Естествени съставки за борба с респираторните инфекции

Респираторните инфекции са едни от най-честите усложнения, които настъпват в следствие на настинка или грип. Освен вирусните причинители, съществуват още редица фактори от околната среда, които действат негативно върху здравето на белите дробове и дихателните пътища. На първо място това са лошият въздух и високите нива на фини прахови частици, които създават предпоставки за редица усложнения. В тази статия ще разгледаме накратко някои естествени съставки, които действат изключително ефективно при респираторни инфекции и чрез които можете да избегнете приема на конвенционални лекарства и антибиотици. Във всички случаи, обаче, ние Ви съветваме да потърсите консултация с лекуващия си лекар. 

1.    Арабиногалактан

Арабиногалактанът е естествено вещество, което поради своите доказани ползи за здравето се използва широко за производството на лекарства и хранителни добавки. Тази съставка е подобна на нишестето, среща се в много растения, но в особено високи концентрации се съдържа в лиственицата.  Името лиственица обединява повече от десет вида иглолистни дървета. Арабиногалактанът, който се използва за производството на лекарства, се добива предимно от северноамериканската и европейската лиственица. От години специалистите изследват това вещество и успешно го прилагат за лечението на различни заболявания. Арабиногалактанът от лиственица действа изключително ефективно при инфекции, включително грип и настинки. Използва се също така за поддържане на здравето на черния дроб. Освен това осигурява полезни фибри за здравето на храносмилателната система, регулира нивата на холестерола и стимулира имунната защита. 

Полезното действие на Арабиногалактана се дължи най-вече на това, че като вид влакно, той ферментира в червата. В резултат от този процес се увеличават значително нивата на полезните чревни бактерии, известни като лактобацили, които повишават имунитета и могат да бъдат полезни за здравето на храносмилателния тракт. Доказано е, че приемът на Арабиногалактан намалява риска от респираторни инфекции с повече от 23 % и увеличава потенциала на организма да се бори с техните причинители. Арабиногалактанът намалява дразненето, облекчава симптомите на кашлица и подобрява дишането. С тези си качества той се прилага успешно и при алергични състояния като алтернатива на конвенционалните противоалергични лекарства, които често причиняват негативни странични ефекти.     

2.    Витамин Ц

Витамин Ц  е широкоспектърно средство за насърчаване на общото здраве на организма и ползите от приема му са наистина впечатляващи. Човешкото тяло не може само да си произведе Витамин Ц. Можем да си го набавим основно чрез плодовете и зеленчуците, но все повече хора предпочитат допълнителния му прием, тъй като се оказва изключително трудно да си осигурим нужното ежедневно количество само чрез храната. Затова влияние оказват забързаното ежедневие и трудният достъп до достатъчно полезни и здравословни храни. 

Витамин Ц е един от най-силните антиоксиданти, който може да укрепи естествените защитни сили на тялото Ви. Антиоксидантите са молекули, които стимулират имунната система. Те предпазват клетките от вредното действие на свободните радикали, известно като оксидативен стрес, което причинява множество хронични заболявания. Проучванията показват, че високите нива на Витамин Ц повишават антиоксидантните нива в кръвта с повече от 30%. Това увеличава значително естествените защитни сили на организма. Витамин Ц укрепва общото здраве, като намалява риска от вирусни и респираторни инфенкции и съкращава значително периода на възстановяване в случай на заболяване. 

3.    Кверцетин

Кверцетинът е вид флавоноиден антиоксидант, който се открива в някои растения и храни. Счита се за „растителен пигмент“, точно затова се среща в силно оцветените плодове и зеленчуци, сред които са червеният лук, броколите, чушките, гроздето и др. Смятан за един от най-важните антиоксиданти, кверцетинът е мощно средство за борба със свободните радикали. Именно поради тази причина той се предлага и като хранителна добавка.  Кверцетинът притежава редица ползи за здравето, но тук ще разгледаме основно неговите свойства за насърчаване на здравето на дихателните пътища.

Кверцетинът е естествено противовъзпалително и антихистаминно средство. Хистамините са вещества, които се освобождават тогава, когато имунната ни система открие вирус или алерген. Хистамините причиняват много от неприятните симптоми, които се проявяват, когато сме болни от настинка или грип. Кверцетинът  може да намали освобождаването на хистамини, с което облекчава симптомите на кашлица, сълзене на очите и хрема. Още древните китайски лечители са използвали кверцетина, за да блокират алергичните реакции към определени храни. Проучванията показват, че ефективността на Кверцетина не е по-малка от тази на някои противоалергични лекарства, които се отпускат с рецепта. Естественият произход и липсата на странични ефекти превръщат Кверцетина в едно от най-предпочитаните средства за облекчаване на симптомите при респираторни инфекции. 

4.    Ехинацея

Ехинацеята е растение, което от векове се прилага като средство за увеличаване на естествените защитни сили на организма. Най-често за производство на чайове и билкови добавки се използват видовете Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia и Echinacea pallida. Растенията от вида Ехинацея съдържат впечатляващо разнообразие от полезни съединения с многобройни ползи за здравето, сред които кофеинова киселина, фенолни киселини, розмаринова киселина, полиацетилени и много други. Освен че е богата на антиоксиданти, Ехинацеята е източник и на алкамиди, които могат допълнително да засилят антиоксидантната активност в организма. Многобройни проучвания показват, че това растение подпомага имунната система в борбата с инфекциите и вирусите, като същевременно с това съдейства за по-бързото възстановяване. Специалистите смятат, че приемът на Ехинацея може да намали риска от развитие на респираторни усложнения с повече от 50%. 

5.    Листа от Лопен

Листата от Лопен са традиционно естествено средство за насърчаване на здравето на дихателните пътища.  Тази билка притежава ясно изразени антибактериални свойства, които подпомагат възстановяването на организма при възпаления и респираторни инфекции. Листата от Лопен действат ефективно при кашлица, бронхит и астматични пристъпи, като намаляват неприятните симптоми и подобряват общото състояние. Освен това Листата от Лопен помагат и за изхвърлянето на секретите от белите дробове, с което облекчават дишането. 

Надяваме се, че съветите в тази статия ще Ви бъдат полезни. Не забравяйте, че редовният прием на вода, разходките на чист въздух и пълноценният сън могат също да подобрят общото Ви състояние, ако страдате от настинка или грип. Намалете напрежението и стресовите фактори колкото е възможно повече, за помогнете на тялото си да се възстанови бързо и пълноценно. Ние Ви пожелаваме да бъдете здрави! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *