Как нивото на pH влияе върху Вашето здраве?

Нивото на рН на кръвта е безспорно важно за всеки аспект на човешкото здраве. Излизането извън нормалните за него стойности може да засегне здравето на мозъка, метаболизма, здравето на отделни органи, тъканите, клетките, молекулите, атомите и дори хромозомите. Много хора все още не са запознати с това какво е pH и какви стъпки трябва да предприемат, за да поддържат неговото ниво в здравословни граници.  В тази статия ще разгледаме точно тези въпроси, за да ви помогнем да подобрите начина си на живот и най-вече – своето здраве. 

Какво е рН?

Терминът рН означава буквално „потенциален водород” и чрез него се означава количеството на водородните йони в даден разтвор. Всяка една течност притежава определено ниво на рН и както нашето здраве, така и почти всичко в заобикалящия ни свят се влияе от този показател – водата в моретата и океаните, качеството на почвата и т.н. 

Скалата за измерване на pH e от 0 до 14, като 7 е неутрална стойност. Закономерността е следната – колкото повече водородни йони присъстват в даден разтвор, толкова той е по-киселинен и неговите стойности ще са под 7 на скалата за измерване. Алкалните разтвори притежават стойности над 7 и за тях е характерно по-ниското количество на водородни йони. 

Ниво на рН в човешкото тяло

За да бъдем здрави и в добра форма, по-голямата част от течностите в нашето тяло трябва да са алкални и техните стойности трябва да са малко над 7 в скалата на pH. В това число включваме кръвта, сока от панкреаса и жлъчката, както и слюнката. Някои телесни течности, като стомашните сокове, трябва да бъдат кисели. Най-важно обаче от всичко е стойността на pH на кръвта ни, защото тя оказва огромно влияние върху здравето. Нивото на pH на кръвта трябва да бъде 7.4 или близо до тази стойност, т.е. леко алкална. 

Нека да видим какво ще се случи, ако тази стойност намалее. Организмът ни ще вложи изключително много енергия и сили в това да коригира тази стойност, като дори може да изтегли важни алкални минерали, като калций например, от частите на тялото, в които обикновено тези минерали се съхраняват. Това неминуемо ще се отрази на нашето здраве. 

Какво влияе върху нивото на pH?
 
• Хранене

Лошото хранене е причина № 1 за ниското, или казано по друг начин – киселинно ниво на pH в човешкото тяло. Промяната на диетата може да коригира тези вредни за здравето стойности. Нашият съвет е да включвате колкото се може повече алкални храни в своето меню. Това означава да приемате повече листни зеленчуци, плодове и най-вече ябълки, грозде, пъпеши и банани. Избягвайте храни и напитки, които водят до по-киселинна среда. Такива са обработените меса като бекон, колбаси и пушени меса, млечните продукти, захарта, кафето, алкохолът и пържените храни. За да имате нормално pH на кръвта, не е задължително да избягвате изцяло всички тези храни. Просто се убедете, че приемате достатъчно алкализиращи храни и напитки. Ако нямате достатъчно време или възможност да приемате пресни плодове и зеленчуци, можете да опитате хранителни добавки с екстракти от зелени храни. Една от храните с най-високо алкално съдържание е аспарагусът, който доказано подпомага балансирането на течностите в организма и нормалното ниво на pH.

• Стрес

Когато попаднем в стресова ситуация, нашето тяло увеличава производството си на киселини. Обикновено при краткосрочен стрес тялото ни може да поддържа своя баланс, но хроничният стрес води до редица неблагоприятни последици. Хранителните добавки могат да помогнат за овладяване на стреса и за редуциране на отрицателното въздействие, което той оказва върху организма ни.

• Физическа активност

Движението е важно за химичните процеси в тялото, защото увеличава метаболизма, което от своя страна изгаря мастните и другите киселини. Ако физическата активност е постоянна и интензивна, това може да доведе до натрупване на млечна киселина в мускулите. Ето защо физическата активност трябва да е умерена и да се редува с пълноценна почивка. Почивката дава възможност на тялото ни да се възстанови и да изчисти натрупаните в него киселини, които влошават нивото на pH.

• Тютюнопушене

Много хора прибягват до тютюнопушенето, за да се справят със стреса, но всъщност така увеличават още повече нивото на киселините в организма си. Освен това тютюнът е източник на многобройни токсини и вредни вещества, някои от които се определят като канцерогенни. Пушенето кара тялото ни да отделя повече течности, а когато тялото се дехидратира, средата в него става прекалено кисела. 

За да поддържате нормално и балансирано ниво на pH в организма си, трябва да се храните здравословно и да водите активен начин на живот с редовни, но не прекалено интензивни физически упражнения. Има някои хранителни добавки, които могат да ви помогнат. Освен екстрактите от зелени храни, калцият и магнезият също благоприятстват поддържането на здравословно ниво на pH. Прочетете в нашия блог кои са различните видове калциеви и магнезиеви добавки и какво е тяхното действие.

Освен всичко друго, не забравяйте да пиете редовно вода, тъй като тя повишава по естествен начин нивото на pH във Вашето тяло. Не случайно се казва, че водата е извор на живот. Това важи в голяма степен за нивото на pH в нашето тяло. Надяваме се, че вече знаете повече за това как да го поддържате в здравословни граници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *