Интересни факти за ябълковия оцет

Колко често използвате ябълков оцет? Може би това е било твърде скоро, когато сте добавили няколко капки в домашно приготвената си маска за коса. Да, със сигурност ябълковият оцет не се използва само в кухнята. Сигурно знаете, че той притежава и някои уникални ползи за човешкото здраве. За да ви улесним в разгадаването на неговите тайни, ние съставихме един кратък списък, който съдържа някои от приложенията на ябълковия оцет и неговите ползи. 

1 . Нужни са 36 парчета плод, за да се приготвят три литра ябълков оцет. 

Бихте ли се сетили, че всъщност ябълковият оцет е естествено ферментирала разновидност на ябълковото вино. Времето за ферментация зависи от сезона – обикновено е по-кратко през лятото , а по-продължително през студените месеци.  Ще разберете, че е готово, когато на дъното на съда видите тъмна, мътна пяна, която всъщност е много богата на някои полезни за здравето вещества.

2. Ябълковият оцет съдържа пробиотици, които поддържат здравето на червата и храносмилателната система.

Ябълковият оцет съдържа ябълкова киселина, която има способността да се справя с някои по-обикновени храносмилателни проблеми като нередовен или неспокоен стомах. Суровият, непастьоризиран ябълков оцет съдържа съединения, които притежават противогъбични, антибактериални и антивирусни свойства.

3. Ябълковият оцет подпомага спокойния нощен сън.

Оказва се, че неспокойният стомах води до нарушения в съня. И това е напълно естествено. Особено като имаме предвид факта, че има много храни, които причиняват киселини в стомаха – сред тях са изкуствените подсладители, рафинираните зърна, обработените захари, червеното месо. Препоръчваме ви преди лягане да изпиете чаша топла вода, в която сте разтворили супени лъжица ябълков оцет и малко мед. Опитайте и ще видите, че със сигурност ще спите по-спокойно през нощта. 

4.  Ябълков оцет срещу акне и петна по кожата. 

Искате кожата ви да бъде бляскава? Антимикробните свойства на ябълковия оцет могат значително да подобрят вашия тен. Една чаша ябълков оцет във ваната ще ви помогне да успокоите и разкрасите кожата си. 

5. Здравословни нива на кръвната захар с ябълков оцет. 

Повишените нива на кръвната захар се считат за основна причина за различни хронични заболявания и представляват сериозен здравословен проблем за много хора.  Проучванията, проведени върху плъхове и хора, показват, че ябълковият оцет може да помогне за поддържането на здравословните нива на инсулина. 

6. Ябълковият оцет в борба с излишните килограми.

Доказано е, че ябълковият оцет подобрява метаболизма и ускорява изгарянето на мазнините. Освен това оцетната киселина въздейства върху центровете в мозъка, които контролират апетита. Резултатът е всъщност по-малко мазнини и по-нисък прием на храна, което със сигурност е крачка напред в борбата с излишните килограми. 

Киселият вкус на ябълковия оцет може да ви попречи да се възползвате от неговите ползи за здравето. Именно за това той се предлага и под формата на хранителна добавка. Ние от Суонсън също имаме ябълков оцет в нашата продуктова гама. Всички ползи без кисел вкус в устата – възползвайте се! А ние ви желаем да бъдете здрави. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *