Каква е връзката между храната и настроението?

Много хора си мислят, че само когато са болни, съществува някаква конкретна причина за това и само тогава трябва да предприемат мерки, за да подобрят състоянието си. Но всъщност повечето неща, които ежедневно правим, влияят върху нашето здраве и върху начина, по който се чувстваме. Колко се движим, спим ли достатъчно, колко често сме подложени на стрес – всичко това са фактори, които оказват съществено влияние върху организма ни. Но когато става въпрос за нашето настроение, един от най-важните аспекти е храната, която приемаме. Затова в тази статия ще разгледаме връзката между храната и настроението. Нека да видим в какво се състои тя.

Съществува основна връзка между Вашия мозък и храносмилателната Ви система. Вашият микрофлора е всъщност дом на цели 90% от рецепторите за серотонин в тялото Ви, а серотонинът е естествено вещество, известно с това, че влияе благоприятно върху настроението и изгражда чувството за удовлетворение и щастие. Серотонинът се използва за предаване на съобщения между нервните клетки. Като предшественик на мелатонина, той помага за регулирането на циклите сън-събуждане и вътрешния часовник в организма. Смята се, че освен за настроението, серотонинът е важен за апетита, двигателните, когнитивните и автономните функции. Ниските нива на това вещество водят до депресия. 

Серотонинът неслучайно се открива основно в мозъка, червата и кръвните тромбоцити. Когато храносмилателната Ви система функционира оптимално, настроението Ви доказано се повишава. Ако червата ви се чувстват изтощени или неуравновесени, нивата на серотонин спадат, което може да доведе до потиснатост. А храните, които приемате ежедневно,  пряко влияят  върху работата на храносмилателната Ви система. Но това не е всичко – определени хранителни вещества, съдържащи се в храните, които приемате, могат да Ви помогнат да повдигнете настроението си и да минимизирате стреса и напрежението.

Преди да се потопим в списъка с храни, които могат да Ви направят щастливи, е важно да кажем няколко думи и за времето за хранене, защото този фактор също допринася значително за цялостното ни настроение и поведение. Честотата на хранене директно се отразява на нивата на кръвната захар, а последователното поддържане на нормални нива на кръвната захар допринася за повишаването на настроението. Според изследванията, редовното хранене по едно и също време всеки ден може да помогне да поддържате нивата на кръвната си захар стабилни, тъй като така осигурявате на тялото си непрекъснат източник на сили. Така че задължително си направете режим на хранене и се старайте да го спазвате. Препоръчително е да имате 5 хранения на ден, като две от тях е добре да бъдат с пресни плодове – напр. в 10 часа сутрин и в 16 часа следобед. Нека сега да видим кои са тези храни, които могат да ни накарат да се чувстваме по-добре. 

Храни за повишаване на настроението

Богатите на протеини храни като яйца, пилешко месо, морски дарове и соя могат да помогнат да се забави скоростта, с която храносмилателната Ви система обработва въглехидратите, като попречат същевременно на кръвната Ви захар да се покачи драстично. Червата Ви по този начин ще отделят повече допамин, друг хормон на щастието, тъй като той разгражда протеина.

Пробиотичните храни като кисело мляко, кефир и кисело зеле поддържат и благоприятстват растежа на добрите бактерии в червата Ви, като същевременно свеждат до минимум количеството на ненужните бактерии. Какъв е резултатът? Здрава храносмилателна система, която е готова да поддържа важните за доброто настроение серотонинови рецептори. Включването на пробиотичен продукт към ежедневното Ви меню ще гарантира достатъчното количество пробиотични бактерии всеки ден за доброто здраве на храносмилателната Ви система и за доброто Ви настроение. Разгледайте тук всички пробиотици, които предлагаме. 

Богатите не пребиотици храни като овес, боб, ябълки, круши и брюкселско зеле осигуряват „храната“ за добрите бактерии в червата Ви. По този начин те също влияят върху микрофлората и спомагат за поддържането на нейния баланс.  Пребиотиците са вид фибри, които човешкото тяло не може да усвои. Те служат като храна за пробиотиците, които са мънички живи микроорганизми, поддържащи баланса на чревната флора. И пребиотиците, и пробиотиците могат да поддържат полезните бактерии в червата. За да сте сигурни, че осигурявате достатъчно пребиотици на Вашия организъм, вижте хранителните добавки, от които можете да се възползвате, тук.. Прочетете повече в нашия блог в статията „Пробиотиците – здраве за стомашно-чревната система”.

Храните, богати на фолиева киселина и витамин Б-12, също могат да помогнат за повишаване на настроението Ви. И тъй като Б-12 се усвоява по-добре от тялото Ви, когато се приема заедно с фолат или фолиева киселина, някои комбинации от храни са с по-голямо въздействие от други.  Можете да съчетавате богатите на фолати храни като броколи, леща, тъмни листни зеленчуци или портокали с храни, богати на витамин Б-12 като извара, говеждо или сьомга и ще бъдете винаги в добра форма. Можете да приемате фолиева киселина и витамин Б-12 и допълнително под формата на хранителни добавки.

Известно е, че храните, богати на Витамин Д, помагат и за настроението ни, особено когато не прекарваме достатъчно време на слънце. Мляко с ниско съдържание на мазнини, жълтък или соево мляко могат да бъдат чудесно допълнение към Вашата диета, тъй като тези храни са богати на Витамин Д. Вижте всички продукти, съдържащи Витамин Д, които предлагаме. Прочетете повече в нашия блог в статията „Витамин Д 2 и Витамин Д 3 – каква е разликата„?

Омега-3 източниците на мастни киселини като сьомга, риба тон, ленено семе, чиа и орехи могат да Ви помогнат да се преборите с много неприятни състояния, които се причиняват от стрес в организма. Омега-3 мастните киселини могат да повишат настроението, да намалят тревожността и да увеличат способността Ви да се справяте със стреса. Помислете за прием на Рибено масло, което е особено богато на Омега-3. Друг полезен неживотински източник е Лененото масло, което също се предлага под формата на хранителна добавка.  

Храните, богати на магнезий, като тъмен шоколад, авокадо, ядки, бобови растения и тофу могат да Ви помогнат също да овладеете безпокойството. Доказано е, че когато сте под стрес, тялото Ви използва повече магнезий, отколкото когато сте спокойни. Това може да доведе до дисбаланс на този важен минерал, който поддържа мускулния тонус и благоприятства нормалния сърдечен ритъм. Научете повече за различните форми на Магнезий и неговите ползи в нашия блог в статията „Различните форми на Магнезий и коя от тях да изберем”. Помислете за ежедневен прием на магнезий под формата на добавка, за да подпомогнете организма си да редуцира негативните последствия от стреса. 

Вече видяхме кои са полезните храни, които могат да повишат настроението Ви. Сега да разгледаме накратко онези, които могат да доведат до обратния ефект  – до потиснатост и ниски нива на енергия. Избягвате следните храни, когато е възможно:

•    Рафинираните бели нишестета като бял ориз, бял хляб и бисквити могат да доведат до големи скокове в кръвната захар, последвани от големи сривове, които неминуемо водят до спад в настроението. Ако обичате бял ориз, комбинирайте го с растителен източник на протеини и здравословни мазнини, за да предотвратите спадовете на кръвната захар. Избирайте също така многозърнести или пълнозърнести хлябове, за да балансирате кръвната си захар в организма. Не забравяйте, че съществуват различни природни варианти, които могат да Ви помогнат. Напр. куркумата е чудесен начин за балансиране на кръвната захар. Прочетете повече за нея в нашия блог

•    Простите захари също могат да доведат до дисбаланс на нивата на кръвната захар в организма Ви. Такива прости захари присъстват в бонбоните, газираните напитки, пакетираните плодови сокове и конфитюрите. Така че и тук, ако приемате такива храни, е добре да ги комбинирате със здравословни мазнини и протеини, за да създадете на организма си необходимия баланс. Потърсете също така здравословни алтернативи на захарта като стевията, например. Можете да я намерите и под формата на удобни за ползване капки.

•    Алкохолът е всеизвестен депресант, така че ако искате да бъдете в добро настроение, намалете неговия прием. Алкохолът също така е основен разрушител на съня, което допълнително ще повлияе на настроението Ви. Затова не е препоръчително да го приемате в късните часове и непосредствено преди лягане. 

•    Полуготовите храни съдържат химически добавки, които могат да унищожат добрите бактерии в червата Ви и да повлияят негативно на настроението. Затова е добре да приемате прясно приготвена храна.  

Сега, надяваме се, сте добре информирани, за да се погрижите за доброто си настроение. Не забравяйте да следите редовно нашия блог за други новини от света на здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *