Какво представляват каротеноидите?

Морковите и някои други ярко оцветени плодове и зеленчуци дължат в голяма степен своята пигментация на една група мастноразтворими фитонутриенти, наречени каротеноиди, които са много богати на антиоксиданти. Морковите, доматите, тъмнозелените листни зеленчуци, сладките картофи и много други природни храни не биха били толкова ярки, ако не бяха хранителните вещества, които се съдържат в тях. 

Каротеноидите са важни хранителни вещества, които предпазват от оксидативен стрес и благоприятстват нашето здраве по много начини. Но тъй като телата ни не ги произвеждат, единственият начин да ги получим, е да ядем храните, които ги съдържат, или да приемаме хранителни добавки с каротеноиди. 

Какви са ползите от каротеноидите?

Изследователите вярват, че много от предимствата на каротеноидите се дължат на потенциала им да се борят със свободните радикали. Те действат като антиоксиданти, които неутрализират уврежданията, причинени от оксидативния стрес. Каротеноидите са сред най-силните антиоксиданти, които се срещат в природата. Освен това всеки от тях насочва своето действие към различни части на тялото. Сред най-изследваните каротеноиди са бета-каротинът, ликопенът, лутеинът и зеаксантинът.  

Ползите на каротеноидите за здравето

Антиоксидантна помощ

Когато консумирате моркови или други богати на каротеноиди храни, вие всъщност приемате антиоксиданти, които помагат в борбата с оксидативния стрес, за който се смята, че е основен фактор за застаряването на населението и свързаните с възрастта здравни проблеми. Антиоксидантите освен това са отличен начин за подпомагане на здравето на сърдечно-съдовата система. 

Очно здраве

Два от най-изследваните каротеноида – лутеинът и зеаксантинът, са участвали в редица клинични проучвания, които са установили, че те подпомагат по уникален начин здравето на очите, като предпазват този важен човешки орган от вредните ефекти, причинени от синята светлина. Притесненията за здравето на очите нарастват с възрастта. Ето защо много лекари и специалисти по хранене препоръчват да се консумират богати на каротеноиди плодове и зеленчуци.

Здраве на кожата

Каротеноидите не са толкова силни, че да ви защитят изцяло от вредните последици от прекаленото излагане на слънце. Но те могат да ви предпазят от ултравиолетовите лъчи. Активният Витамин А, превърнат в такъв от каротеноиден източник, може да редуцира оксидативните щети, причинени от слънцето. Проучванията показват, че някои каротеноиди притежават свойството да защитават кожните тъкани и клетките от токсините в околната среда.

Имунно здраве

По-високият прием на каротеноиди се свързва с по-доброто здраве на имунната система. Освен антиоксиданти, каротеноидите съдържат и ацетилени – група метаболити, които са проучени за тяхната потенциална роля да укрепват имунната защита. 

И въпреки че бета-каротинът, ликопенът, лутеинът и зеаксантинът са едни от най-изследваните каротеноиди, вие вероятно не знаете всичко за тях. Нека да ги разгледаме по-отблизо.

5 широкоизвестни каротеноиди

Бета-каротин

Вашето тяло превръща бета-каротина във Витамин А – основно хранително вещество, което притежава антиоксидантна активност и предпазва клетките от увреждане. Бета-каротинът се открива в плодовете, зеленчуците и някои цели зърна.

Ликопен

Ликопенът е отговорен за червения цвят на много плодове и зеленчуци – особено на доматите. Макар че не се счита за основно хранително вещество, неговите потенциални ползи изобщо не са малко. Ликопенът насърчава както здравето на кожата, така и това на сърдечно-съдовата система. Освен това редица проучвания доказват неговите ползи за здравето на простатата. Поради това ликопенът се открива в много хранителни добавки за мъже. 

Лутеин

Много са изследванията, които доказват, че лутеинът подпомага здравето на очите и защитава техните тъкани. 

Зеаксантин

Зеаксантинът и лутеинът са каротеноидите, които преобладават в макулата и ретината на очите. И двете съставки помагат за абсорбирането на синята светлина, която е особено вредна и се излъчва предимно от електронните устройства. 

Астаксантин

Астаксантинът е високоенергиен антиоксидант с молекулярна структура, което го прави много ефективен при неутрализирането на свободните радикали. Подобно на повечето каротиноиди, неговите предимства включват очното здраве, здравето на кожата и имунната система. 

Храни, богати на каротеноиди

Ако търсите храни, богати на каротеноиди, то трябва да насочите своето внимание към плодовете и зеленчуците с ярки цветове. Според д-р Майкъл Ройзен, „Каротеноидите се открояват чрез червения, оранжевия, зеления и жълтия цвят в храни като доматите, морковите и кайсиите. Такива нюанси имат предимно плодовете и зеленчуците. Също така каротеноидите се срещат в изобилие в тъмнозелените зеленчуци: спанак, броколи и зеле. Каротеноидите са една от причините да изберете диета, богата на плодове и зеленчуци, която със сигурност ще ви помогне да съхраните младостта си за по-дълго време. „

Каротеноиди се откриват също така и в жълтъка на яйцата, както и в морските дарове, които са с оранжева или червена пигментация. Ето списък със суперхрани, богати на каротеноидни, които можете да намерите в магазините: 

моркови
домати
цвекло
спанак
сладки картофи
ряпа
зеле
сливи
кайсии
манго
пъпеш
кайсии
яйчен жълтък
сьомга

Старайте се тези храни да присъстват във вашето меню всяка седмица. Така ще бъдете сигурни, че правите най-доброто за здравето си.  

Каротеноиди за здравето на очите 

Лутеинът и зеаксантинът са основните ксантофилни каротеноиди, които се откриват в макулата и ретината на очите. Тези силни антиоксиданти защитават тъканите на очите от свободните радикали и вредните УВ лъчи на слънцето, както и от синята светлина на съвременните електронни устройства. За да сте сигурни, че получавате достатъчно от тези два каротеноида,  опитайте нашата специална формула за здравето на очите

Научете повече за лутеина и зеаксантина в нашия блог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *