Изберете вашата диета: Каква да бъде дневната ви диета? 

Дали вашата диета е подходяща за вас? Решението да следвате здравословна диета и план за упражнения е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да се погрижите за себе си. Но преди да започнете, има няколко неща, които трябва да обмислите, за да увеличите шансовете си за дългосрочен успех. Стартирането на нов план обикновено е по-лесната част – обаче придържането към него може да бъде трудно, особено ако планът не отговаря на вашия начин на живот, бюджет или нужди. Ето седем неща, за които трябва да помислите, за да бъдете сигурни, че диетата, която сте избрали, е подходяща за вас.

Как да изберете вашата диета?

Какъв е начинът ви на живот?

Преди да си направите план за диета, помислете реалистично какъв е животът, който водите. С колко свободно време разполагате през седмицата за приготвяне на храната, за упражнения и проследяване на напредъка? Дали ангажиментите ви ще позволят да спазвате всеки ден определени часове за хранене? Често ли пътувате? Ще имате ли кухня на разположение винаги, когато е определеният ви час за хранене?  В движение ли се храните обикновено? Изберете вашия план за диета, след като си отговорите на тези въпроси.

Вашият план за хранене трябва да съвпада с графика ви и с начина ви на живот, без да се налагат прекалено много радикални промени. Сред тях може да попадне изискване за продължително приготвяне на храната или пък някакво друго ограничение, като например досегашният ви навик да се храните навън. Ако изберете план за диета, който е съобразен с начина ви на живот, то ще можете да го приложите дългосрочно, а резултатът със сигурност ще бъде успешен.  Помислете за областите, в които сте готови да постигнете компромис и бъдете честни със себе си за това, което не желаете или не можете да промените в начина си на живот.

Какъв е стилът ви на хранене?

Храненето навън, честотата на хранене, хранителните предпочитания, хранителните нужди и хранителните ограничения са фактори в един успешен план за диета. Може да се окаже нереалистично да спазвате диета, която изисква сложни приготовления у дома, ако досега често сте се хранили по ресторанти, вместо да си сготвите, или пък хапвате сутрин нещо бързо в движение, а не си приготвяте сами закуската.  Какво предпочитате – три големи ястия на ден или по-чести и по-малки хранения? Изборът на план за диета, който допълва начина ви на хранене, ще ви помогне да останете доволни и ще увеличи шансовете ви за успех. Също така помислете за вашите хранителни предпочитания и ограничения, когато избирате диета, за да се уверите, че тя включва достатъчно подходящи възможности, които ще ви поддържат здрави и доволни през целия ден.

Какви са вашите хранителни нужди?

Някои диетични програми обещават бързи резултати, но на каква цена? Има много диети, които се фокусират върху бедно на разнообразие хранене или пък ограничават калориите до нездравословна крайност. Такива екстремни и лоши планове за диета обикновено не издържат дълго. Най-добрата диета е тази, която отговаря на вашите хранителни нужди и включва голямо разнообразие от здравословни, естествени храни.

Трайните резултати не се постигат чрез екстремни диети и лошо хранене. Те се постигат чрез установяването на здравословни навици, които да можете да поддържате дългосрочно. Освен това е важно да се уверите, че хранителните нужди на тялото ви се удовлетворяват, което е важно за доброто ви здраве. Вашите хранителни нужди могат да варират в зависимост от начина ви на живот, околната среда, възрастта, семейната здравословна обремененост – затова е важно да се консултирате с лекар и диетолог, които ще ви помогнат да си направите точната програма. Ако диетата ви не може да отговори на вашите хранителни нужди, трябва да приемате мултивитамини и минерални добавки, които ще запълнят хранителните дефицити и ще ви помогнат да съхраните здравето си. 

Какви са вашите очаквания и цели?

Вашият избор на диета трябва да зависи в голяма степен от вашите цели и очаквания. Искате мускули и повече тонус? Ако е така, може да потърсите диета, която е с високо съдържание на чисти протеини или да си добавяте чисти протеини на прах. Искате да отслабнете? В такъв случай за вас може би е подходяща диета, съобразена с хранителните ви нужди, която включва по-малки хранения през деня. Трябва да знаете, че за всяка една цел има подходящ хранителен план. 

Ако не сте сигурни как да започнете, потърсете помощ от диетолог. А когато зададете целите си, определете си малки, постепенни стъпки, които ще ви помогнат да постигнете по-лесно крайната си цел. Настройката е много важна, а поетапните малки резултати ще ви държат мотивирани, за да завършите успешно своята програма. 

Какъв е вашият план за тренировка?

Планът ви за упражнения е важен елемент от вашия фитнес пъзел и трябва да бъде съобразен с вашите здравни нужди. Вашият съсед може би обича кетълбел или кардио бокс, но за вас е важно да си направите такава тренировъчна програма, която да е постижима и да е съобразена с вашите цели и диета. 

Трябва да имате план за упражнения, дори ако целите ви не включват загуба на тегло, защото упражненията са добри за вас по ред причини. Те ви помагат да поддържате силата и гъвкавостта си. Стимулират кръвообращението, което помага на хранителните вещества да достигат по-лесно до вашите органи и мускули. Упражненията също така помагат на тялото ви да изхвърля токсините и може да придаде на кожата ви здрав и жизнен вид.  Повечето здрави възрастни хора трябва да се стремят към 150 минути умерена аеробика (или 75 минути активна) всяка седмица, както и към тренировки за големите групи мускули най-малко два пъти седмично. Допитвайте се до личния си треньор, ако се нуждаете от съвет за определянето на правилния план за тренировка за целите и диетата си.

Какъв е бюджетът ви?

Друг важен фактор, който трябва да разгледате, е бюджетът. Има планове за диета и упражнения, които са лесно постижими, но има и други, при които са нужни фитнес зали, ново оборудване, специални съставки или добавки, които излизат по-скъпо. 

Един изцяло нов план за хранене може да се окаже непосилен за вас. Вземете това под внимание, когато решавате своята диета, и избирайте такива храни и здравословни напитки, които отговарят на вашия бюджет. Направете разчет на средствата си и изчислете седмичните си и месечните разходи за храна, което ще ви даде информация дали той е реалистичен. Имайте предвид, че правилният бюджет е ключов фактор за вашия успех в дългосрочен план. Ако е необходимо, проучете по-евтини алтернативи, за да не допуснете стрес от извънредни разходи. 

Как здравословното хранене се вписва в ежедневието ви?

Вие ще бъдете на път да постигнете целите си, след като изберете диета и план за упражнения, които отговарят на начина ви на живот и на стила ви на хранене, както и на хранителните ви нужди. На пръв поглед може да изглежда много, но резултатът си заслужава. Споделете с нас как здравословното хранене се вписва в ежедневието ви, като напишете коментар към тази статия. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *