Жлезистите добавки и техните ползи за здравето

Жлезите в човешкото тяло са секреторни органи, т.е. органи, които отделят вещества в кръвообращението или другаде в тялото. Вътрешните секреторни органи на тялотото се наричат ендокринни жлези. Те отделят хормони директно в кръвния поток. Жлезите, за които е известно, че имат ендокринна функция, включват епифизата, хипофизата, щитовидната жлеза, паращитовидната жлеза, тимуса, надбъбречните жлези, панкреаса и половите жлези (тестиси и яйчници). Съществува практика жлези от животински произход да се приемат като хранителни добавки. Тези продукти се наричат „жлезисти добавки”. Тъканни екстракти от сърцето, далака, простатата, матката, мозъка и други тъкани често се използват в така наречената „жлезиста терапия“, заедно с екстракти от епифизата, хипофизата, щитовидната жлеза, паращитовидната жлеза, тимуса, надбъбречната жлеза, панкреаса и половите жлези. Жлезистата терапия използва животински тъкани, за подобри здравето на съответната жлеза в човешкия организъм, като имитира функцията на човешката тъкан.

Използването на жлези от животни за лечение на различни заболявания се нарича още и органотерапия и отпраща към древните медицински практики, които се основават на принципа, че „подобното лекува подобното на него”. Казано с други думи, ако някой от органите в човешкия организъм не функционира правилно, може да се приема същият орган като храна, само че от животински произход. По този начин на човешкия организъм се доставят нужните полезни вещества, които подпомагат неговото възстановяване. 
Още в началото на 19 век лекарите започват да използват жлезите за лечение. Известно е, че напр. изсушеният панкреас подобрява състоянието на хората, страдащи от диабет, а изсушената щитовидна жлеза потиска симптомите на хипотиреоидизъм. Днес жлезистата терапия е метод на лечение, при който се използват замразени и изсушени жлези от животни. Това е алтернатива на някои конвенционални лекарства, при които обикновено се прилагат хормонални препарати. Жлезистите добавки на Суонсън са натурални продукти, които не обременяват допълнително човешкия организъм. Те се произвеждат само от студено обработена говежда жлезиста тъкан с високо качество, която се изсушава, обезмаслява и привежда в прахообразна форма в сертифицирани лаборатории в Небраска. 

Как действат жлезистите добавки?

На първо място жлезистите добавки функционират посредством своите активни компоненти. Животинската жлеза е близка по своя хранителен състав до тази на човека и съдържа по-голямата част от необходимите хранителни вещества за здравословното функциониране на човешките жлези. Освен това жлезистите добавки ни снабдяват с протеини, които са важни градивни елементи на мускулите. Смята се, че жлезите и органите на животните и хората съдържат близки по състав биохимични вещества, тъй като техните функции са много сходни.
Освен това жлезистите тъкани са едни от най-активните и богати на хранителни вещества, включително на витамини, минерали, мастни киселини, полипептиди, нуклеинови киселини (РНК и ДНК), ензими и др. Приемането на говеждите жлези под формата на хранители добавки може да осигури на човека тези основни хранителни вещества по високо ефективен начин.
Противно на общоприетото схващане, жлезистите добавки всъщност не съдържат хормони. Дори когато са приети излишни количества жлези, организмът може лесно да ги изхвърли. Жлезистите добавки на Суонсън са произведени по специален начин, така че да се премахнат от тях всички следи от хормони. 

Жлезистите добавки притежават и силен адаптогенен ефект. Адаптогенът е всяко вещество, което повишава устойчивостта или адаптацията на организма към всеки физически, екологичен, емоционален или биологичен стрес и спомага за насърчаването на нормалната функция. Освен това жлезистите добавки оказват т. нар. щадящ ефект върху тъканите в човешкото тяло. Този механизъм се осъществява, като се доставят правилните хранителни вещества и ензими, които позволяват на съответния орган в човека да си почине и да подобри своята функция.  

Видове жлезисти добавки

Тук ще разгледаме някои от най-разпространените видове жлезисти добавки.

1.    Хипофизни жлези 

Хипофизната жлеза се намира точно в центъра на мозъка, близо до хипоталамуса в основата на черепа. Тя е голяма колкото грахово зърно, но е невероятно важна за здравето, тъй като отделя различни хормони в кръвообращението, подпомагащи определени процеси. Хипофизната жлеза участва в растежа, регулирането на телесната температура и подпомага функцията на щитовидната жлеза.

Някои хора страдат от хипотуитаризъм, което означава, че жлезата произвежда твърде малко или нито един от специфичните за нея хормони. Симптомите на това прогресивно състояние включват хронична умора, прекомерна загуба на тегло и намален апетит, понижен полов нагон и постоянно ниска телесна температура. Това състояние може да повлияе на кръвното налягане и репродуктивните способности и изисква лечение с лекарства.

Един от основните хормони, които хипофизната жлеза отделя, е човешкият хормон на растежа (HGH), който играе много роли в организма. Количеството на този хормон е най-голямо в детството и юношеството, докато растем и се развиваме, но започва да намалява след 30-годишна възраст, което води до различни физически промени. HGH също може да повлияе на метаболизма.

Приемът на хранителна добавка с екстракт от говежди хипофизни жлези осигурява правилната функция на тази важна за човешкото здраве жлеза, като подпомага връзката между нервната система и ендокринната система. По този начин се намалява риска от хипотуитаризъм и се гарантират нормалните нива на хормоните, отделяни от хипофизната жлеза, които са важни за растежа, сексуалното развитие, метаболизма, възпроизводството и растежа на костите.

2.    Жлезисти добавки от яйчници

Добавките, които съдържат говежди яйчници, се използват традиционно за подпомагане на жените през целия период на зрялост. Приемането на такъв продукт поддържа здравето на яйчниците в женския организъм и гарантира тяхната правилна функция. Жлезите от яйчници са чудесен продукт за подпомагане на женското здраве. В допълнение приемът на такава добавка доставя на организма холин, аминокиселини и желязо. Холинът е важен за здравето на клетъчните мембрани, аминокиселините подхранват мускулите, а желязото помага да се поддържат много жизненоважни функции в организма, включително нивата на енергия, стомашно-чревното здраве, имунната система и регулирането на телесната температура.

3.    Жлезисти добавки от тестиси и простата

Това са добавки, които са произведени от животински тестиси и простата и са специално създадени за поддържане на мъжкото здраве. Приемът на такъв продукт подпомага сексуалната функция, подкрепя здравето на простата и намалява риска от репродуктивни проблеми при мъжете. 

4.    Жлезисти добавки от сърце

Приемът на такава хранителна добавка поддържа здравето на сърцето и доставя на организма хранителните вещества, които се съдържат в сърдечната тъкан. Сърдечната тъкан е богата на проетини, CoQ10, холин, селен, цинк и основни витамини от група Б, които спомагат за подобряване на енергийните процеси в организма. Холинът може да се превърне в глицин, както и в други незаменими аминокиселини, които увеличават производството на колаген в организма. Колагенът от своя страна подобрява здравето на косата, кожата, ноктите и ставите.

5.    Жлезисти добавки от бъбреци

Бъбреците са отговорни за отделянето на отпадните продукти от кръвта в урината. Приемът на хранителна добавка, произведена от говежди бъбреци, подпомага правилната функция на бъбреците в човешкия организъм. Освен това по този начин могат да бъдат доставени важни за здравето хранителни вещества, които се съдържат в говеждите бъбреци. Доказано е, че те са богати са Омега-3 мастни киселини, които поддържат здравето на сърцето. Тези мастни киселини участват в регулирането на кръвното налягане и могат да увеличат притока на кръв към сърцето. Говеждите бъбреци съдържат и полезни за здравето протеини. 

6.    Жлезисти добавки от черен дроб

Черният дроб е  най-богатият на хранителни вещества орган. Приемът на хранителна добавка, произведена от говежди черен дроб, подпомага правилната функция на черния дроб в човешкия организъм, като едновременно с това доставя важни за здравето вещества, които се съдържат в говеждия черен дроб. Това са витамини от група Б, по-специално Б12, Б6, Биотин и Фолиева киселина, които поддържат клетъчното здраве, нивата на енергия, мозъчната функция, здравето на нервната система и др. Говеждият черен дроб освен това е много богат на Витамин А, който подпомага здравето на очите, костите и имунната система. 

Опитайте нашия комбиниран продукт „Сурови Жлези за Мъже”, който съдържа говежди жлези от тестиси, простата, черен дроб, сърце и бъбреци. Той е специално създаден да поддържа мъжкото здраве, като същевременно с това доставя на организма важни хранителни вещества, сред които витамини от група Б, Витамин А, Фолиева киселина, Биотин, Омега-3 мастни киселини, Холин, CoQ10 и протеини. 

Вече знаете защо се препоръчва прием на жлезисти добавки. Следете редовно нашия блог за всички новини от света на здравето. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *