Калиевият дефицит и как да го избегнем

Може би често сте чували, че е опасно в организма ни да има ниски нива от някои витамини и минерали. Със сигурност знаете за Витамин Д, Калций, Магнезий, Витамин Ц… Но има някои по-малко известни съставки, което в никакъв случай не означава, че техният прием е по-малко важен. Нека днес да научим повече за калиевия дефицит. 

Какво представлява калият?

Редица изследвания вече доказаха, че калият е от решаващо значение за нормалното ежедневно функциониране на човешкия организъм. Той е вид електролит, който поддържа функцията на нервната система и подпомага правилното свиване и разпускане на мускулите. Калият освен това поддържа сърдечния ритъм и улеснява транспортирането на хранителните вещества във и извън клетките. Диетата, богата на калий, неутрализира някои от вредите, които натрият оказва върху кръвното налягане. 

Препоръчителният дневен прием на калий е 4.700 mg на ден. Осигуряването на това количество е предизвикателство, като се има предвид, че ежедневната храна, която приемаме, не включва достатъчно храни, богати на калий. 

Какво означава калиев дефицит и какво причинява ниското съдържание на калий?

За калиев дефицит може да се говори тогава, когато количеството на калий в кръвта е по-малко като количество от необходимото, което е от 3,6 до 5,2 милимола на литър (mmol / L). 

Специалистите посочват, че най-честата причина за ниските нива на калий е приемът на определени лекарства, които се предписват при заболявания на сърдечно-съдовата система. Това са най-вече диуретиците, които стимулират изхвърлянето на течности от организма. Стомашните вируси и разстройствата също могат да доведат до прекомерна загуба на калий от храносмилателния тракт.

Една пренебрегвана причина за калиевия дефицит е прекомерният прием на натрий. Колкото повече натрий приемате, толкова повече калий се отделя от тялото ви. Това, разбира се, води до определени състояния, които трябва да можете да разпознавате и да знаете, че са свързани с калиевия дефицит. А какви са симптомите, които може да почувствате при ниски нива на калий? Нека да ги разгледаме по-отблизо.

Умора, мускулни спазми

Всяка клетка в човешкото тяло има нужда от калий, за да функционира правилно.Така че един от първите симптоми на калиевия дефицит е общата умора. Ако получавате достатъчно сън, ако се храните редовно и редовно спортувате, но все още се чувствате изтощени през деня, то вероятно вие страдате от калиев дефицит.
Усещането за слабост е друг признак за недостиг на калий, както и мускулните спазми и крампи.  Калият е важен за свиването на гладката мускулатура, така че когато нивата му са ниски, може да забележите увеличаване на спазмите, особено по време на тренировка. Ако не можете да намерите друг виновник за вашата умора, първо проверете диетата си и направете някои корекции, след което се консултирайте с вашия лекар, ако не забележите промени. 

Стомашен дискомфорт

Има стотици причини, поради които можете да усетите стомашно неразположение. Ниските нива на калий забавят естествените процеси в организма, като мускулната дейност, а храносмилателната система е чувствителна към тези забавяния. 

Следващия път, когато седнете да се храните, погледнете в чинията си. Какво виждате? Ярки цветове или скучни нюанси от месо и картофи. Всеки един от симптомите на калиевия дефицит може да се обясни с хранителния ви избор Ако сте от тези хора, които често се хранят от опаковка или кутия, то със сигурност имате ниски нива на калий и трябва да добавите към менюто си незабавно повече плодове и зеленчуци или калий под формата на хранителна добавка. 

Здраве на сърцето

Много ниските нива на калий могат да навредят сериозно на сърцето. Ако страдате от заболяване на сърдечно-съдовата система, то най-добре е да се посъветвате с вашия лекуващ лекар. Върху здравето на сърцето могат да окажат влияние различни фактори – включително фамилната обремененост, наднорменото тегло, консумирането на прекалено много сол. Много хора приемат солени храни, а недостатъчно количество плодове и зеленчуци, което допълнително усложнява нещата. Калият благоприятства здравето на сърцето и регулира кръвното налягане, тъй като неутрализира до голяма степен последиците от приемането на натрий. 

Храни с високо съдържание на калий

За да увеличите нивата на калий в организма си, можете като начало да промените храненето си, като включите в менюто си следните храни: 

• Спанак и зеле 
• Грозде
• Къпини 
• Кореноплодни зеленчуци като моркови и картофи
• Цитрусови плодове като портокали и грейпфрут

Тъй като в забързаното и натоварено ежедневие рядко се храним здравословно и не приемаме достатъчно количество от посочените храни, приемането на Калий под формата на хранителна добавка ще реши нашите проблеми и ще ни осигури нужните нива на този важен минерал в организма. Вижте нашите продукти с калий, които предлагаме. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *