Годжи Бери (Вълчо грозде)

Годжи бери (още известно като вълчо грозде) е плодът на малък краткотраен храст (Лиций барбарум), който расте основно в централните и западните региони на северен Китай. Плодовете са малки на размер (2-3 см в диаметър, когато са сурови) и те притежават ярък оранжево – червен цвят. Тези плодове обикновено се консумират сурови, сготвени или изсушени (като стафидите) и се използват за билкови чайове, сокове, вина и лекарства. Екстракти от плодовете и корените на растението се използват за правенето на хранителни добавки и лекарства от практикуващите традиционната китайска медицина, но много западни медицински професионалисти и хора водещи здравословен начин на живот също използват годжи берита за предполагаемите им ползи. Много животински и малки по размер човешки изследвания съществуват относно възможните ползи на вълчето грозде и хората традиционно консумират плода за всякакви различни болести, но не всички предполагаеми ползи могат да бъдат подкрепени от научни доказателства в момента. Важно е да се знае, че годжи беритата съдържат много химически вещества и нутриенти, които може да се окажат начина, по който растението оказва ефект. Лиций барбарум се цени за антиоксидантното и имуно-модифициращото си действие и растението традиционно се използва за диабет, високо кръвно налягане, лошо кръвообращение, треска, малария, и рак. Други състояния, които могат да бъдат повлияни благоприятно от приема на годжи берита включват еректилна дисфункция, замаяност, шум в ушите, раздразнение, кашлица, и кихане. Годжи беритата са изследвани конкретно за ползите им при лекуването и предотвратяването на очни болести като сухи очи, дегенерация на макулата, и замъглено зрение. Екстрактите от Лиций барбарум могат да бъдат ефективно използвани за тонизиране на очите или като превантивна мярка срещу очните заболявания свързани с възрастта. Други ползи на беритата включват анти-раков ефект, дълголетие, подкрепа за бъбречната и чернодробната функция, подсилване на костите и мускулите, и подобрени енергийни нива.

Вълчото грозде съдържа голям брой нутриенти и химически вещества, които могат да бъдат отговорни за здравословните ползи от консумирането на плодовете или техните екстракти като суплемент. Определени вещества понижават кръвното налягане и кръвната захар, докато други предоставят значителен антиоксидантен ефект. Червено – оранжевите пигменти на годжи берито показват наличието на мощни натурални антиоксидантни молекули, които помагат на тялото да се справи със състояния характеризирани с повишен оксидативен стрес. Например, годжи беритата съдържат витамин Ц, витамин Б2, витамин А, желязо, селен и много полизахариди, които имат специфични ползотворни ефекти. Имунната функция може да бъде сериозно повлияна и подобрена от полизахаридите на Лиций барбарум и тези индивиди, които живеят или се намират на висока надморска височина може да изпитат по-малко умора чрез приема на тези нутриенти. Приемът на екстракти от годжи бери може и да допринесе за правилното функциониране на имунната система, поддържането на добро нощно зрение, и защитата на кожата и очите от щети, предизвикани от остаряване или фактори на средата, защото плодовете съдържат определени каротеноиди и вещества подобни на витамин А, които за важни за здравето на тези органи. Някои проучвания и доста учени предполагат, че екстрактите от годжи бери могат да подобрят настроението, да защитават от болестите на остаряването като деменция, и да притежават ефекти срещу остаряването и образуването на тумори, а също и да притежават имуно-стимулиращи и защитаващи клетките ефекти. Много от тези ползи може да са резултат от антиоксидантното действие на компонентите на Лиций барбарум. Все пак, някои учени са провели експерименти показващи, че годжи беритата защитават нервната система и дейността на невроните не само от оксидативни вреди, но също и от други видове неврологичен стрес и атаки, които допринасят за развитието на невро-дегенеративни болести като болестта на Алцхаймер. Следователно, вълчето грозде може да повлияе на здравето ни положително по много различни начини и множеството предполагаеми ползи свързани с консумацията на плодовете или техните екстракти са най-вероятно в следствие на синергията на всички нутриенти съдържащи се в беритата, а не само резултат от един единствен компонент.
Много експерименти с животни са направени с цел да се установи механизма на действие на суплементите с годжи бери. Както се е предполагало, вълчето грозде действа чрез задействането на различни молекулярни пътеки и те могат да заздравят органите и системите чрез различни механизми, някои от които са резултат на антиоксидантното действие на Лиций барбарум докато други не са свързани с този ефект – конкретни действия на екстрактите от годжи бери засягат целостта и поправянето на ДНК, рецепторите по клетъчните мембрани, дейността на митохондриите, и стимулирането на определени гени. Например, окисляването на липиди в черните дробове на мишки е намалено след като животните получават годжи берита, а състоянието на чернодробните им митохондрии е подобрено. Това защитава черния дроб от оксидативен стрес и подобрява производството на енергия от митохондриите. Други изследвания откриват, че третирането на плъхове с Лиций барбарум понижава кръвните нива на глюкоза и оксидативни молекули като в същото време тялото увеличава собствените си антиоксидантни ензими. Също, екстрактите от вълче грозде намалят клетъчните ДНК щети в периферните лимфоцити. Учените предполагат, че екстрактите от Лиций барбарум могат да подобрят контролирането на кръвната захар, което в последствие да доведе до понижен оксидативен стрес и защитен интегритет (цялост) на ДНК-то. Това означава, че екстрактите от годжи бери могат да защитават бозайниците от усложненията на диабета и дори да намалят карциногенезата. Още повече, други проучвания са доказали, че Лиций барбарум намаля концентрацията на кръвни липиди (като триглицеридите и холестерола), кръвната захар, и инсулина и подобрява инсулиновата чувствителност на диабетични животни. Смята се, че механизмът на действие включва увеличаване на количеството на молекули транспортиращи глюкозата през мембраните на клетките и подобрено действие на инсулина в клетките. Тъй като годжи беритата се смятат да притежават и ефект на афродизиак, някои изследвания се фокусират върху репродуктивната система и откриват ползи от екстрактите с вълче грозде. Например, топлинното облъчване и стреса разрушават тестикулярната тъкан на третираните животни. Тези животни получаващи Лиций барбарум са имали защитени репродуктивни органи, подобрени антиоксидантни защити, и увеличени нива на половите хормони. Екстрактите от годжи бери са предоставили защита от оксидативни щети по ДНК-то на тестикулярните клетки на мишките и репродуктивната функция на животните е била подобрена както и количеството и качеството на спермата им. Поради тези факти, се смята, че вълчето грозде може да помогне при проблеми с плодовитостта и може да бъде използвано като афродизиак точно както много китайски мъже правят традиционно.
Горе-споменатите резултати от животински изследвания се потвърждават от проучвания с хора, които представляват много по-сериозни доказателства за ползотворните ефекти от консумацията на годжи берита или техните екстракти. Тъй като проведените човешки изследвания по принцип потвърждават резултатите от животинските такива, можем да приемем, че цитирането на експерименти с мишки или плъхове относно ефектите от приема на Лиций барбарум е подходящо. Една област, в която годжи беритата са тествани при хора засяга тяхната антиоксидантна сила. В едно проучване, китайци са консумирали екстракти от годжи бери за един месец и техните нива на оксидативен стрес и антиоксидантни ензими са били измерени. Високите нива на оксидативни молекули могат да пренатоварят антиоксидантните защити на човешкото тяло и могат да доведат до тъканни щети. След прием на стандартизиран екстракт от вълче грозде участниците са имали увеличени нива на защитаващи черния дроб антиоксидантни ензими и понижени остатъчни продукти от оксидативни щети в кръвта с почти 10%. От значение е, че тези ползи са дошли от екстракти съдържащи стандартизирано количество полизахариди от Лиций барбарум и не можем да предположим, че подобни резултати могат да се очакват от редовната консумация на годжи берита, тъй като нивата на това активно вещество могат да варират значително между различните партиди от годжи берита продавани на местния пазар, например.

Следователно, приемът на суплемент предлага по-голяма сигурност относно този специфичен ефект. Друго проучване е било проведено с 50 души на възраст между 55 и 72 години, които са приемали вълче грозде (във формата на сок) или плацебо за 30 дни. Резултатите показват, че хората приемащи сок от годжи бери са повишили нивата си на специфични антиоксидантни ензими с около 8-10% сравнено с техните базови нива преди експеримента и спрямо плацебо групата. Кръвните показатели за оксидативен стрес са били понижени с около 9% при консумиращите годжи бери. Учените правят заключението, че приемът на годжи берита и техните екстракти може да доведе до стимулирането на собствените антиоксидантни защити и може да намали или предотврати състояния обвързани с твърде много свободни радикали. Тези заключения допълнително се потвърждават от един анализ на 4 клинични изследвания, които са проучвали ефектите от консумирането на годжи берита върху много различни критерии засягащи общото здраве, когнитивната функция, и качеството на живота. Четирите експеримента са имали общо 161 участника на възраст между 18 и 72 години, които са консумирали вълче грозде или плацебо за 14-30 дни. Групата приемаща активното вещество е показала значителни подобрения относно критерии като умора, замаяност, качество на съня, слабост, стрес, умствена острота, нормално събуждане, задуха, и общо чувство за здраве и добро физическо състояние.

Друга по специфична полза от приема на годжи бери е свързана със зрението и здравето на очите. Един начин, по който екстрактите от Лиций барбарум помагат на зрението е чрез техния антиоксидантен ефект и тяхното високо съдържание на молекули със специфична полза за очите като зеаксантина. В едно проучване, възрастни хора (от 65 до 70 годишни) са вземали хранителна добавка с вълче грозде или плацебо за 90 дни и различни био-показатели за състоянието на очите им са били измерени. Установено е, че след три-месечен период, хората от плацебо групата са имали влошена пигментация на очите и са показали промени в очната си структура, които обикновено се асоциират с влошена очна функция. Използващите годжи бери са били защитени от тези негативни последици и техните нива на зеаксантин, а също и техният антиоксидантен капацитет са били повишени с 26% и 57%, съответно. В други изследвания, учените предполагат, че ползите от приемането на екстракти от вълче грозде като поддържане на черния дроб, подобрено зрение, и защита срещу невро-дегенеративни болести са резултат не само от съдържанието на зеаксантин и други каротеноиди , но също и от множество други вещества. Те включват полизахариди и малки молекули като бетаин, серебросид, бета-ситостерол, п-кумарик, и различни витамини. Екстракти от полизахаридите на годжи бери са установени да защитават клетките на ретината и невроните от токсичността на бета-амилоидните пептиди (чието натрупване води до болестта на Алцхаймер) и да понижават нивата на молекули сигнализиращи стрес и клетъчна смърт. Един експеримент тества ефектите на комбинация от билки включваща годжи бери и капки за очи сравнено само с прилагането на капки за очи за подобряване на симптомите на сухи очи при възрастни жени. След един месец, ефикасността е била 86% (62 жени от общо 72) в групата с комбинирано лечение и 67% (48 жени от общо 72) в групата единствено слагаща капки за очи. Субективните симптоми, но също и различни обективно измерени параметри за състоянието са били подобрени повече в групата с прием на годжи бери. Заключението на това проучване е, че комбинацията от изкуствени сълзи с годжи бери и други билки предлага по-голям терапевтичен ефект за жени в менопауза страдащи от сухи очи сравнено с използването единствено на капки за очи. Комбинираното лечение може по-добре да третира симптомите и по-ефективно да стимулира секрецията на сълзи в очите на тези индивиди.

Суплементирането с годжи бери може да е от полза за човешкото здраве и по няколко други начина – вълчето грозде може да заздрави имунната система, да подобри метаболизма, и да помогне при борбата с ракови заболявания. Едно проучване е тествало ефектите от суплементирането на вълче грозде върху имунната функция на възрастни хора, които може да имат неправилна реакция към ваксинации заради възрастта си. Участниците са били 150 здрави души от китайски произход на възраст между 65 и 70 години, които са суплементирали екстракти от вълче грозде или плацебо за три месеца. Учените са измерели имунната реакция на тези индивиди при ваксинация за грип, а също и техния възпалителен статут и физическо състояние. Сравнено с плацебо групата, консумиращите вълче грозде са имали подсилена реакция към антигенното предизвикателство без прекомерно задействане на имунната им система тъй като нивата на специфичния към грипа имуноглобулин Г са били повишени значително между 30-я и 90-я ден докато нивата на показателите за възпалителни процеси или хипер-чувствителност са били непроменени. Друго проучване изследва приема на сок от годжи бери върху имунната функция на 60 души на възраст между 55 и 72 години за един месец. Отново, резултатите показват, че хората от годжи бери групата са имали по-голям брой лимфоцити и завишени нива на имуноглобулин Г циркулиращи в кръвта им сравнено с базовите им нива и с тези на индивидите от плацебо групата. Тези резултати показват подобрен имунен капацитет срещу патогени. В допълнение, приемащите вълче грозде са показали намалена умора, подобрен сън, и по-добра краткосрочна памет и концентрация докато плацебо групата не е имала промени по тези показатели. Резултатите на тези проучвания предполагат, че екстрактите от Лиций барбарум подкрепят имунната система на възрастните индивиди, които обикновено имат компрометирани имунни функции, и подобряват техните субективни усещания за добро здраве без никакви негативни странични ефекти. Относно проблеми с теглото и метаболизма годжи беритата могат да помогнат, тъй като екстракти от растението могат да намалят размера на талията и да увеличат енергийния разход на приемащите ги само след период от две седмици. Едно изследване тества приема на годжи бери комбиниран с диета и спортуване и открива, че хора с наднормено тегло са имали повишен разход на енергия с около 10% за няколко часа след приема на сок от вълче грозде, а след продължителен прием от две седмици, обиколката на талията им се е намалила с 5.5 см сравнено с базовото им измерване и спрямо плацебо групата, която не е изпитала никакви промени. Едно известно клинично изследване тества ефектите на екстракти от годжи бери в 75 пациента с различни форми на напреднали ракови заболявания засягащи кожата, бъбреците, дебелото черво, белите дробове, или гърлото. Някои пациенти са били лекувани само с имуно-терапия докато други са получавали имуно-терапия и полизахариди от Лиций барбарум. Резултатите показват, че индивидите получаващи комбинираното лечение са имали по-голяма полза от терапията си (41%) сравнено с групата получаваща единствено имуно-терапия (16%). Обективно установено намаление на раковите образувания е било по-възможно за хора приемащи екстракти от вълче грозде и тези хора са имали по-дълги периоди на ремисия и подобрена дейност на имунната система.

Дозите за суплементиране на екстракти от годжи бери варират в зависимост от здравословното състояние на индивида, а също и от неговата възраст. Като цяло, един здрав човек може безопасно да консумира стандартизирани екстракти от Лиций барбарум краткосрочно и е препоръчително да се следват инструкциите на етикета относно дневното количество, което е добре да се приема. Препоръчително е да се суплементира за не повече от три последователни месеца, след които трябва да има почивка от вземане на хранителни добавки с годжи бери за няколко месеца. Все пак, няколко състояния изискват специално споменаване когато се приемат суплементи с вълче грозде. Бременни или кърмещи жени не би следвало да приемат вълче грозде, защото то съдържа вещества асоциирани с помятания. Някои хора, които са алергични към ядки, тютюн, праскови, и домати може също да имат алергични реакции и към годжи бери. Хората вземащи лекарства за високо кръвно налягане или висока кръвна захар трябва да се консултират с лекаря си първо преди да суплементират с годжи бери, защото комбинирането на тези медикаменти с такива суплементи може да понижи кръвното налягане твърде много или да доведе до хипогликемия. Също, Лиций барбарум може да забави метаболизма на лекарства използвани за забавяне на кръвосъсирването, което може да увеличи риска от кръвоизливи или натъртвания, защото действието на такива медикаменти е удължено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *