Хлорела или спирулина: „суперхраните” в битка за надмощие

Хлорелата и спирулината са със сигурност едни от най-известните суперхрани сред синьо-зелените водорасли. Много често те биват представяни като растения, изключително богати на хранителни вещества. В рекламите често можем да ги видим заедно, все едно са едно и също нещо. Вярно е, че и хлорелата, и спирулината съдържат много фитонутриенти, което ги прави изключително полезни за човешкото здраве. Сега обаче внимавайте – когато трябва да изберете между двете, вие трябва да сте запознати с това, което ги отличава една от друга. Нека видим отблизо тези две суперхрани. Ще започнем с хлорелата.  

Хлорела

Както казахме вече, и хлорелата, и спирулината са микроводорасли. Първото, което ги отличава, е техният външен вид. Спирулината получава своето название от това, че наподобява спирала. Хлорелата от своя страна е сферичен едноклетъчен микроорганизъм. Двата вида водорасли се различават и по цвят – хлорелата е наситенозелена, а спирулината е по-скоро синкава.

Хлорелата вирее в сладководните басейни – езера и реки. Тъй като е много малка, почти микроскопична, тя трудно може да бъде култивирана за масово отглеждане. Хлорелата освен това трудно се обработва, тъй като притежава устойчива и несмилаема целулозна обвивка . Ако някога чуете термина „счупена клетъчна стена“, то със сигурност става въпрос за продукт с хлорела.

Заради своята по-особена структура добавките с хлорела са по-скъпи от тези, съдържащи спирулина. Трябва клетъчната стена на хлорелата да бъде разрушена, за да се освободят нейните хранителни вещества. Това е един труден и скъп процес. Но всички клиенти, които търсят добавка с хлорела, очакват да прочетат на етикета надписа „счупена клетъчна стена”.

Спирулина

Както вече казахме, спирулината притежава уникална форма. Но не само поради тази причина тя е уникална хранителна добавка. Спирулината е мулти-клетъчно растение, което няма истинско ядро.

Подобно на хлорелата, тя обитава водни басейни с висока алкалност. Нуждае се от много естествена слънчева светлина, както и от умерена температура. Основната разлика между спирулината и хлорелата е в сложността на тяхното събиране.

Спирулината се чувства най-добре във вода, в която не се откриват твърде много други видове живи организми. Това със сигурност улеснява събирането на реколтата. Хлорелата обаче обича да съжителства с други растения, което прави нейното събиране доста по-трудно. Освен това клетъчната стена на спирулината не е така трудна за смилане, както на хлорелата. По този начин спирулината много по-лесно се превръща в хранителна добавка за човека.

Каква е разликата между добавките с хлорела и спирулина?

И двата вида микроводорасли се определят като суперхрана – т.е. като такава, която притежава изключителни хранителни ползи за човешкия организъм. Както хлорелата, така и спирулината са много богати на протеини. Това ги превръща в основна съставка на почти всяка една „зелена” хранителна добавка – без значение дали тя е под формата на таблетки или на прах. Освен това хлорелата и спирулината са едни от най-чистите източници на хлорофил, макар че тук хлорелата има малка преднина.  

И така – кое все пак отличава хлорелата от спирулината?

Хлорелата е много богата на хлорофил, а той от своя страна е мощен антиоксидант, който прочиства черния дроб и елиминира токсините от храносмилателния тракт. Спирулината притежава същите характеристики, но се различава по това, че само тя съдържа рядко срещания антиоксидант фикоцианин. Неговото действие защитава по уникален начин клетките от окислително увреждане. Спирулината е също така богата на витамини от група В, съдържа още витамин Е, минералите мед, цинк, селен и желязо. В нея се срещат и някои есенциални мастни киселини, които разширяват значително хранителния й спектър. Като се вземе всичко това предвид, би трябвало специалистите по хранене да обявят окончателно спирулината за най-ценната зелена храна, но …

Наистина няма смисъл да избирате между двете. Има много висококачествени хранителни добавки, които комбинират двете суперхрани, за да предоставят всички техни ползи на клиентите. Ние от Суонсън също така предлагаме комбинация от хлорела и спирулина с доказано качество, за да можете да се възползвате от всички техни полезни хранителни вещества. Освен това в категорията ни супер храни ще откриете много други природни продукти за вашето здраве. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *