим нужната ни ежедневна доза калций. Затова хранителните добавки са много добро решение, което ни гарантира, че организмът ни няма да изпита дефицит, който от своя страна да бъде предпоставка за влошеното здраве на костите. Ние от Суонсън ви предлагаме различни форми на калций – Калциев цитрат, Калциев глицинат и Калциев лактат, които са лесно усвоими от организма, и чрез които ще допълните хранителния си режим с нужното количество калций. 

Витамин D

Витамин D е изключително необходим за растежа на костите, минерализацията и правилното абсорбиране и използване на калция. Ако не получавате достатъчно витамин D, вие ще абсорбирате само 10% от калция, който консумирате. Излагането на естествена слънчева светлина е най-добрият начин да заредите тялото си с този витамин. Това обаче не винаги е възможно, поради различната слънчева интензивност през отделните сезони, както и поради ограниченото време за разходки и свободно време – особено в съвременния свят, където все по-често сме в офиса или на закрито. Затова ние от Суонсън имаме решение. Нашият Витамин D на капки може лесно да се дозира и се усвоява бързо и ефективно от организма. Нужното ни количество е 10 микрограма на ден. 

Магнезий

Този минерал е отговорен за повече от 300 биохимични реакции в организма ни, сред които попадат също и развитието и поддържането на костите. Необходимата ни доза е 250 mg на ден. Можем да си набавим магнезий от някои храни като бадемите, месото, рибата, овесената каша, спанака и бананите, а допълнителният прием ни гарантира, че приемаме нужното ни дневно количество.  Ние от Суонсън ви предлагаме хранителни добавки под формата на Магнезиев аспартат и Магнезиев глицинат, който са лесно усвоимите форми на този минерал от организма, и сме разработили и специални комбинирани продукти за здравето на костите, които съдържат калций + магнезий в идеалното съотношение за оптимална полза. 

Витамин К

Витамин К е мастно разтворимо хранително вещество, което е от съществено значение за образуването на костите. Необходимата дневна доза е 100 микрограма за възрастни, което обикновено лесно се постига, ако консумирате редовно достатъчно листни зеленчуци. Други източници на витамин К са черният дроб, водораслите, карфиолът, яйчният жълтък, ягодите и картофите. Витамин К от Суонсън е сигурен начин да се снабдите с този важен за костите витамин.

Борон

Боронът е често пренебрегван микроелемент, който обаче е много важен за здравето на костите. Тялото ни го използва, за да управлява усвояването на други хранителни вещества, които участват в изграждането на костите, като калция, магнезия, витамин D и др. По отношение на борона няма максимално допустима дневна доза. Обикновено можем да си набавим този микроелемент, ако консумираме достатъчно боб, ядки, авокадо, кафе и плодове или чрез допълнителен прием. Установено е, че хранителен режим без достатъчно борон може да намали количествата на витамин D в кръвта. Когато приемът на борон се увеличи, нивата на витамин D се възстановяват. Това означава, че една добавка с тези две съставки може да се окаже много по-ефективна за здравето на костите от това да приемаме поотделно тези две хранителни вещества. 

Стронций

Стронцият е енергийно вещество, което също поддържа здравето на костите, и е изключително важно, тъй като по структура е много близко до калция. Известно количество стронций можем да открием в морските дарове, пълномасленото мляко, месото. За да бъдете сигурни, че получавате нужното ви дневно количество, опитайте специалната ни формула Стронциев цитрат

Витамин С

Витамин С е от съществено значение за производството на колаген в организма. Самият колаген, знаем, е част от хрущялите, които могат да бъдат сериозно увредени при хората, страдащи от остеоартрит.  Това от своя страна уврежда костите, тъй като увеличава натиска върху тях. Някои проучвания показват, че хранителен режим, богат на витамин С, може да предотврати развитието на артрит при хората. Витамин С се среща в много храни – със сигурност в цитрусовите плодове, чушките, зелето, броколите, карфиола и др. Нужната ни доза е 600 mg на ден. 

И не на последно място, да кажем няколко думи за физическите упражнения. Спортът е важен за цялостното здраве, особено за това на костите. Ходенето пеш е особено полезно. Помислете също и за баскетбол, голф, упражнения с леки тежести, в които да включите издърпване и клякане. Пълноценното хранене плюс спорт е най-добрата възможност да поддържате здравето на костите си. А ние от Суонсън сме винаги на разположение, за да ви подпомогнем по пътя към радостта от движението. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *